Manuálterápiával kombinált gyógytorna

Gyógytorna

Végre megszabadulnál a kínzó ízületi- és izomfájdalmaktól? Gyógytornával mindezt könnyedén megteheted, hiszen személyre szabott kezeléssel segítünk számodra elérni a célod. A gyógytorna Budapest szívében, budafoki klinikánkon történik, ahol szakképzett és empatikus gyógytornász csapatunkkal várunk. Ne engedd, hogy a fájdalom rányomja a bélyegét mindennapjaidra, jelentkezz még ma konzultációra!

Mi a gyógytorna?

A gyógytornára egyfajta edzésként tekinthetünk, célja pedig a kevésbé látható, de a helyes testtartás szempontjából rendkívül fontos izomcsoportok erősítése. Szakképzett gyógytornászaink alapos, mélyreható ismeretekkel rendelkeznek az anatómiai struktúrák és funkciók terén egyaránt, ezért a helyes kezelési mód kiválasztása és a terápia hatékonysága garantált.

A testtartásbeli problémák kezeléséhez a gyógytornászok stabilizálják az adott izomcsoportot, a páciens részéről pedig aktív mozgást igényel a gyakorlatok elvégzése. Gyógytorna segítségével ugyan kitartó munkával, de jelentősen enyhíthető és hosszú távon meg is szüntethető a testtartásbeli elváltozás és az általa okozott fájdalom.

Miért olyan hasznosak a gyógytorna gyakorlatok?

 • Enyhítik a fájdalmat
 • Elősegítik a helyes testtartást
 • Növelik a mozgástartományt
 • Célzottan kezelik a panaszokat
 • Megelőzik a további bajt

A gyógytornász szerepe

A magasan képzett, végzettséggel rendelkező egészségügyi szakemberek hatékony segítséget nyújtanak szinte minden mozgásszervi betegség és sérülés, illetve panasz esetén. A gyógytornász tehát korántsem csak gerinc- és hátproblémákkal foglalkozik, hiszen alsó- és felső végtagi fájdalmak esetén is megfelelő ellátást nyújt a páciens számára.

Gyógytorna profi gyógytornász csapattal

Gyógyszeres kezelés mellett is tanácsos gyógytornászt felkeresni, hogy a panaszok minél hamarabb elmúljanak. Műtét előtti mobiliziációban és operációt követő rehabiltációban egyaránt számíthatsz a gondos munkájukra. A gyógytornászoknak tehát fontos szerepük van az orvosi munka kiegészítőjeként is.

Mi a gyógytornász 3 legfontosabb célja?

1. Életminőség javítása

Legyen szó gerincferdülésről, porckorongsérvről vagy éppen lúdtalpról, a gyógytornász először is precíz vizsgálatokon keresztül méri fel a páciens állapotát, hogy megoldást találjon a probléma kezelésére. Célja a páciens mindennapjainak megkönnyítése, azaz az életminőségén való változtatás, amelyet különböző gyógyterápiás technikákkal biztosít.

2. Fájdalom csökkentése

A páciensre szabott, változatos kezelési módszerek alkalmazásával a gyógytornász már néhány alkalom után érezhetően csökkentheti a fájdalom mértékét. Természetesen a tünetek súlyosságán múlik, hogy mennyire hosszú távú terápia szükséges a panaszok drasztikus enyhítéséhez. Egy azonban biztos: folyamatos terápiával lépésről lépésre, napról napra aktívan haladhatsz az ízületi- és izomfájdalmaktól mentes, boldog mindennapok felé.

3. Eredeti funkciók visszaállítása

Mikor nevezhető teljes mértékben sikeresnek a gyógytornász munkája? Ha sikerül visszaállítani az eredeti mozgásfunkciókat. Ennek érdekében izomerősítő és nyújtó gyakorlatokat vet be, amelyeket akár otthon is végezhet a páciens, amennyiben pontosan megtanulta a helyes kivitelezésüket. Gyógyíthatatlan betegség esetén – amikor az eredeti funkciók már nem állíthatók helyre – a gyógytornász a tünetek minél nagyobb fokú enyhítésére helyezi a hangsúlyt.

Milyen panaszok esetén segít a gyógytorna?

Milyen további helyzetekben érdemes gyógytornán részt venni?

 • Műtéti kezelés előtt
 • Operációt követően
 • Sportsérülés esetén
 • Szülésre való felkészülés érdekében
 • Terhesség után a kondíció visszanyeréséhez

A gyógytorna fajtái

McKenzie torna

A Mckenzie féle Mechanikai és Diagnózis Terápia (MDT) elsősorban a gerinc kezelésére szolgál, de korántsem csak a gerincet képes rehabilitálni és erősíteni. Ezt a módszert a világszerte elismert új-zélandi gyógytornász, Robin Mckenzie dolgozta ki, a terápia pedig egyéni kezelések formájában történik. McKenzie elve szerint ha bizonyos testtartások vagy mozdulatok fájdalommal járnak, akkor a probléma speciális mozgások végzésével és ismétlésével meg is szüntethető.

A gyógytornász pontos, mindenre kiterjedő vizsgálatokat követően határozza meg, hogy melyek azok a konkrét mozdulatok, amelyekkel csökkenthető a fájdalom mértéke. Mivel a problémát kiváltó ok és a fájdalmat előidéző mozdulat minden páciens esetében egyedi, ezért a megoldást nyújtó gyakorlatsor megtervezésére csakis egy állapotfelmérő vizsgálat után adódik lehetőség.

Szerencsére a McKenzie terápia a gyakorlatok elsajátítását követően akár otthon is végezhető, de a gyógytornász rendszeres időközönként továbbra is ellenőrzi a torna hatékonyságát.

Stabilizáló gyógytorna

A gyógytorna célja a szegmentális stabilizáció az ízületek mellett közvetlenül futó izmok megerősítésére, illetve az ízület pozíciójának javítására. Váll-, derék- és gerincfájdalom esetén egyaránt hasznos választás, hiszen a tartás idegi szabályozásával újra stabil és fájdalommentes testtartás érhető el. Azonban nyakfájás fennállásakor is elsőrangú segítséget nyújt a tünetek enyhítésében, majd a panaszok teljes körű megszüntetésében.

Ha ülőmunkát végzel, és rendszeresen tapasztalsz ízületi fájdalmat, minden bizonnyal a stabilizáló gyógytorna fogja elhozni számodra a kellemetlen tünetektől mentes hétköznapokat. A gyógytorna során pedig az ülés közbeni helyes testtartást is elsajátíthatod, hogy még egy igazán hosszú és kimerítő, 40 órás munkahét se járjon fájdalommal a jövőben. Mélyizom tornával karban tarthatod és regenerálhatod a törzsed izmait, és megálljt parancsolhatsz a kialakuló félben lévő deformitásoknak is.

Rehabilitációs torna

Ha sportsérülést vagy balesetet szenvedtél, rehabilitációs gyógytornával újra aktivizálhatod magad, hogy minél hamarabb visszanyerd a régi formád. Rehabilitációs tornát műtét előtt (pl. csípőprotézis beültetését megelőzően) is ajánlott végezni, hiszen a szövetek megfelelő felkészítésével a műtét sikerességére is jóval nagyobb esély nyílik.

Akár műtét előtt állsz, akár már túl vagy az operáción, a rehabilitációs torna fokozatosan visszaállítja az érintett terület funkcióit. Az egyensúly gyakorlatoknak és a dinamikus stabliziációnak, illetve a koordinációs tréningnek és a további speciális gyakorlatoknak köszönhetően nem csak hamarabb épülhetsz fel, de még az újrasérülés esélyét is alaposan csökkentheted.

Rehabilitációs gyógytorna

Sportrehabilitációs torna

A sportolás közben hirtelen bekövetkező sérülések miatt akár hosszú hónapokig is kényszerpihenőt kell tartanod, de a sportrehabilitációs gyakorlatok nagymértékben lerövidíthetik ezt az időtartamot. A sportrehabilitáció rándulás, ficam és törés esetén egyaránt segít visszaállítani a megfelelő testi működést. Természetesen a helytelenül végzett sportolás okozta problémák, például az ízületi kopások enyhítése érdekében is ajánlott sportrehabilitáció mellett dönteni.

Akár hobbi- vagy versenyszinten sportolsz, a funkcionális szemléletű terápiának köszönhetően hamarabb visszatérhetsz az edzéshez, mint azt elsőre gondolnád. Gyógytornászaink egy előzetes felmérést követően személyre szabott kezelési tervvel gondoskodnak ízületeid és izmaid egészségének visszanyeréséről.

Milyen pozitív változásokat hozhat a rehabilitációs gyógytorna?

 • Növekszik a mozgástartomány
 • Javul a vérkeringés
 • Erősödik az izomzat

Schroth torna

A német gyógytornász, Katharina Schroth komplex terápiája valódi mérföldkövet hozott a gerincferdülés kezelésének területén. Schroth tornával a gerincferdülésen kívül egyéb gerincproblémák is hatékonyan orvosolhatók, ezért egy igazán sokrétű gyógytornáról beszélhetünk. A kezelés alapját izomerősítő és nyújtó gyakorlatok, illetve légzésterápiák jelentik. Alapelve, hogy a kóros gerincgörbület korrigálásával és a gerinc maximális nyújthatóságának kihasználásával végezze a páciens az erősítésre és nyújtásra szolgáló feladatokat.

Izomerősítő gyakorlat gyógytornával

Miért jut fontos szerep a légzéstechnikának?

Mivel a bordák a háti csigolyákhoz és a szegycsonthoz egyaránt ízesülnek, ezért a gerinc deformációi ezeket a területeket is érintik. Gyakran minden egyes légvétel hozzájárul az elváltozás kialakulásához és fenntartásához, ezért a folyamat speciális légzőgyakorlatokkal fordítható vissza. A 3D-s légzőgyakorlatok elsajátításában a gyógytornász nyújt segítséget, rendszeres végzésükkel pedig a gerinc deformitásaival szemben vehető fel a harc.

Milyen panaszok esetén alkalmazható a Schroth torna?

 • Gerincferdülés (scoliosis)
 • Helytelen testtartás
 • Csigolyanövekedési zavar (Scheuermann-kór)
 • Csigolya deformitás
 • Gerincműtétet megelőző mobilizáció
 • Gerincműtétet követő rehabilitáció

Mi a gyógytorna menete?

Gyógytorna Budapesten

1. Diagnózis felállítása

Minden kezelés első lépése a gyógytornász által végzett állapotfelmérő vizsgálaton való részvétel. Ekkor a szakember testi deformációkat keres, hogy még a rejtett mozgásszervi betegségekre is fény derüljön. A vizsgálat után pedig mindenre kiterjedő, precíz diagnózist állít fel. (A gyógytornát a MozgásKlinikán az esetek túlnyomó részében manuálterápia előzi meg.)

2. Személyre szabott kezelési terv készítése

Az egyéni kezelési terv garanciát jelent az előrelépésre. Pontosan azok a típusú gyakorlatok szerepelnek majd a tervben, amelyek célzottan segítik elő panaszaid és fájdalmaid enyhítését, végső soron pedig ezek teljes megszüntetését.

3. Gyakorlatok végrehajtása

Végül jöhet a gyógytorna lényegi része, azaz az aktív mozgás. A gyakorlatok elsajátításában és helyes végzésében a gyógytornász végig segítséget nyújt számodra, így később akár otthon is bátran tornázhatsz.

Tapasztalható gyógytorna utáni fájdalom?

Ritkán enyhe izomfáradtság érezhető, hiszen a gyógytorna lényegében egy edzés, amely az izmok átmozgatására fókuszál. Ez azonban korántsem fájdalomként, sokkal inkább egyfajta kellemes fáradtságként jellemezhető, akárcsak egy uszodában töltött nap utáni érzés.

“Nekem is segíthet a gyógytorna?”

Ismerd meg a legfontosabb tudnivalókat:

Előnyei

 • Csökkenti a betegségek kockázatát. Gyógytornával megállítható a tünetek súlyosbodása, és kevesebb eséllyel alakulnak ki újabb mozgásszervi megbetegedések.
 • Megtanítja a biztonságos edzés elveit. Sajnos a helytelen mozgásminták sokkal többet ártanak, mint használnak, ezért a gyógytorna során pontosan elsajátíthatod a gyakorlatok helyes végzését.
 • Tartós betegségek esetén is segítséget jelent. Krónikus ízületi gyulladás vagy Bechterew szindróma fennállásakor a hagyományos edzésmódszerek nem javasoltak, azonban a gyógytorna ezekben az esetekben is megoldást nyújthat a problémáidra.

Hátránya

 • Kizárólag mozgásszervi betegségek esetén alkalmazható. Ha bármilyen mozgásszervi fájdalmat tapasztalsz, először is tanácsos orvoshoz fordulnod, aki megállapítja, hogy a betegség kezelhető-e gyógytornával.

Hatékonysága

 • A gyógytorna bizonyítottan segít a panaszok enyhítésében és megszüntetésében. Az izmok és szalagok helyes működésének beállításával a gyógytorna már rövid időn belül is kimagasló eredményeket hozhat. Mivel minden páciens a sajátos panaszai alapján részesül egyéni kezelésben, ezért a gyógytorna pozitív hatása nem is kérdéses, csupán az időtartamát tekintve lehetnek eltérések.

Gyógytorna árak

 • Első konzultáció: 20.900 Ft (60 perc)
 • Gyógytorna: 18.000 Ft (50 perc)
 • Sportspecifikus gyógytorna: 18.000 Ft (50 perc)
 • Sportrehabilitáció: 192.000 Ft (12 alkalmas terápiás program)

Gyógytorna segítségével aktívan tehetsz az ízületi- és izomfájdalmaktól mentes jövődért. Szakképzett, tapasztalt gyógytornászainkkal minden esetben személyre szabott kezelési tervet biztosítunk, hogy célzott gyakorlatokkal enyhítsük fájdalmaid és szüntessük meg a panaszaid. Ne bízd a véletlenre, javíts tudatosan az életminőségeden, és jelentkezz bátran konzultációra!