Manuálterápia

Manuálterápia

Profi manuálterepeuta csapatot keresel, akik alapos felmérést követően azonnal enyhítik ízületi- és izomfájdalmaid? Képzett szakembereinkkel szívesen állunk rendelkezésedre. A manuálterápia Budapest szívében, budafoki mozgásklinikánkon történik. Ismerd meg a terápia pozitív hatásait, mondj nemet a fájdalmas mindennapokra, és jelentkezz bátran konzultációra!

Mi a manuálterápia?

A manuálterápia egy diagnosztikus módszer és kezelés is egyben. Manuálterápiával javítjuk az ízületi felszínek helyes érintkezését, támogatjuk az ízületek keringését és a porcok tápláltságát is. Manuálterápiás fogások hatására elősegítjük a szöveti regenerációt, aminek köszönhetően gyulladáscsökkentés jön létre. A terápia a kötőszöveti (fascia) letapadások oldására is alkalmas, és azonnali fájdalomcsillapító hatással bír. Az izomtónus normalizálása és az optimális gerincgörbület vagy ízületi pozíció elérése szintén a terápia célja.

Gyógytorna vagy manuálterápia – mi a különbség?

A gyógytorna lényegében egy edzés, amely a felületes és látványos izmok helyett a kevésbé látható, de a test tartófunkcióit ellátó izmokat erősíti. Ezzel a szemben a manuálterápia egy manipulációs technika, amelynek a lényege, hogy a páciens passzív részvétele mellett egy terapeuta megpróbálja fizikailag (külső behatással) megfelelő helyzetbe hozni a testet, illetve a test egy adott struktúráját.

A manuálterapeuta szerepe

A manuálterapeuta A-tól Z-ig segítséget nyújt az ízületi- és izomfájdalmak enyhítésében és megszüntetésében. Célja, hogy egy előzetes állapotfelmérő vizsgálatot követően konkrét javaslatokkal ellátott tervet készítsen, majd a megfelelő módszert alkalmazva nyújtson teljes körű kezelést a páciensnek.

Manuálterápia Szentiványi Ritával

Miért jobb döntés csontkovács helyett manuálterapeutát választani?

 • A manuálterapeuta több éves képzés után kapja meg az államilag elismert végzettségét. Amíg a csontkovácsoláshoz semmilyen kötelező végzettség nem tartozik, addig a manuálterápia gyakorlásához a terapeutának hosszú éveket kell fordítania az emberi test rendkívül összetett anatómiájának részletes és átfogó megismerésére. Manuálterapeutával minden esetben valódi szakember mellett döntesz, a hivatalos végzettséggel és komplex anatómiai ismeretekkel nem rendelkező csontkovács választásával pedig jelentős kockázatot vállalsz.
 • Megelőzöd a további sérüléseket és fájdalmat. Az ízületek és izmok szakszerű, fájdalommentes megmunkálása kimagasló tapasztalatot és tudást igényel. Ha például a gerincet rossz irányba csavarja, vagy éppen túl erősen mozgatja a csontkovács, akár súlyosan meg is sérülhet a gerincvelői ideg, ezért a biztos választást mindig a képzett manuálterapeuta szakemberek jelentik.

Milyen panaszok esetén segít a manuálterápia?

A manuálterápia típusai

Mulligan

Az új-zélandi gyógytornászról, Brian Mulliganről elnevezett terápia fájdalommentesen kezeli a neuromusculoskeletalis technikai problémákat, továbbá az érzékeny és beszűkült mozgástartománnyal rendelkező ízületeket. Mulligan elmélete szerint az ízületben található pozíciós hiba korrigálásával a páciens már fájdalom nélkül képes elvégezni az adott mozdulatot.

A kezelés sajátossága a passzív mobilizációban és az egyidejű aktív mozgásban rejlik. A terápia során a terapeuta a fájdalmas ízületet egy adott irányba pozícionálja, miközben a páciens aktív mozgást végez.

Milyen panaszok fennállásakor alkalmazható?

 • Porckopás
 • Ízületi mozgásbeszűkülés
 • Helytelen testtartás okozta fájdalom
 • Túlerőltetés okozta fájdalom
 • Akut mozgásszervi problémák
 • Mozgásszervi eredetű fejfájás

A Mulligan-féle kezelés műtét utáni rehabilitáció időszaka során és várandósság alatt, illetve gyermekek körében is igénybe vehető.

Barvincsenko

Ez a LEWIT manuálterápiának is nevezett módszer kifejezetten az ízületi blokkok oldását célozza meg. Három terápia technikáit ötvözi, ezért a csontkovácsolás és az osteopathia, illetve a kiropraktika fogásai is fontos szerepet játszanak a kezelés során. A Barvincsenko módszer az ízületi panaszokat holisztikusan, azaz a teljes mozgató szervrendszert figyelembe véve térképezi fel és elemzi, nem pedig különálló problémaként.

Fő jellegzetessége, hogy a gyógytornász nemcsak a kezével végzi a terápiát, hanem a saját testsúlyát is felhasználva segíti elő a megfeszült, görcsös ízületi blokkok és izmok oldódását. Gerincfájdalom, derékfájás és nyaki fájdalom, illetve vállfájdalom és korai fázisban lévő gerincsérv ellen is ideális választás. Komolyabb betegségek, például porckopás és ízületi gyulladások fennállása esetén is alkalmazható.

Typaldos

A Fascia Disztorziós Modell (FDM) a fasciális kötőszövetek deformációját és a mozgástér beszűkülését jelenti. A Typaldos-féle manuálterápia az akut fájdalmakkal és mozgásbeszűkülésekkel szemben ajánlott kezelési módszer, amely speciális manipulációs technikák és fogások alkalmazásával állítja helyre az elcsavarodott kötőszöveteket.

Manuálterápia Budapesten

Ha az ujjaddal enyhe tapintással meg tudod mutatni a fájdalmas területet, vagy mélyebb nyomással találod meg az érzékeny pontot, minden bizonnyal a Typaldos manuálterápia jelenti számodra a megoldást.

Az FDM manuálterápia ideális választás lehet, ha…

 • Egy vonal mentén tapasztalsz égető, sugárzó vagy húzó érzést.
 • Egyetlen pontban fáj, szúr vagy nyilall az ízületed.
 • Mélyen az izomban tapasztalsz fájdalmat.
 • Bizonyos mozgásformák végzésekor jelentkezik a fájdalom.
 • Valamelyik végtagod érintés hatására zsibbad, bizsereg.
 • Ugyan nem érzel végtagfájdalmat, de nem megy a végtag mozgatása.

Tom Myers-féle fascia kezelés

Az emberi testre ható erők vonalszerűen is feltérképezhetők, a myofasciális struktúra pedig funkcionális egységekre osztható. Tom Myers 12 különböző testi energiacsatornát határozott meg, amely alapján megalkotta az Anatomy Trains nevű rendszert. Ezek az energiavonalak szüntelenül támogatják és kiegyensúlyozzák egymást a helyes testtartás érdekében, emellett a mozgások sebességéért, azaz a megfelelő gyorsításokért és fékezésekért is felelősek.

A manuálterápiás fogásokat a kötőszövetre pozitív hatást gyakorló mobilizációs és stimulációs technikák képezik. A Tom Myers-féle terápia helyreállíthatja a mozgásszervi kórfolyamatot, és a kötőszöveti elváltozásokat is hatékonyan gyógyíthatja.

Maitland

Ha a gerinced vagy végtagjaid izmai, ízületei és idegei fájnak, akkor a nemzetközileg is magas szinten elismert Maitland manuálterápia hozhatja el a fájdalommentes mindennapokat. A koncepció egy mindenre kiterjedő, precíz mozgásszervi vizsgálatra épül, amellyel a tünetek pontosan meghatározhatók és elkülöníthetők. Egyszerű tüneti kezelés helyett a Maitland terápia a probléma forrását fedi fel, ezért a manuálterapeuta komplex vizsgálat alapján készít pontos kezelési tervet az első konzultáció alkalmával.

Maitland technikával rövid időn belül elérhető a fájdalommentes és rugalmas aktív mozgás. A kezelés hatására az ízületi-, kötőszöveti- és idegfájdalmak egyaránt sikeresen gyógyíthatók.

Mi a kezelés menete?

1. Diagnosztika

Először egy részletes, mindenre kiterjedő, általában 1 órás állapotfelmérő vizsgálatra kerül sor. Ekkor ismeri meg a mozgásterapeuta a teljes kórelőzményt, illetve feltérképezi a tüneteket és a panaszokat. A mozgásvizsgálat során pedig ellenőrzi a páciens testtartását, illetve szemügyre veszi a gerinc formáját és a csigolyák mozgástartományát, valamint testi és végtagi asszimetriákat keres.

Milyen állapotfelmérő vizsgálatok előzhetik meg a terv kidolgozását?

 • Beszélgetés a manuálterapeutával
 • Röntgen (CT, MR)

2. Tervezés

A mozgásszervi diagnózis felállítását követően a mozgásterapeuta személyre szabott, egyéni kezelési tervet készít. Így pontosan olyan kezelési mód alapján kezdődhet majd a terápia, amely célzottan a páciens panaszait hivatott enyhíteni és megszüntetni. Legyen szó a vállízület, a derék, a nyak vagy éppen a keresztcsont fájdalmáról, a testre szabott tervnek köszönhetően garantált az előrelépés.

3. Terápia

A diagnosztika felállítása és a páciens panaszaira szabott kezelési terv kialakítása után következhet a manuálterápia gyakorlati része. A terápiára alapvetően a passzív részvétel jellemző, de a probléma jellegétől függően aktív mozgást is igényelhet. Szerencsére az eredményt már az első alkalom után megtapasztalhatod, de régóta tartó, komolyabb egészségügyi probléma fennállásakor több alkalmat is igényelhet a kezelés.

Manuálterápia profi manuálterapeuták által

„Nekem való a manuálterápia?”

Ismerd meg a fontos tudnivalókat, és dönts szíved szerint!

Előnyei

 • Fájdalommentes. A speciális, tökélyre fejlesztett kezelési és fogási technikáknak köszönhetően a terápia fájdalomtól és kellemetlenségektől mentes. Nincsenek durva és hirtelen mozdulatok, mint a csontkovácsolás vagy egyes masszázsfajták esetében, ezért még a félénkebbek is bátran belevághatnak a kezelésbe.
 • Szakember végzi. Manuálterepauta csakis szakmailag képzett gyógytornász vagy orvos lehet. Minden terapeuta több éves állami képzéssel a háta mögött láthat csak munkához, ezért a magas szakmai színvonal és az személyre szabott, ideális kezelési módszer kiválasztása garantált. Ha biztosan jó kezekben szeretnéd tudni az ízületeid, és elkerülnéd a hiányos anatómiai ismeretekből fakadó kockázatokat, válaszd a manuálterápiát.
 • Azonnal érezhető a pozitív hatása. Már a legelső kezelés után enyhülhet a fájdalom, és a kiforrott kezelési technikáknak – például a Barvincsenko, Mulligan és Tom Myers-féle módszereknek – köszönhetően nem kell hosszú hónapokig vagy évekig terápiára járni. Minden egyes alkalom érezhetően és szemmel láthatóan közelebb visz a kiegyensúlyozott, fájdalommentes és rugalmas mozgáshoz.
 • Nincs szükség gyógyszeres kezelésre. A manuálterápia természetes úton segít visszanyerni az ízületek és izmok egészséges állapotát, ezért a kezelés során egyáltalán nem kell gyógyszereket alkalmazni. Ez remek hír azoknak, akiknek egészségügyi állapotuk miatt nem szabad gyógyszereket szedni, vagy egyszerűen csak nem szeretnének gyógyszerhez nyúlni.

Hátrányai

 • A mozgásszervi problémák kisebb részét kezeli. Mivel a manuálterápia kifejezetten az ízületi- és izom eredetű fájdalmat gyógyítja, ezért összetettebb egészségügyi panasz esetén nem feltétlenül jelent megoldást. Célszerű először orvoshoz fordulni a panaszokkal, illetve egy konzultáció erejéig beszélgetni egy manuálterapeutával, hogy biztosan hatékony kezelési módban részesülj.

Hatékonysága

 • Mi a manuálterápiás kezelés alapelve? A fájdalom és a biomechanikai funkciózavarok feltérképezése alapos vizsgálat segítségével történik, az elemzést követően pedig komplex kezelés következik – ebben rejlik a terápia nemzetközileg is elismert sikere. Mivel a terápia bizonyítottan fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatással bír, ezért az első alkalom – súlyosabb panasz esetén az első néhány kezelés után – már érezhető a fejlődés, ezért a kezelés kimagasló hatékonysággal rendelkezik.

Manuálterápia árak

 • Első konzultáció: 20.900 Ft (60 perc)
 • Manuálterápia Szentiványi Ritával: 35.000 Ft
 • Manuálterápiá: 20.900 Ft (50 perc)
 • Manuálterápiával kombinált fizikoterápia: 20.900 Ft (50 perc)

Tedd meg az első lépést a fájdalommentes mindennapok irányába, és jelentkezz online vagy telefonon konzultációra még ma!