McKenzie terápia gerincsérv gyógyítására

Robin McKenzie nevéhez fűződő vizsgálati és kezelési módszer segítségével kezdeti stádiumban gyógyítható a porckorongsérv. A McKenzie módszer képes kezelni a szöveti szerkezetében sérült lágyszövetek mechanikai terhelése miatti fájdalmat, a szövetek hosszan tartó túlterhelése miatti fájdalmat, az ízületi elmozdulás mechanikai akadályozottsága miatti fájdalmat. Első alkalommal egy alapos betegvizsgálat történik, majd ezt követően egyénre szabott gyakorlatot/gyakorlatokat végeztet, melyet otthon is folytatni kell. Sok esetben a terápia alatt felvett pozíció is azonnali fájdalomcsillapító hatással bír. 


A McKenzie módszer ismétlődő mozdulatai során, testünk mechanikai erejével hatunk a porckorongra. A porckorong kitüremkedése illetve porckorongsérv esetén, a porckorong deformálódik, ezzel nyomást gyakorolhat a környező szövetekre és a gerincből kilépő idegekre. A porckorongban lévő folyadék nyomás hatására nem csupán a kitüremkedés irányába, de a McKenzie gyakorlatok hatására a porckorong belsejébe is “visszapréselhető”, így csökkentve a környező szövetekre ható nyomást. 

Gerincproblémával küzdők 50-70%-a jól reagál a kezelésre. Kisugárzó fájdalmuk csökken. Ezzel együtt a mozgásterjedelem is növekszik. A páciens részéről szorgalmat igényel ez a fajta terápia, ugyanis a megfelelő gyakorlatot napi szinten, akár óránként végeznie kell. A módszer lehetővé teszi a terapeutától való függő viszony elkerülését.

Milyen esetben ajánlott a Mckenzie terápia?

  • lumbágó esetén
  • porckorongsérv esetén
  • porckorong kitüremkedés során
  • gerincsérv miatt
  • végtagzsibbadás során
  • discus herina diagnózis esetén
  • protrusio disci során

A Mckenzie technika alkalmazható a nyaki illetve deréktáji vagy háti szakaszon kialakult porckorong betegségre is. Hatékonyságát a nemzetközi orvosi irodalom is igazolja. Szakszerű terápiával a porckorongsérv műtét elkerülhető!

Mi a porckorong betegség?

A csigolyák között elhelyezkedő porcos gyűrű segíti a gerinc teherviselő funkcióját, csökkenti a csigolyákra nehezedő nyomást, rugalmasabbá teszi a gerincünket. A kedvezőtlen terhelés hatására a porckorong vizet veszít és deformálódik. A széli részei kiboltosulhatnak és betüremkedhetnek az idegcsatornába. Amennyiben ez a rostos állomány átszakad, úgy elnyomhatja, “becsípheti” a gerincből kilépő ideget. A fájdalom nem csupán a gerinc régiójában jelentkezhet például nyakfájdalom vagy derékfájdalom formájában, hanem a végtagok zsibbadása illetve éles, kisugárzó fájdalma is megjelenthet. 
A fájdalom fokozódik a gerinc előrehajlítása során vagy a hosszútávú ülés alatt. A fájdalom a reggeli órákban intenzívebb. Gyakori az éjszakai fájdalom is de jellemzően ez már súlyosabb esetben a gyulladás következtében fordul elő. 

Hogyan segít a McKenzie terápia?

Segítségével a porckorong kitüremkedett része visszapréselődik a csigolyák alá és az idegre eső nyomás megszűnik. A páciens akut, hirtelen megjelenő panasszal is fordulhat speciális McKenzie terápiára. A terapeuta először megvizsgálja a pácienst és kiválasztja azt a McKenzie mozdulatsort, amely egyénileg és célzottan a tüneteket csökkenti és alkalmas a porckorong kitüremkedés megszüntetésére. Ezt követően otthoni mozdulatsort, gyakorlatokat tanít a páciensnek. Ergonómiai tanácsokat ad és segíti a pácienst a helyes testtartás kialakításában. 

Tekintsd meg videónkat és ismerkedj meg a McKenzie módszerrel!


Tegyük meg együtt az első lépést a gyógyulásod felé, jelentkezz időben McKenzie terápiára porckorongsérv esetén!