Hátfájdalom, hátfájás

Hátfájdalom tünetei, okai és kezelése

A hátfájdalom egyre több embert érintő probléma, amely elsősorban a mozgásszegény életmód elterjedésének köszönhető. Azonban fontos leszögezni, hogy a hátfájás csak egy tünet, ezért a hátterében álló probléma felderítéséhez alapos vizsgálatok szükségesek. Lehet, hogy csak egy szimpla izomhúzódás okoz gondot, de az is előfordulhat, hogy gerincferdülés idézi elő a fájdalmat. Milyen tünetekkel járhat a hátfájás? Melyek lehetnek a kiváltó okok, és hogyan kezelhető hatékonyan a baj? Alábbi cikkünkben pontosan ezekre a kérdésekre válaszolunk!

A hátfájdalom tünetei

  • Bal oldali hátfájás
  • Jobb oldali hátfájás
  • Hátfájás középtájon
  • Hátfájás lapocka tájékán
  • Gerinc melletti izomfájdalom

A hátfájás okai

Izomhúzódás

Szerencsére a hátizom fájdalom mögött a legtöbb esetben csupán egy szerencsétlen mozdulat áll. Akár hirtelen emelünk fel egy nehezebb tárgyat, vagy éppen sportolás előtt nem melegítjük be megfelelően a hátizmainkat, pillanatok alatt meghúzhatjuk a hátizmunkat. Legegyszerűbben úgy kerülhetjük el a bajt, ha fizikai munka és sportolás előtt is alaposan bemelegítünk, majd a végén a hátizmok nyújtására is szánunk 5-10 percet.

Az izomhúzódás hasogató és szúró hátfájás formájában is jelentkezhet, és nem ritka, hogy ilyenkor minden egyes levegővétel éles fájdalommal jár. Ekkor a legfontosabb teendő a pihentetés, ezért nem érdemes újra megerőltetni a sérült izmokat, amíg teljesen meg nem szűnnek a tünetek. Ha komolyabb mozgáskorlátozottságot tapasztalunk, mindenképpen forduljunk gyógytornászhoz vagy manuálterapeutához a probléma mihamarabbi kezelése érdekében.

Izomhúzódás következtében fellépő hátfájás

Helytelen testtartás

A hátfájdalom leggyakoribb oka a hanyagtartás. Bizonyára jól emlékszünk a gyerekkorunkban rengetegszer hallott tanácsra, miszerint figyeljünk oda a helyes testtartásra, ugyanis később görbe gerinccel és hátfájdalommal fogunk küzdeni. Sajnos ez nemcsak egy felnőttek általi rémisztgetés volt, hiszen a rossz testtartás hátfájást okoz, és esztétikailag sem előnyös, ha görbe háttal kell közlekedünk.

Figyeljünk tudatosan a helyes testtartás kialakítására és megőrzésére. Ne engedjük a vállainkat és a fejünket előre bukni, továbbá tartsuk egyenesen a gerincünket végig a nap folyamán, hogy megelőzzük a helytelen testtartás okozta problémák kialakulását. Húzzuk ki bátran magunkat, és ne engedjünk a pillanatnyilag kényelmesebbnek, de hosszú távon garantáltan fájdalomhoz vezető görnyedésnek vagy laza testtartásnak.

Helytelen testtartás a számítógép előtt

Mozgásszegény életmód

A túl sok ülés milliónyi betegség forrása lehet. Napjainkban a mozgásszegény életmódot a modern orvostudomány “ülésbetegségnek” is nevezi, hiszen a mozgáshiány elsősorban az irodai munkát végzőket érinti. Szerencsésebb esetben csupán a munkaidő végének közeledtekor jelentkezik hátfájdalom, azonban a mozgásszegény életmód idővel reggeli hátfájást is eredményezhet.

Mivel ülés közben a csípőhajlító izmok rövidített helyzetben vannak, a keresztcsontunkra támaszkodik a törzsünk, továbbá az alsó hátizmok elernyednek, ezért nem csoda, hogy a csigolyaoszlop már nem tud a megfelelő alakzatba helyezkedni. Ráadásul ha az izmaink heti 40-50 órában kényszertartásban dolgoznak, az hatalmas terhet ró a gerincünkre.

Üljünk helyesen a székben!

  • Igyekezzünk mindig egyenes gerinccel, a vállainkat és a nyakunkat is egyenesen tartva, azaz nem előre bukva ülni. Sokszor észrevétlenül tekeredünk egyik vagy másik irányba a székben, ezért próbáljunk tudatosan figyelni a helyes ülésre. Hetente pedig legalább 2-3 alkalommal mozogjunk egy kicsit, hogy a gerincoszlop izmait megerősítsük, és elkerüljük a mozgásszegény életmód okozta igencsak kellemetlen panaszok kialakulását.

Gerincferdülés, scoliosis (artrózis)

Már gyermekkorban megjelenő probléma, mikor a gerinc oldalirányban, akár S alakban meggörbül. A gerinc kóros irányú görbülete a jobb és bal oldalon az izmok egyensúlyának vesztését is jelenti. Egyik oldalon az gerinc mellett futó izmok rövidülnek, zsugorodnak a másik oldalon pedig elgyengülnek. A gerincferdülés során további asszimetria is észrevehető, pl az egyik váll vagy lapocka lejjebb helyezkedik el, a medence az egyik oldalon lebillen és gyakran megjelenhet a bordakosáron is elváltozás, amit bordapúpnak nevezünk. A gerincferdülés során gyakori a hát és lapocka környéki fájdalom. A gerincferdülés észrevétele és kivizsgálása minél előbb megtörténik, annál sikeresebb a kezelése. Speciális RTG felvétellel és mozgásvizsgálattal diagnosztizálható és a kezelés jellege, függ a ferdülés mértékétől. A gyógytorna a legfontosabb terápia a gerincferdülés gyógyításában. Az erre a legalkalmasabb gyógytorna típus a Schroth terápia.

Scheuermann betegség

A gerinc kóros elváltozása, mely során megváltoznak a csigolyák alakjai is, ék alakúvá válik a csigolya, ezzel fokozva a görbületek mértékét. A háti gerinc szakaszon a csigolyák megváltozása egy nagyobb ívet okoz, kyphotikussá válik a hát és merevebb, rugalmatlanabb lesz a gerinc. A fájdalom bármelyik gerinc szakaszon megjelenhet, de leggyakrabban a háti szakaszon illetve a háti ágyéki átmenetnél jelentkezik. A hátfájdalom olyan intenzívvé válhat, hogy korlátozza a pácienst a mozgásban. A diagnózis felállításában segít a RTG és a mozgásvizsgálat. A RTG során jellemző a fokozott görbületek megléte, az ékcsigolya ábrázata és un. Schmorl herniák jelenléte. A mozgásvizsgálat során csökkent csigolyamozgást, feszes hátizmokat, merev gerincszakaszt figyelhetünk meg, a fokozott háti görbületet, fokozott ágyéki ív követ, ez egy tipikus testtartása a Scheuermann betegségnek. A terápiában rendkívül fontos a gerinc mozgásterjedelmének fenntartása ezért sok nyújtó és mobilizáló gyakorlatokkal épül fel a kezelési program. A manuálterápia segítségével a fájdalom csökken és a mozgástartomány fokozódik.

Bechterew kór, SPA

Bár egy autoimmun betegségről van szó a mozgásszervi tünetei nagyon markánsak. Gyakori a hát és gerincfájdalom a Bechterew kórban szenvedő páciensek számára. Olyan degeneratív kórkép amely a csigolya közötti ízületek gyulladásával és később ezen kisízületek meszesedésével jár. A fájdalom és gyulladás kezelése multidiszciplináris folyamat, reumatológus szakorvos bevonásával történik. A háti gerinc rigiditása a légzőmozgásokra is kihat. Kiemelten fontos a Bechterew kórban szenvedő páciensek gyógytornája és manuálterápiás kezelése. A gerinc mozgásainak megőrzése a progresszió megelőzése a légzőmozgások megléte túlnyúlik az életminőség javításán. Minél előbb diagnosztizálják a kórképet (vérvizsgálat, RTG sacroiliacalis ízületi MRI) és kezdik el a rendszeres gyógytornát, annál tovább megőrizhető a gerinc mozgása.

Porckopás

Porckopás (artrózis)

Amikor egy vagy több ízület elhasználódik, és a bennük található porc elmorzsolódik, porckopásról beszélünk. A felnőtt lakosság közel 20%-át érinti, a probléma pedig az ízület egészére kihat, azaz az ízületi porc és maga az ízület is károsodik. Az artrózis gyakran eredményez középtáji hátfájást, de korántsem csak ott okozhat fájdalmat, hiszen a porckopás bármelyik ízületben kialakulhat.

Általában a 45 év feletti korosztály küzd vele, a porckopás okai között pedig a túlterhelés és a cukorbetegség, illetve a túlsúly és a genetikai hajlam is megtalálható. Ha a porckopás már súlyosabb fázisába lépett, akkor a csigolyák közötti nagyobb súrlódás miatt akár nyugalmi állapotban is kínzó hátfájdalom jelentkezhet.

Versenysportolóknál fokozottan oda kell figyelni a hátfájás tüneteire!

  • Habár a porckopás nagyrészt a középkorúakat érinti, de élsportolók esetében már egészen fiatalon is előfordulhat. Ugyanis a hátizmok és a gerinc folyamatos terhelése rövid időn belül porckopáshoz vezethet, ezért a rendszeres gyógytorna és a megfelelő mennyiségű pihenés elengedhetetlen a baj megelőzéséhez.

Hogyan kezelhető a hátfájás?

Nézzük, mit tehetünk a panaszok kezelése és megszüntetése érdekében:

Gyógytorna

A gyógytorna remek választás a hosszú ideje hátfájdalmakkal küzdők számára. A hátfájás torna hatására enyhül, és a panaszok idővel teljesen el is múlnak. A gyógytornász olyan gyakorlatokat mutat be és tanít meg a pácienseknek, amelyek hatékonyan erősítik a hátizmokat. Legyen szó izomhúzódásról vagy gerincssérvől, a gyógytorna garantáltan segít. Sőt, prevenciós jelleggel is érdemes gyógytornára járni, különösen az irodai munkát végzők és a sportolók számára, akik körében hatványozottan fordulnak elő hátfájfdalommal járó panaszok.

Manuálterápia

A manuálterápia egy passzív részvételt igénylő kezelési mód, amely szintén alkalmas a hátfájdalom megszüntetésére. Itt a páciensnek nem kell különböző gyakorlatokat végezni, hanem teljes mértékben a manuálterapeuta kezeire bízhatja magát, aki speciális fogásokkal mozgatja meg és lazítja el az izmokat, illetve az ízületeket. Akár szúró vagy hasogató hátfájásról beszélünk, a manuálterápia mindkét esetben hatékonyan segít.

A hátfájdalom eleinte csak enyhe kellemetlenséget okozhat a mindennapokban, de idővel teljes mértékben tönkreteheti azokat. Éppen ezért, ha rendszeresen fáj a hátunk, egy percig se halogassuk az orvos vagy gyógytornász felkeresését. Így még idejében fény terülhet a hátfájást kiváltó probléma okára, és a megfelelő kezeléssel megelőzhetjük a súlyosabb panaszok kialakulását.

Hatékony kezelési móddal vennéd fel a harcot a kínzó hátfájás ellen? Tapasztalt gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkkal személyre szabottan segítünk – jelentkezz konzultációra még ma!