Izomhúzódás

Az izomhúzódás okairól és kezelési módjairól részletesen

Az izomhúzódás egy rendkívül gyakori sérülés, amelynek hátterében az izomrostok túlzott megerőltetése és túlnyújtása áll. Szerencsére az esetek többségében csupán húzódásról, nem pedig szakadásról beszélünk, így akár néhány napon belül önmaguktól megszűnhetnek a tünetek. Ha többet szeretnél tudni az izomhúzódás okairól és hatékony kezelési módjairól, alábbi cikkünk pontosan Neked szól!

Az izomhúzódás tünetei

Jellemzően kisebb fájdalom és izommerevség lép fel, illetve a sérült izom csak nehezen nyújtható. Akár vörösség és véraláfutás, duzzanat is jelentkezhet, a meghúzódott izom pedig pihenés közben is fájhat. További tünet lehet az izomgyengeség és a mozgás hatására fokozódó fájdalom is.

Melyek a leggyakoribb esetek?

Természetesen a listát még hosszasan folytathatnánk, hiszen bármelyik izom meghúzható. A fájdalom mértékét pedig egyrészt a húzódás súlyossága, másrészt az érintett terület is befolyásolja, hiszen a mély hátizom húzódás sokkal nagyobb fájdalmat okozhat, mint egy kisebb mértékű oldalsó hasizom húzódás.

Izomhúzódás vagy szakadás – mi a különbség?

Amíg az izomhúzódás során az izmokban található rostok nyúlnak meg túlzottan, vagy terhelődnek túl, addig izomszakadás esetén az izomrost részlegesen vagy teljesen el is szakad. Természetesen az izomrostok elszakadása nagyobb fájdalommal jár, különösen akkor, ha teljes szakadásról beszélünk.

Habár a kisebb izomhúzódást és a részleges izomszakadást a tünetek alapján elsőre nem mindig könnyű megkülönböztetni, viszont ha a fájdalom túl erős, vagy még 4-5 nap után sem múlik el, akkor mindenképpen érdemes gyógytornászhoz fordulni.

Ezek az izomhúzódás okai

Hirtelen mozdulat

Sportolás és még kisebb fizikai munka közben is elegendő lehet egyetlen rossz mozdulat, és az izomrostok máris meghúzódhatnak. Ha éppen hirtelen hajolsz le valamiért, vagy túlságosan belelendültél az edzésbe, máris megtörténhet a baj. Legyen szó munkáról vagy sportolásról, tanácsos kellő óvatossággal mozogni – persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni, hiszen az izomhúzódások szinte mindig egy óvatlan mozdulat után következnek be.

Hátfájás izomhúzódás hatására

Túl nehéz súly emelése

Aki rendszeresen jár konditerembe, vagy bármilyen sportágat űz, annak minden bizonyára egyáltalán nem jelent újdonságot az izom meghúzása. Sajnos időnként még a legnagyobb odafigyelés ellenére is elkerülhetetlen egy kisebb mértékű izomhúzódás, viszont érdemes inkább kisebb súlyokkal és intenzitással dolgozni, hogy minimalizáld az esélyét.

Ha pedig meghúzódott az izmod, akkor semmiképp ne terheld tovább, hiszen annak pillanatok alatt izomszakadás lehet a vége. Ilyenkor inkább tarts néhány napnyi szünetet, ugyanis ha túlfeszíted a húrt, akkor az izomszakadás miatt akár hosszú heteket vagy hónapokat is ki kell majd hagynod.

Izomfájdalom

Izomzat monoton, mindennapos terhelése

Még ha könnyebb fizikai munkát is végzel, vagy visszafogottan sportolsz, az izomzatnak akkor is időre van szüksége a regenerálódáshoz. Ha nem pihensz eleget, akkor az elfáradt izomrostok még kisebb terhelés hatására is meghúzódhatnak.

Az izomhúzódás kezelése

Pihenés

Az első és legfontosabb lépés az izom pihentetése. Ha az izomrostok túlzottan megnyúlnak, akkor még a legkisebb mértékű terhelést is tanácsos elkerülni, hogy a lehető legrövidebb időn belül meggyógyuljanak. Csak helyezd nyugalomba a sérült izmot, majd mindenképpen pihenj pár napig, mielőtt újra mozgásba lendülnél.

Jegelés

A sérült területet hideg borogatással vagy akár törölközőbe csavart jégakkuval is hűtheted, hogy csillapítsd a fájdalmat és megnyugtasd az érintett izomcsoportot. Fontos azonban megjegyezni, hogy jeget soha ne helyezz közvetlenül a bőrfelületre, hiszen azzal súlyos fagyási sérülést is okozhatsz. Jegelj kb. 15-20 percig, naponta akár többször is.

Felpolcolás

Ha a lábad vagy a karod sérült meg, akkor tanácsos felpolcolni az érintett végtagot, hogy a sérült izomba kevesebb vér jusson. Ezzel leveszed a terhelést az izomzatról, és hamarabb búcsút inthetsz a fájdalomnak és a feszítő érzésnek, illetve a duzzanatnak is.

Izomlazító krémek használata

Ezek a készítmények szintén roppant hasznosak az izomhúzódás és a vele járó izomgörcsök ellen is. Léteznek melegítő hatású és hűsítő krémek is – előbbiek a vérkeringés fokozásában, utóbbiak pedig a fájdalomcsillapításban és a gyulladás csökkentésében segítenek.

TIPP: A melegítő hatású izomlazító krémeket edzés előtt is célszerű használni, hogy az izmaidat felkészítsd a fokozott terhelésre. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy többé ne kellene néhány alapgyakorlattal bemelegíteni, viszont így még kevesebb esélyt adsz az izomhúzódásnak és az izomszakadásnak is.

Gyógytorna, manuálterápia

Legyen szó belső combizom húzódásról vagy hasfal húzódásról, gyógytorna és manuálterápia segítségével jelentősen lerövidítheted a gyógyulási időt.

MozgásKlinikánkon először megismerjük a panaszaid, majd elvégezzük a szükséges fizikális vizsgálatokat, hogy pontosan feltérképezzük az izomszakadás – vagy húzódás – mértékét. Ezután neki is állunk a személyre szabott kezelési terved elkészítéséhez, amelyben meghatározzuk, hogy milyen gyógytorna gyakorlatok és manuálterápiás fogások járulhatnak hozzá a mihamarabbi felépülésedhez.

Nálunk már a legelső találkozásunk során, azaz a vizsgálatok elvégzését és az egyénre szabott kezelési terved elkészítését követően elkezdjük a terápiát. Legfőbb célunk, hogy a lehető leggyorsabban felépülj, ezért egy percet sem késlekedünk a kezeléssel.

Váll manuálterápia

Segítünk a prevencióban is!

  • Gyakran a helytelen edzéstechnika vagy éppen a nem megfelelő testtartás eredményez izomhúzódást. Éppen ezért a kezeléseink során megtanítjuk számodra a gyakorlatok helyes kivitelezését, illetve a testtartással kapcsolatban is hasznos tanácsokat adunk. Így a jövőben minimálisra csökkentheted az izomhúzódás kockázatát, hogy egyetlen edzésnapot se kelljen kihagynod.

Az izomhúzódás meddig tart?

Az izomhúzódás gyógyulási ideje általában 4-5 napot vesz igénybe. Természetesen a felépülési idő az izomrándulás mértékétől is függ, de szerencsére néhány napon belül már teljesen el szokott múlni a fájdalom. Addig is érdemes mindent megtenni a sérült izomrostok regenerálódása érdekében kellő pihenéssel és izomlazító készítmények használatával.

Habár az izomhúzódás tünetei jellemzően néhány napon belül elmúlnak, azonban tanácsos minél tudatosabban odafigyelni az izomrostok megóvására. Kerüld a hirtelen mozdulatokat, és a fizikai munkavégzés vagy sportolás után mindig hagyj kellő időt az izmaidnak, hogy regenerálódjanak. Így jelentősen csökkentheted az izomrándulások esélyét, és elkerülheted a több napig tartó fájdalmat és kellemetlenséget.

Minél hamarabb fel szeretnél épülni, vagy izomszakadásra gyanakszol?

Ne bízd a véletlenre a gyógyulásod, inkább előzd meg a további bajt profi gyógytornász és manuálterapeuta csapatunk segítségével. Jelentkezz konzultációra még ma!