Gerincsérv, porckorongsérv

Gerincsérv, porckorongsérv (discus hernia) tünetei és kezelése

Ha valaki azt mondja, hogy gerincsérve van, szinte minden esetben porckorongsérvvel (discus hernia) rendelkezik. Ugyanis a gerincsérv kifejezés egy tágabb fogalom, és nem írja le konkrétan a sérv helyét. A pontos és orvosi szempontból helyes megnevezés tehát a porckorongsérv, amely a sérvesedett területet, a porckorongot határolja körbe. Mi okozhatja, és milyen tünetekkel járhat a probléma? Hogyan kezelhető a gerincsérv? Cikkünkből kiderül!

Gerincsérv (porckorongsérv) okai

Gerincsérvről akkor beszélhetünk, ha a porckorongok között található, kitüremkedett zselés anyag leszakad, majd elmozdul a porckorongtól. A gerinc- vagy porckorongsérv latinul: discus hernia.

Nézzük, milyen okok vezethetnek ehhez:

Mozgásszegény életmód

Társadalmunkat egyre inkább a mozgásszegény életmód jellemzi, ezért nem véletlen, hogy a gerincsérv egyre gyakoribb betegségnek számít. Ugyanis rendszeres mozgás hiányában a gerinctámasztó izmok nem kapnak kellő stimulációt, így jóval nagyobb esély nyílik a gerincsérv vagy porckorongsérv kialakulására.

Helytelen testtartás a számítógép előtt

Helytelen ülés

Ma már egyáltalán nem számít ritkaságnak, ha valaki hetente akár 40-50 órát is a számítógép előtt ül. Az irodai munkavégzés már önmagában legalább napi 6 órányi ülést igényel, azonban sokszor az otthoni tevékenységek nagy részét is a monitor előtt töltjük. Az igazi baj viszont a helytelen ülési pozíciónál kezdődik, amelynek hatására a deréki gerincgörbület kiegyenesedik, így a gerinc folyamatos terhelést kap. Ennek következményeként pedig gerincsérv alakulhat ki, ezért a helyes ülés elsajátítása elengedhetetlen a gerincpanaszok és a porckorongsérv megelőzéséhez.

Szüntelen telefonozás

Az okos eszközök berobbanása óta többet telefonozunk, mint valaha. Egy átlagos ember naponta akár 4-6 órát is telefonozással tölt, ami az üléshez hasonlóan még szintén nem okozna akkora problémát, ha a mobilozás helyes testtartással történne. Ugyanis a lehajtott fejjel való telefonozás rendkívül megterheli a nyaki porckorongokat – a napi szintű terhelés pedig hosszú távon nyaki gerincsérv kialakulásához vezethet.

Telefonhasználat rossz testtartásban
A telefonozás közbeni testtartás már külön nevet is kapott!

Az SMS nyak kifejezés a telefonozás közbeni testtartásra utal, amikor a nyak kb. 30-60 fokban előredől, a fej súlya pedig folyamatosan terheli a nyaki gerincet. A baj megelőzése érdekében a telefonozás során ajánlott egyenesen előre tekinteni, a telefont pedig szemmagasságba emelni, hogy a telefon képernyőjére soha ne lefelé tekintsünk.

Edzés nagy súlyokkal

Sportsérülés

Habár a sportolás kifejezetten jót tesz a gerincnek, de egyetlen rossz mozdulat is elég lehet a sérüléshez. A nagy súlyok helytelen testtartásban történő megmozgatása könnyedén gerincsérvet okozhat, amely erős fájdalommal és átmeneti mozgásképtelenséggel is együtt járhat. Sportolás közben is fontos mindvégig odafigyelni a megfelelő testtartásra, illetve csak olyan súlyokkal dolgozni, amelyek nem terhelik túl a gerincet.

Lelki okok

Ahogyan a többi mozgásszervi betegség, úgy a gerincsérv hátterében is állhatnak lelki problémák. Ugyanis stresszes és túlhajszolt életmód következtében az izmok is megfeszülhetnek, és az izomcsomók erősen nyomhatják az alattuk található idegeket. Természetesen a lelki okok helyett sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a porckorongsérv a helytelen testtartás vagy éppen egy sportsérülés következtében alakul ki, de ezt is érdemes számításba venni.

A gerincsérv tünetei

A porckorongsérv tünetei között az intenzív fájdalom és a végtagokba sugárzó fájdalom egyaránt megtalálható. A tünetek súlyosságát illetően természetesen a gerincsérv mértéke és a sérv kialakulásának helye egyaránt mérvadó.

Íme a leggyakoribb tünetek:

Háti gerincsérv tünetei

  • Mozgásra fokozódó fájdalom
  • Izomgyengülés
  • Alsó végtagok ügyetlensége
  • Érzészavar
  • Vizeletürítési zavar

Gerincsérv tünetei nőknél

Nők esetében a tünetek megegyeznek a férfiak körében tapasztaltakkal, azonban a férfiaknál a háti gerincsérv akár impotenciát is okozhat.

A gerincsérv jeleire ajánlott fokozottan odafigyelni!

Ha a fenti tünetek közül akár csak néhányat is tapasztalunk, érdemes még idejében megelőzni a bajt, és gyógytornászhoz fordulni a probléma kivizsgálása érdekében. Hiszen a porckorongsérv kezelése a kezdeti szakaszban még sokkal egyszerűbb, mintha a későbbi, súlyosabb tünetek fennállásakor kellene a betegséget gyógyítani. Mint minden betegségnél, úgy a gerinc- vagy porckorongsérv fennállásakor is az időben történő kezelés jelenti a leghatékonyabb megoldást.

Hogyan előzhető meg a gerincsérv kialakulása?

  • Helyes testtartással. Akár irodai vagy kemény fizikai munkát végzünk, a helyes testtartás elengedhetetlen a gerincsérv megelőzését illetően. Állás közben a gerincünk maradjon egyenes, a nyakunkat pedig ne toljuk előre, és a vállainkat se engedjük előre esni. Ülés során szintén figyeljünk az előbb említett szempontokra, és a székben soha ne görnyedjünk, illetve a nyakunkat se toljuk előre. Ha sokat ülünk a monitor előtt, akkor a képernyőt állítsuk szemmagasságba, illetve a telefon képernyőjének nézegetése közben se hajtsuk le a nyakunkat.
  • Rendszeres mozgással. Hetente 2-3 alkalommal mindenképpen tanácsos egy kicsit sportolni, hogy kellően kiszakadjunk a mozgásszegény környezetünkből, és megfelelően stimuláljuk a hátizmainkat. Természetesen nem fontos kőkemény edzéseken részt venni, ezért egy kis futás, biciklizés vagy éppen konditermi edzés is bőven megteszi. De akár gyógytornára is járhatunk, ahol szakértő felügyelete mellett, speciális gyakorlatokkal erősíthetjük a gerincünket, illetve a derekunkat. A lényeg, hogy rendszeresen mozogjunk!
Helyes testtartás a munkahelyen

A gerincsérv kezelése

A porckorongsérv gyógyítása gyógytorna, illetve manuálterápia segítségével is történhet. Első lépésként a gyógytornász vagy manuálterapeuta a tünetek megismerése után alaposan feltérképezi a testet, és testtartási hibákat, illetve rendellenességeket keres. Második lépésként személyre szabott kezelési tervet készít, amelyben összeállítja a gerincet támogató és a gerincsérv tüneteit enyhítő gyakorlatok listáját.

Természetesen a gyakorlatok között otthon végezhető mozdulatsorok is találhatók, így a páciens akár minden egyes nap aktívan tehet az egészségéért. A gyógytorna azonban nemcsak a már kialakult betegségek fennállásakor segít, hanem prevenciós eszközként is elsőrangú választás a hátizmok és a gerinc megerősítésére.

A gerincsérv egyre többeket érintő betegség, amelynek hátterében leggyakrabban a mozgásszegény életmód vagy egy sérülés áll. A legfontosabb természetesen a betegség megelőzése, amely helyes testtartással és rendszeres sportolással érhető el. Azonban ha már kialakult a gerinc- vagy porckorongsérv, a gyógytorna a legjobb választás a rehabilitációra.

Gerincsérvvel vagy porckorongsérvvel küzdesz, és minél gyorsabban fel szeretnél épülni?

Szakképzett gyógytornász csapatunkkal személyre szabottan segítünk. Ints búcsút a gerincfájdalomnak, és jelentkezz konzultációra még ma!