Derékfájás, derékfájdalom

Derékfájás, derékfájdalom okai és hatékony kezelési módjai

A derékfájás az egyik leggyakoribb oka az orvos felkeresésének. Az életkor előrehaladtával, különösen a 40. életévet átlépve kisebb-nagyobb mértékben szinte mindenki megtapasztalja a derékfájdalommal járó kellemetlenségeket, amelyekért általában valamilyen mozgásszervi eredetű probléma a felelős.

Milyen konkrét okai lehetnek a derékpanaszoknak? Hogyan segíthet a gyógytorna és a manuálterápia? Alábbi cikkünkben részletesen válaszolunk!

Melyek a derékfájás tünetei?

 • Bal oldali derékfájás
 • Jobb oldali derékfájás
 • Végtagokba sugárzó fájdalom
 • Farizomba sugárzó fájdalom
 • Derékfájás kisugárzása hasba

A derékfájdalom okai

Izomhúzódás

Szerencsére a derékfájdalom mögött többnyire csak egy rossz mozdulat áll – például hirtelen hajolunk le, hogy felvegyünk egy tárgyat a földről, vagy túl nagy lendülettel vágunk bele egy, a hátizmokat és a derekat igénybe vevő gyakorlat elvégzésébe. Az izomhúzódás okozta derékfájdalom fekvő helyzetben is jelentkezhet, illetve égő derékfájdalommal is járhat. Ha 2-3 nap után sem enyhülnek a tünetek, tanácsos mihamarabb gyógytornászhoz vagy manuálterapeutához fordulni.

Izomgyengeség, instabilitás

A deréktáji fájdalom a mély hátizom gyengeségének következményeként is kialakulhat. Ilyenkor a lumbális csigolyák mellett két oldalon szinte tenyérnyi területen jelentkezik a fájdalom, amely csak pihenésre enyhül. Jellemzően kisugárzó tünetekkel ez a típusú fájdalom nem jár. A mély hátizom gyengesége hanyag testtartást és megváltozott gerincgörbületet okozhat, amely egy kompenzációs folyamat. Az izomgyengeség tartós fennállása degeneratív gerincproblémát, porckorongsérvet okoz, ezért mielőbbi kezelés ajánlott.

Derékfájdalom

Kisízületi porckopás (spondylosis, spondylarthrosis)

Ha csigolyatesteket összekötő nyúlványok ízületei (kisízületek) porckopásnak (spondylosis) indulnak, az erős derékfájdalomhoz vezethet. Az ízületek fedő porcfelszín először elvékonyodhat, majd súlyosan töredezhet, végül pedig fel is szívódhat. Ha már nincsenek porcfelszínek, akkor az ízületek súrlódása miatt elhúzódó derékfájdalom alakulhat ki. Ha a derékfájás hátterében porckopás áll, jellemző az állás, járás alatt megjelenő derékfájdalom, a reggeli órákban gyakran derékmerevség tapasztalható, amely jellemzően csak mozgás, azaz “bejáratás” hatására enyhül.

Gerincsérv, porckorongsérv

Porckorongsérv (gerincsérv)

A gerincsérv kínzó deréktáji fájdalmat okozhat. Porckorongsérv esetén a gerinccsigolyák között elhelyezkedő porckorongok rugalmasága jelentősen csökken, és idővel elveszítik a tartásukat. A porckorongok végül kitüremkednek, a bennük lévő zselés anyag pedig ki is folyhat, aminek következtében a gerincből kilépő idegekre folyamatos nyomás helyeződhet. A derekunkat rendkívül fáradtnak érezhetjük, és a fájdalom pihenés közben is kifejezetten erős lehet.

Gerinccsatorna-szűkület (stenosis canalis spinalis)

Ha a gerincoszlop csigolyáiból álló csontos csatorna átmérője jelentősen lecsökken, gerinccsatorna-szűkületről beszélhetünk. A gerinccsatorna szűkülete miatt a gerincvelő és az érintett területen futó idegek nyomás alá kerülnek, ami krónikus derékfájást és végtagzsibbadást, illetve nyakfájást okozhat. A gerinccsatorna-szűkület leggyakoribb oka a gerinc elhasználódása és túlterhelése.

Csigolyaelcsúszás (spondilolisztézis)

A gerinc csigolyáinak szétcsúszása esetén a csigolyák teste és íve elválik egymástól. Ha ez kétoldali, akkor a csigolya gyakran előrébb csúszik, így a gerinccsatorna szűkül. A betegséget általában fejlődési rendellenesség okozza, azonban a szüntelen fizikai terhelés és trauma, illetve csontanyagcsere betegségek és a gerinc gyulladásos problémái is állhatnak a hátterében. A csigolyaelcsúszás jellemző tünete a derékfájás, a fájdalom pedig a farizomba és a combokba is sugározhat.

Gerincferdülés (scoliosis)

A gerinc oldalirányú elgörbülése és a csigolyák egymáson való elcsavarodása eleinte még nem járhat fájdalommal, de később garantáltan hát- és derékfájdalom fogja megkeseríteni a mindennapokat. A gerincferdülés a helyes testtartás kialakításával és rendszeres gyógytornával megelőzhető, fennálló probléma esetén pedig kezelhető. Sajnos a scoliosis egyre több ember érint, hiszen a rengeteg ülőmunka és a mozgásszegény életmód, illetve a hanyagtartás egyaránt gerincferdülést okozhat.

Gerincferdülés (scoliosis)

Isiász (ülőideg-gyulladás)

Ha a porckorongsérv az ülőideget nyomja, az ülőideg-gyulladást eredményezhet. Az idegrostok összenyomódása miatt zsibbadás, izomgyengeség és éles deréktáji fájdalom is érezhető. Az isiász okozta derékfájás lábba sugárzó fájdalommal is együtt járhat, így ha ezt tapasztaljuk, nagy eséllyel az ülőidegzsába jelenti a probléma forrását. A fájdalom akár köhögéssel és tüsszentéssel is előidézhető, hiszen a test megfeszülése miatt az idegek még nagyobb nyomás alá kerülnek.

Stressz

Stressz

A feszültséggel teli mindennapok az izmokat és az idegeket is nyomás alá helyezik, ezért nem véletlen, hogy a stresszes időszakokban sokkal könnyebben meghúzhatjuk a derekunkat, görcsölhetnek izmaink vagy éppen szúró idegbecsípődéssel kell megküzdenünk. Ha úgy érezzük, hogy a derékfájdalom leginkább a pörgős és stresszes napok során jelentkezik, igyekezzünk minél többet relaxálni és levenni magunkról a lelkünket nyomó mázsás terheket.

Mit érdemes tudni a reggeli és éjszakai derékfájdalomról?

A reggeli derékfájást gyakran a rossz alvási pozíció vagy a kényelmetlen matrac okozza. Azonban az ágyból való hirtelen felállás és a gerinc előző napi megerőltetése is reggeli fájdalomhoz vezethet. A porckorong okozta fájdalom is a reggeli órákban intenzívebb. Az éjszakai fájdalmat gyakran gyulladásos folyamat váltja ki. Jellemzően a gerincből kilépő ideg gyulladása is éjszaka gyötör jobban bennünket.

Mit tehetünk a reggeli derékfájdalom ellen?

 • Ébredéskor még az ágyban érdemes megnyújtózni és picit forgolódni
 • Lassan üljünk fel az ágyban, tegyük a lábunkat a padlóra, majd várjunk legalább néhány másodpercet, mielőtt felállunk.
 • Felkelés után végezzünk néhány egyszerű nyújtógyakorlatot, például a térdek mellkas felé történő behúzásával, vagy mindkét kar test előtt és feletti nyújtásával.
 • Használjunk izomlazító krémet, amely serkenti a vérkeringést és enyhíti a fájdalmat, figyeljünk a helyes testtartásra.

Hogyan előzzük meg az éjszakai derékfájást

 • Lefekvéskor helyezzünk párnát a térdünk alá, hogy elősegítsük a gerinc tehermentesítését.
 • Hason fekvés helyett inkább válasszuk az oldalfekvést vagy a háton fekvést, hogy minél jobban megkíméljük a gerinccsigolyákat és a porckorongokat.
 • Szerezzünk be félkemény matracot, amely kellően megtámasztja a gerincünket a 7-8 órás alvásidő teljes ideje alatt.

A derékfájás kezelése

Nézzük, mit lehet tenni a mindennapokat megkeserítő derékfájdalom ellen!

Gyógytorna

Az állandó derékfájás gyógytornával hatékonyan kezelhető. A gyógytornász olyan gyakorlatokat mutat be és végeztet a páciensekkel, amelyek erősítik a mély hátizmokat és támogatják a derekat. Rendszeres gyógytornával nemcsak enyhíthetők, hanem teljes mértékben meg is szüntethetők a tünetek, ezért aki mozgásszervi eredetű derékfájdalommal küzd, keresve sem találhat jobb kezelési módszert.

Manuálterápia

A kézzel végzett, speciális fogások szintén hatékonyan támogatják a gerincet és a derekat. A manuálterápia fájdalomcsillapítással és gyulladáscsökkentéssel segít a deréktáji fájdalmakon. A manuálterápiás technikák javítják az ízületi felszínek helyes érintkezését, segítik a porckorong helyes mozgását, oldják az izom merevségét. A manuálterápia csupán passzív részvételt igényel, a pácienseknek tehát a gyógytornával ellentétben itt nem kell gyakorlatokat végezniük. MozgásKlinikánkon a gyógytorna és a manuálterápia esetében is már a legelső alkalommal hozzálátunk a kezeléshez, aminek köszönhetően a konzultáció és a vizsgálatok után a hozzánk érkezőknek egyetlen napot sem szükséges várniuk a terápia megkezdésére.

A derékfájás a fiatalokat és időseket egyaránt érintő probléma, azonban a fájdalom mögött az izomhúzódástól kezdve a porckorongsérven át egészen a gerincferdülésig számos különböző ok állhat. Egy azonban biztos: a manuálterápia és a gyógytorna derékfájásra kifejezetten hatékony és bevált kezelési módszerek, és minél korábban elkezdődik a terápia, annál hamarabb búcsút inthetünk a fájdalomnak.

Tedd meg ma az első lépést a derékfájás ellen!

Jelentkezz konzultációra, és profi gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkkal személyre szabottan segítünk a derékfájdalom megszüntetésében!