Izomfájdalom

Ezek az izomfájdalom okai és lehetséges kezelési módjai

Az izomfájdalom kifejezetten gyakori panasz, amelyet gyengeség, túlterhelés és influenza, de akár vérkeringési zavar is okozhat. A sajgó, fájó izomzat pedig jelentősen csökkentheti a munkateljesítményünket, és alaposan tönkreteheti a mindennapjainkat, ezért tanácsos minél hamarabb fényt deríteni a probléma forrására. Milyen egyéb okai lehetnek az izomfájdalom kialakulásának? Hogyan kezelhetjük a bajt, hogy visszanyerjük a régi formánkat? Alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre válaszolunk!

Az izomfájdalom okai

Nézzük, milyen káros életmódbeli szokások és betegségek állhatnak a fájó izmok hátterében:

Gyengeség

Az izomfájdalmak hátterében gyengeség, elégtelen működés is állhat. A gyengeség kialakulhat az edzetlenség vagy aktivitás hiánya miatt vagy sérülést, műtétet követően is. Amelyik izomcsoport kevésbé van használva az kissé leépül, veszít körfogatából, hipotóniássá válik. A gyenge izomzat nem tud stabilitást adni az ízületeknek és a fájdalom mellett később degeneratív elváltozások is megjelenhetnek.

Gyengeség

Helytelen testtartás

Akár fizikai vagy ülő munkát végzünk, a rossz testtartás számtalan mozgásszervi problémát előidézhet. Gyakran a hátban, a vállban és a nyakban jelentkezik kínzó izomfájdalom, amely az egyoldalú terhelésre vezethető vissza. Amíg a helytelen testtartás miatt egyes izmaink alig dolgoznak, addig más izomcsoportok túl nagy terhelést kapnak. Ha nem változtatunk a testtartásunkon, akkor az izom- és ízületi fájdalom tovább fokozódik, később pedig akár porckorongsérv és idegbecsípődés is megkeserítheti a mindennapjainkat.

Túlterhelés

Az intenzív edzések vagy a kemény munkanapok során könnyen túlterhelhetjük az izmainkat, és megsérülhetnek az izomszöveteink. Egy pörgős edzés vagy egy hosszú műszak után az izomfájdalom az egész testünkre kihathat, az izomrostok mikrosérülései pedig duzzanattal és mozgásbeszűküléssel járhatnak együtt. Az erős izomláz éjszakai izomfájdalmat is okozhat, és általában néhány napra van szükségünk a regenerálódáshoz. Ha túlterheltük az izmainkat, mindenképpen pihenjünk legalább 2-3 napot, hiszen az újbóli terhelés izomsérülést is eredményezhet.

A monoton munkavégzés bal- és jobb felkar izomfájdalmat is okozhat!

  • A fogorvosok, festők, fodrászok, gyártósori operátorok és a számítógép előtt dolgozók is gyakran panaszkodnak felkar fájdalomra. Még ha kisebb fizikai aktivitást igénylő munkáról is beszélünk, a vállak magasban tartása mindkét felkarban fájdalmat okozhat. Egyoldali terhelés esetén lehet, hogy csak a bal vagy éppen a jobb felkar fáj, kétoldali terhelés hatására azonban mindkét kar erősen sajoghat.
Hátfájás izomhúzódás hatására

Intenzív sporttevékenység, túledzés, túlhasználat

A túlhasználatból eredő sérülések (overuse) a leggyakoribb edzésből, sportolásból fakadó diszfunkciók. Ilyenkor az ismétlődő, intenzív mozgások miatt az izom fáradásos sérülése következhet be. Eleinte a mozgásba való bekapcsolódása romlik, majd kompenzáló mechanizmusokat generál, melyek szintén kóros folyamatok, később gyulladással és szöveti sérüléssel védekezik a munka alól, majd részleges vagy teljes szakadás következhet be az adott izomszövetben. A túlhasználatból adódó sérülések során a megelőzésre fektetnénk nagyobb hangsúlyt, ez elérhető megfelelő edzéselmélettel és a regenerációra szánt idő betartásával.

Keringési zavarok

A jobb vagy bal felkar izomfájdalma, illetve a lábban érezhető fájdalom egyaránt vérkeringési problémára utalhat. Ha az izmok nem kapnak elég vért, akkor oxigénben és tápanyagban is hiányt szenvednek, ami izomgörcsökhöz és mindennapos fájdalmakhoz vezethet. Idővel érelmeszesedés is kialakulhat, és még egy rövidebb séta vagy néhány percnyi fizikai munka hatására is fájdalom léphet fel. A vérkeringés serkentéséhez érdemes rendszeres mozogni, és minden nap aktív életmódra törekedni.

Fibromyalgia

A fibromyalgia nehezen diagnosztizálható betegség, amely az izmokat és a lágy szöveteket érinti. Az izomfájdalom testszerte jelentkezhet, így akár a nyaki és a bordaközi izomfájdalom hátterében is a fibromyalgia állhat. A betegségről érdemes tudni, hogy a központi idegrendszerben alakulnak ki zavarok a fájdalom érzékelésével és feldolgozásával kapcsolatban, így az agy még a kisebb fájdalmat is rendkívül erősnek érezheti. Kezelése gyógyszerekkel és gyógytornával, illetve manuálterápiával történik.

Krónikus fáradtság szindróma

A betegség legjellemzőbb tünete a folyamatos, szűnni nem akaró gyengeség. A krónikus fáradtság szindrómában szenvedők gyakran számolnak be izomfájdalomról, memóriazavarokról és alvási problémákról is. Habár a betegség kialakulásának oka nem ismert, azonban gyógyszerek és konzervatív kezelés, például gyógytorna segítségével enyhíthetők a panaszok. A krónikus fáradtság szindróma okozta izomfájdalom a hátban és az alkarban, illetve a combban is jelentkezhet – egyénfüggő, hogy ki melyik testrészén tapasztalja a tüneteket.

Influenza

Az őszi és téli hónapok beköszöntével az influenza is felüti a fejét, amelynek tünetei között a magas láz, a köhögés, a torokgyulladás és a végtagfájdalom is megtalálható. Az izomfájdalom a combban és a vállban is jelentkezhet, és ekkor még a kisebb fizikai munkák elvégzése is hatalmas erőfeszítést igényel. Szerencsére a betegség elmúltával az előbb említett panaszok is megszűnnek, azonban egy kisebb mértékű izomgyengeség még néhány napig jelen lehet.

Influenza

Állandó izomfájdalom esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

  • Ha az izomfájdalom gyengeséggel jár együtt, és egy hét után sem akar elmúlni, célszerű a lehető leghamarabb orvoshoz fordulni. Ugyanis a tünetek mögött egyéb, nem mozgásszervi eredetű betegség is állhat, ezért a megfelelő kezelést még idejében el kell kezdeni.

Izomfájdalom kezelése

Pihenés

Ha úgy érezzük, hogy a túl sok fizikai munka vagy a kemény edzések miatt fájnak az izmaink, első lépésként ajánlott néhány napnyi szünetet tartani. Ekkor a túlterhelt, sérült izmok és ízületek végre regenerálódhatnak, hogy visszanyerjék az erejüket és funkcióikat. Használhatunk izomlazító krémeket és melegvizes borogatást, illetve forró fürdőt is vehetünk a görcsös és feszült izmok ellazítása érdekében.

Gyógytorna

Gyógytorna segítségével az izomfájdalom mértéke már az első alkalommal csökkenthető, és az otthon is végezhető gyakorlatoknak köszönhetően megelőzhető a további panaszok kialakulása. A gyógytornász a pácienssel történő konzultáció után azonnal hozzálát a vizsgálatokhoz, majd személyre szabott kezelési tervet készít, és el is kezdi a gyógytornát. Olyan gyakorlatokat mutat és tanít meg, amelyek erősítik a gerincet és a végtagokat, illetve kifejezetten a mélyizmok (core izmok) erősítését szolgálják. Ülő munkát, nehéz és monoton fizikai munkát végzők, illetve sportolók számára egyaránt ajánlott gyógytornára járni.

Manuálterápia

A manuálterápia remek választás lehet a helytelen testtartás, illetve a sérülések miatt kialakult izomfájdalom enyhítésére és megszüntetésére is. A terápia – akárcsak a gyógytorna esetében – itt is a panaszok megismerésével és a kezelési terv összeállításával kezdődik. MozgásKlinikánkon már a legelső alkalom során hozzálátunk a kezeléshez, így a fájdalom enyhítésére soha nem kell napokat vagy heteket várniuk a pácienseinknek. A manuálterapeuta olyan kézzel végzett, speciális fogásokat alkalmaz, amelyek elősegítik az izomzat ellazítását, az ödéma és gyulladás csökkentését, gyorsítja a regenerálódását.

Ha izomfájdalommal küzdesz, első lépésként a probléma okát kell kideríteni. Lehet, hogy csak az előző edzés magas intenzitása vagy a túlzott fizikai munkavégzés okoz gondot, azonban az is előfordulhat, hogy komolyabb bajra vezethető vissza a fájdalom. A legfontosabb, hogy ha néhány napon, de legfeljebb 1-2 héten belül nem szűnnek meg a panaszaid, mindenképpen kérd szakember segítségét, aki részletes vizsgálatok alapján segít a panaszaid enyhítésében, illetve megszüntetésében.

Ints búcsút az izomfájdalomnak szakképzett gyógytornász és manuálterapeuta csapatunk segítségével, személyre szabottan – jelentkezz konzultációra még ma!