Gerincsérv (porckorongsérv) torna

Hogyan segít a gerincsérv (porckorongsérv) torna?

A gerincsérv mára népbetegségnek számít, pedig rendszeres mozgással és a helyes testtartás kialakításával megelőzhető lenne a baj. Azonban ha már kialakult a betegség, szerencsére akkor sem kell rögtön a legrosszabbra, azaz a műtétre gondolni. Gerincsérv tornával ugyanis még idejében kezelhető a probléma. Hogyan segít a porckorongsérv gyógytorna? Mutatjuk!

Mit érdemes tudni a gerincsérvről?

Gerincsérv (porckorongsérv) esetén a porckorongok között elhelyezkedő, zselés anyag először kitüremkedik, majd idővel kiszakad és egy része akár le is válik a porckorongról. Hátterében gyakran a mozgásszegény életmód áll, hiszen rendszeres mozgás híján a gerinctámasztó izmok meggyengülnek, aminek következtében megtöbbszöröződik a gerincsérv kialakulásának esélye.

Azonban a helytelen ülés és a folyamatos telefonozás is bajt okozhat. Amíg a rossz üléspozíció fenntartása során a deréki gerincgörbület kiegyenesedik, addig telefonozás közben a fej lefelé billentése erősen terheli a nyaki porckorongokat.

Érdemes tehát a nap minden percében a helyes testtartás megőrzésére törekedni, hiszen a gerincsérv már korántsem csak az időseket érinti, hanem a fiatalok körében is egyre gyakrabban tapasztalható betegségnek számít.

Gerincsérv, porckorongsérv

Melyek a porckorongsérv jellemző tünetei?

Gerincsérv, porckorongsérv gyógytorna

A porckorongsérv gyógyítása aktív technikákkal lehetséges, azonban a fájdalom csökkentésében és a tünetek mérséklésében a passzív módszerek alkalmazása is ajánlott. Amíg az aktív technikák során az izomerősítésre kerül a hangsúly, addig a passzív módszerek – például a manuálterápia – elsősorban a fájdalom csillapítását és a gyulladás csökkentését segítik elő.

McKenzie terápia

Az élvonalbeli kezelési módszer a McKenzie terápia

A McKenzie torna a gerinceredetű betegségek gyógyítására hivatott. A terápiát a fizioterápiában elismert új-zélandi gyógytornász, Robin McKenzie dolgozta ki, sikeres módszerét pedig több mint 30 éve alkalmazzák a világ minden táján.

McKenzie terápiával a gerinc nyaki, háti és deréktáji szakaszán egyaránt elvégezhetők a szükséges vizsgálatok, majd kezdetét veheti a speciális kezelés is. A torna célja a csigolyák között elcsúszott porckorongok helyreállítása, ami a fájdalom csökkentését és a mozgáseredetű problémák megszűnését támogatja. Így akár a gerincsérv műtét is megelőzhető, de ehhez természetesen időben el kell kezdeni a kezelést.

A terápia filozófiája egyértelmű: a gyógyuláshoz a páciens aktív részvétele szükséges, tehát a kezelés során a gyógytornász által előírt gyakorlatokat kell végrehajtani a mihamarabbi felépülés érdekében.

Miből áll a porckorongsérv torna?

Trigger pont terápia

A trigger pontok olyan érzékeny csomók, amelyek helyi és kisugárzó fájdalmat is okozhatnak. Ezek az izmos-kötőszövetes csomók egyrészt csökkentik a vérellátás mértékét, másrészt pedig a szövetek anyagcseréjét és tápanyagellátását is jelentősen hátráltatják.

A trigger pont terápia lényege az izomcsomók fellazítása, ami által javul a vérellátás, helyreáll az izomműködés. Kiegészítő kezelésként remek választás a porckorongsérv miatt beállt izmainak lazítására.

Ultrahangos kezelés

A porckorongsérv gyógytorna kiegészítő kezeléseként az ultrahangos terápia is szóba jöhet. Ugyanis az ultrahang sugarai masszázsként funkcionálnak, így a sejtek ismét mozgásba lendülhetnek. A mikromasszázs fokozza az adott terület – például a derék – vér- és oxigénellátását, aminek köszönhetően a merev és feszült izmok ismét ellazulhatnak. Az ultrahang terápia remek választás azok számára, akik minél hamarabb búcsút szeretnének inteni a gerincfájdalomnak, azonban fontos megjegyezni, hogy a kezelés nem helyettesíti a gerincsérv tornát.

Mi a gerincsérv kezelésének pontos menete?

1. Anamnézis felvétele

Első lépésként megismerjük a páciens panaszait, illetve speciális kérdéseket teszünk fel a pontos diagnosztizálás érdekében. Az anamnézis felvétele általában 15-20 percet igényel, utána pedig következhetnek a részletes vizsgálatok.

2. Vizsgálatok

Ortopédiai mozgástesztekkel feltérképezzük a fájdalom helyét és jellegét, hogy minél pontosabb képet kapjunk a fennálló problémáról. Ezután egyénre szabott kezelési tervet készítünk, következő lépésként pedig hozzá is látunk a kezeléshez.

Fizikoterápia

3. Gerincsérv torna

MozgásKlinikánkon már az első találkozásunkkor elkezdjük a kezelést, így a gerincsérv tornára nem kell napokat vagy hosszú heteket várnod. A panaszaid már a legelső kezelés után enyhülhetnek, a rendszeres terápia pedig végül mindig elhozza a fájdalommentes mindennapokat.

Gerincsérv tornával megelőzhető a tünetek súlyosbodása, rendszeres terápiával pedig meg is szüntethetők a panaszok. Ha porckorongsérv keseríti meg a mindennapjaid, vagy még nem ismered a probléma forrását, de gerincsérve gyanakszol, ne kockáztass.

Jelentkezz konzultációra, és szakképzett gyógytornász csapatunkkal személyre szabottan segítünk a porckorongsérv kezelésében!