Lapocka fájdalom

Lapocka fájdalom okai, tünetei és kezelési módjai

A lapocka fájdalom hátterében általában csak egyszerű izomhúzódás, de egyes esetekben akár súlyosabb betegség is állhat. Szerencsére leggyakrabban csupán egy rossz mozdulat okoz fájdalmat, de a baj megelőzése érdekében érdemes tudatosan odafigyelni testünk jelzéseire. Alábbi cikkünkben részletesen bemutatjuk a lapocka fájdalom okait és tüneteit, illetve a lehetséges kezelési módjait is!

Lapocka fájdalom okai

Ahogy említettük, a lapocka fájdalmát számos probléma előidézheti. Nézzük csoportosítva a lehetséges okait:

Izomeredetű fájdalom

 • Izomhúzódás. A lapocka körüli fájdalom leggyakoribb oka az izomhúzódás, amelyet egy munka vagy edzés közbeni szerencsétlen mozdulat idézhet elő. Ekkor nincs más teendő, csupán egy kis pihenőidő szükséges, és a lapocka izom fájdalom önmagától elmúlik. Ha gyakran jelentkezik a probléma, célszerű tudatosan odafigyelni a nehéz tárgyak óvatos emelésére, edzés előtt pedig mindig alaposan be kell melegíteni a hátizmokat.
 • Rotátorköpeny sérülés. Rotátorköpenynek a vállat körülvevő izmokat és inakat nevezzük, a sérülésnek pedig két fajtája létezik. Enyhébb sérülésről az ín vagy az ínhüvely gyulladásakor beszélhetünk, súlyosabb sérülés esetén viszont az ín vagy izom részleges vagy teljes leszakadása áll fenn. A rotátorköpeny sérülés a bal és jobb lapockába sugárzó fájdalom okai között is szerepelhet, amennyiben az azonos oldalon szenved sérülést a váll.
 • Myofascialis fájdalom. A myofascialis trigger pontok az izmos kötőszövet határán található érzékeny pontok, amelyek kialakulása nem köthető traumához vagy fertőzéshez, illetve gyulladásos reakcióhoz sem. A kitapintható csomók érintésekor vagy mozgatásakor az adott izomcsoportra jellemző fájdalom tapasztalható. Ha az izomcsomó a lapockán található, leggyakrabban szúró fájdalom érezhető.
 • Fibromialgia. Ha a nyak és a hát területén fájdalmas izomcsomók jelennek meg, de a fájdalmat nem gyulladás vagy sérülés okozza, abban az esetben fibromialgiáról beszélhetünk. A fájdalom pedig a lapockába is kisugározhat, amely akár minden egyes levegővételnél jelentkezhet. A fibromialgia kiváltó oka a stressz is lehet, hiszen a feszült állapot következtében az izmok is megfeszülnek, ezért az izomcsomók erősen nyomhatják az alattuk lévő idegeket.
 • Pattanó lapocka szindróma. A lapocka alatt húzódó feszes szalagok és izmok miatt a kar mozgatása pattanó hanggal járhat a lapockák felől. Ha a kellemetlen hang mellett kattogás is érezhető, érdemes gyógytornász segítségét kérni a probléma megszüntetéséhez. Pattanó lapocka szindróma esetén gerinc és lapocka közötti fájdalom, illetve vállfájdalom is gyakran tapasztalható.

Csont- és ízületi rendszerből fakadó fájdalom

A gerincsérv is okozhat lapocka fájdalmat
 • Törés. Habár a lapocka a testünk egyik legellenállóbb csontja, azonban súlyosabb sportsérülés vagy autóbaleset esetén mégis eltörhet. De nemcsak trauma, hanem csontritkulás is csonttöréshez vezethet, amely értelemszerűen a lapocka erős fájdalmával jár.
 • Gerincsérv. A porckorong-kiboltosulás jelentős nyomás alá helyezheti a nyaki idegeket, amelynek következménye a karba és a nyakba sugárzó fájdalom lehet, amely lapocka fájdalmat is előidézhet. Gerincsérv esetén szintén tanácsos gyógytornászhoz fordulni, aki speciális gyakorlatok segítségével enyhíti és szünteti meg a panaszokat.

Melyek a lapocka fájdalom tünetei?

 • Bal lapocka fájdalom
 • Jobb lapocka fájdalom
 • Bal lapocka alatti fájdalom
 • Jobb lapocka alatti fájdalom
 • Lapockák közötti fájdalom
 • Lapocka melletti fájdalom

Levegővételkor szúró fájdalom a hátban

Ha légzéskor a hátban szúró, éles fájdalom jelentkezik, még nem kell a legrosszabbra gondolni, de mindenképpen tanácsos fokozottan odafigyelni a tünetekre. Az esetek többségében minden bizonnyal izomhúzódás áll a probléma hátterében, de a bal lapockába szúró fájdalom szívbetegségre is utalhat.

Ha jobb oldalt jelentkezik a lapocka fájdalom, akkor epehólyag betegségre érdemes gyanakodni. Azonban ha a jobb lapocka alatti fájdalom levegővételnél tapasztalható, abban az esetben a tüdőbetegség sem kizárható. A jobb oldali szúró fájdalom hátul intő jel lehet, hogy itt az ideje részletes vizsgálatokon részt venni a probléma felderítésének érdekében.

Súlyosabb esetben az alábbi betegségek okozhatnak fájdalmat levegővétel közben:

 • Tüdőgyulladás. Tünetei között a légszomj és a köhögés, illetve a láz is megtalálható. Súlyos tüdőgyulladás esetén kórházi kezelésre is szükség lehet. Akár kétoldali tüdőgyulladás is fennállhat, amely mindkét lapockába sugárzó fájdalmat eredményezhet.
 • Tüdőembólia. Ha valamelyik tüdőartériában vérrög alakul ki, az életveszélyes is lehet. Ha a lapocka fájdalmát erős köhögés és akár véres váladék felköhögése is kíséri, azonnal mentőt kell hívni, hiszen egy percig sem várhat a segítségnyújtás.
 • Mellhártyagyulladás. A légzés során kifejezetten éles fájdalom jelentkezhet a vállakban és a hátban. A mellhártyagyulladást pedig légszomj és köhögés, illetve hőemelkedés vagy láz is kísérheti. A mellhártya panaszait daganatos megbetegedés is okozhatja.

A hátfájást a lapocka tájékán nem szabad félvállról venni!

Ha légzés közben szúró, nyilalló fájdalom tapasztalható a lapocka területén, azonnal orvoshoz kell fordulni. Így még idejében megelőzhető a baj, és még a súlyosabb betegségek is hatékonyan kezelhetők. Ha már hosszú hetek óta szinte minden egyes levegővételkor fájdalom érezhető a hátban, a lehető leghamarabb orvosi segítséget szükséges kérni.

Hogyan kezelhető a lapocka fájdalom?

1. Diagnózis felállítása

Mivel a lapocka fájdalom mögött számos betegség meghúzódhat, ezért első lépésként mindig a probléma forrását kell megállapítani. Ha a fájdalom napok vagy akár hetek óta fennáll, célszerű azonnal felkeresni a háziorvost, hogy a tünetek alapján további vizsgálatok következzenek.

Természetesen a legtöbb esetben csak egy hétköznapi izomrándulás vezet hátfájdalomhoz, ezért a pihentetés és a gyógytorna jelentheti a leghatékonyabb megoldást a panaszok mihamarabbi megszüntetéséhez.

2. Kezelés

Amennyiben nem betegség, hanem izomhúzódás okozza a problémát, a lapocka fájdalom gyógytorna segítségével remekül kezelhető. Első lépésként a gyógytornász érdeklődik a tünetekről, majd alaposan megvizsgálja a testet – különös tekintettel a gerincre –, és a kapott eredmények alapján személyre szabott kezelési tervet állít össze.

Az egyéni kezelési terv pedig célzottan a lapocka fájdalmát enyhítő és a probléma forrását megszüntető gyakorlatokat fogja tartalmazni. A gyógytorna gyakorlatok között pedig otthon végezhető gyakorlatok is találhatók, aminek köszönhetően akár minden nap aktívan tehetünk egészségünk megőrzéséért.

Lapocka mobilizálás

“Fáj a hátam a lapocka alatt” – egy gyakran hallott mondat, amelynek hátterében számos betegség állhat, de szerencsére a leggyakrabban csupán egy hétköznapi izomhúzódásra vezethető vissza a probléma. Azonban ha a fájdalom több napja vagy éppen hete is fennáll, kifejezetten ajánlott résen lenni, és orvoshoz fordulni.

Lapocka fájdalommal küzdesz, és minél hamarabb szeretnél túl lenni rajta? Tapasztalt gyógytornász csapatunkkal személyre szabottan segítünk – jelentkezz konzultációra még ma!