Lumbágó

Lumbágó tünetei, okai és kezelési módjai

Mi a lumbágó? A lumbágó jelentése derékfájdalom, amely kifejezetten az alsó gerinctájon vagy a gerincoszlop feletti területen, nyilalló fájdalom formájában jelentkezik. Jellemzően 50 éves kor felett tapasztalható, amikor a gerinc körüli izmok meggyengülnek, de a fiatal korosztály körében is egyre gyakrabban előfordul. Mi vezethet a kialakulásához, és hogyan szüntethető meg a fájdalom? Tarts velünk, hiszen az alábbiakban pontosan ennek járunk utána!

Melyek a lumbágó tünetei?

  • Derékfájdalom
  • Alsó gerincfájdalom
  • Hirtelen mozdulatot követő gerincfájdalom
  • Mozgáskorlátozottság

A lumbágó jeleire ajánlott kiemelt figyelmet fordítani, hiszen akár porckorongsérv is állhat a nyilalló fájdalom hátterében. Ha az akut lumbágóval kapcsolatos panaszaid még 3-4 nap után sem múlnak el, vagy éppen rendszeresen visszatérnek, tedd meg minél hamarabb az első lépést a gyógyulás felé – vedd felünk bátran a kapcsolatot!

Mit érdemes tudni az isiász és lumbágó közötti különbségről?

Amíg a lumbágó a keresztcsont környékén, az alsó gerinctájon és a gerincoszlop felett okoz fájdalmat, addig az isiász okozta fájdalom az alsó végtagokba is kisugározhat. Fontos azonban megjegyezni, hogy mindkét esetben csupán egy tünetről, nem pedig egy konkrét betegségről beszélünk, ezért a probléma forrására csakis a megfelelő fizikális és képalkotó vizsgálatok elvégzésével deríthetünk fényt.

A lumbágó terhesség alatt is jelentkezhet

Elsősorban a haskörfogat növekedése miatt alakulhat ki gerincfájdalom, hiszen a hirtelen súlygyarapodás következtében az ágyéki gerincnek fokozott terheléssel kell megbirkóznia. Ha a gerinc instabillá válik, hiszen a szalagok megnyúlnak a medence szélesedik, így akár erős fájdalom is felléphet a várandósság során. Azok a kismamák, akik már a terhesség előtt is lumbágóval küzdöttek, nagyobb eséllyel tapasztalnak fájdalmat a várandósság folyamán.

A panaszok megelőzése érdekében tanácsos kismama tornán vagy gyógytornán részt venni, illetve kerülni a gerinc terhelését. Pihenés és alvás közben célszerű a gerinc számára megfelelő alátámasztást biztosítani, ezért a legjobb döntést egy kényelmes – például memóriahabos – matrac beszerzése jelenti.

A lumbágó kialakulásának okai

Alsó hát megerőltetése

Az alsó deréktáj szüntelen, monoton terhelése előbb-utóbb garantáltan fájdalomhoz fog vezetni. Ilyenkor az izomzat túlzottan megfeszülhet, így a lumbágó kialakulása mellett a derék még sokkal könnyebben be is csípődhet. Aki a munkájából fakadóan gyakran emel súlyokat, és guggolás helyett lehajol értük, gyakran lumbágó keseríti meg a mindennapjait.

Természetesen az alsó hát túlzott erőltetése nemcsak lumbágót, hanem gerincsérvet és akár ágyéki gerinccsatorna-szűkületet is eredményezhet. Legyen szó fizikai munkavégzésről vagy sportolásról, a súlyokat csakis a helyes technikával szabad felemelni, illetve a kellő pihenésre is oda kell figyelni, hogy az elfáradt izmok és ízületek regenerálódhassanak.

Hátfájás izomhúzódás hatására

Izomhúzódás

Egy hirtelen mozdulat már bőven elegendő lehet az izomzat meghúzásához, amit kínzó fájdalom követhet. Szerencsére az esetek többségében az izomhúzódás okozta panaszok néhány napon belül önmaguktól elmúlnak, de ha mégsem szűnne meg a fájdalom, érdemes minél hamarabb gyógytornászhoz fordulni.

Akár munka vagy sportolás közben húzódik meg az izom, a terhelést semmiképp nem tanácsos folytatni. Izomhúzódás esetén a legfontosabb teendő a pihenés, illetve az izomlazító készítmények használata. Ugyanis ha az izomzat további terhelést kap, az akár részleges vagy teljes izomszakadást is okozhat.

Gerincsérv, porckorongsérv

Gerincsérv (porckorongsérv)

Gerincsérvről akkor beszélhetünk, ha a porckorongok között elhelyezkedő zselés anyag átszakad, majd el is mozdul a porckorongoktól. Az alsó deréktájon tapasztalható fájdalom mozgás hatására fokozódhat, az izomzat pedig jelentősen legyengülhet. 

Gerincsérv vagy lumbágó?

Ahogyan említettük, a lumbágó csak egy tünet, amelyet többek között a porckorongsérv is kiválthat. Így erre a kérdésre nem lehet “vagy-vagy” választ adni, hanem fizikális vizsgálatokkal kell kideríteni, hogy konkrétan mi okozza a derékfájdalmat.

Hogyan előzhető meg a derékfájdalom?

  • A gerincet csak mértékkel szabad terhelni. Munka és sportolás előtt is ajánlott alaposan bemelegíteni, a gerinc és a derék terhelését pedig egészséges keretek közé szorítani. Óránként célszerű 5-10 percnyi szünetet is hagyni, hogy a megfeszült izmok, ízületek és szalagok ellazuljanak egy kicsit.
  • Fontos a rendszeres testmozgás. Heti 2-3 alkalommal legalább 45 percig javasolt mozogni, hogy a gerinc melletti és a gerincoszlopot tartó izmok megerősödjenek. A gyógytorna igazán kitűnő választás, hiszen azokat a mélyizmokat is meg tudja mozgatni, amelyek egy átlagos konditermi edzés során nem kapnak kellő stimulációt.
  • Elegendő pihenőidőt kell biztosítani. A fizikai aktivitás során elfáradt izmokat az újbóli terhelés helyett inkább pihentetni kell. Így nagymértékben csökkenthető a sérülések és a lumbágó kialakulásának az esélye is. Ha úgy érzed, hogy a gerinced nem áll készen a terhelésre, inkább várj még 1-2 napot, mielőtt újra igénybe vennéd a hátizmaid.

A lumbágó kezelése

Gyógytorna

A lumbágó gyógytorna segítségével sikeresen kezelhető, de első lépésként természetesen a kialakulásának okát kell meghatározni. MozgásKlinikánkon elvégezzük a szükséges fizikális vizsgálatokat, majd személyre szabott szabott kezelési tervet készítünk. A lumbágó torna során kifejezetten az alsó gerincet és a hosszú hátizmokat ellazító és erősítő gyakorlatokra helyezzük a hangsúlyt, illetve megtanítjuk a helyes testtartás elveit is.

Akár gyógyszerek nélkül búcsút inthetsz a fájdalomnak!

  • A gyógytorna a leghatékonyabb konzervatív kezelési lehetőség, amely gyógyszerek és mesterséges hatóanyagok nélkül hozhatja el a lumbágó fájdalomtól mentes mindennapokat. Maga a célzott izomerősítés biztosít védelmet a lumbális gerinc számára. Ha fontos számodra a természetes gyógymód, és a jövőben többé nem szeretnél nyilalló derékfájdalommal küzdeni, dönts bátran a gyógytorna mellett.

Manuálterápia

Célunk a porckorong pozícionálása, a csigolyák ízületi felszínének mozgatása, az izomgörcs oldása és a lumbágó okozta fájdalom megszüntetése. A manuálterápia során alkalmazandó fogások típusai mindig a probléma jellegétől függenek, amelyeket a vizsgálatok után összeállított, egyénre szabott kezelési tervben határozunk meg. Ez a passzív kezelés aktív terápiával, azaz gyógytornával is kombinálható a mihamarabbi felépülés érdekében.

McKenzie terápia

A lumbágó kezelése otthon is lehetséges?

A lumbágó házi gyógyítása csak akkor lehet sikeres, ha a fájdalmat csupán egy kisebb izomhúzódás vagy a gerinc fokozott megerőltetése váltja ki. Ekkor a fizikai aktivitás csökkentése és a pihenés, továbbá az izomlazító készítmények használata és a fájdalomcsillapító szedése jelentheti a megoldást. Ha az otthoni kezelés nem válik be, és még 3-4 nap után sem enyhülnek a tünetek, akkor mindenképpen gyógytornász segítségére van szükség.

Meddig tart a lumbágó?

A lumbágó gyógyulási ideje egyénenként változik, hiszen nem mindegy, hogy izomhúzódás vagy éppen gerincsérv okozza a panaszokat. Erre a kérdésre pontos választ csakis a fizikális vizsgálatok után tudunk adni. Kisebb jellegű probléma (pl. izomhúzódás) esetén a gerinc pihentetésével általában 1-2 hét alatt elmúlhat a fájdalom, de sajnos gyakran krónikussá is válhat, a várható gyógyulási idővel kapcsolatban kizárólag szakember tud tájékoztatást nyújtani.

A lumbágó egy sokakat érintő probléma, amelynek hátterében a gerinc túlterhelése és izomhúzódás, illetve porckorongsérv is állhat. Először a fájdalmat kiváltó mozgásszervi problémát szükséges meghatározni, utána pedig személyre szabott kezelési terv készítésével és a fizioterápia megkezdésével indulhatunk el a fájdalommentes mindennapok felé vezető úton.

Mondj nemet a fájdalomra, jelentkezz gyógytornára!

MozgásKlinikánkon szakképzett és empatikus gyógytornász, illetve manuálterapeuta csapatunkkal várunk. Jelentkezz konzultációra még ma!