Borda fájdalom

Borda fájdalom okai és kezelési módszerei a gyors felépülésért

A borda fájdalom elsőre rendkívül ijesztő lehet, hiszen a legtöbben azonnal súlyos szív- vagy májbetegségre gondolnak. Szerencsére a fájdalom mögött nemcsak komolyabb betegség, hanem akár egyszerű izomfájdalom is állhat, azonban huzamosabb ideje tartó panaszok esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Alábbi cikkünkben a bordafájdalom lehetséges mozgásszervi eredetű okait és kezelési módszereit mutatjuk be!

A borda fájdalom okai

Izomhúzódás

A borda fájdalom egyik leggyakoribb oka az izomhúzódás. Akár a lapocka körüli izom, a fűrészizom, a mellizom, a quadratus lumborum, vagy az alsó bordáknál található psoas izom húzódik meg, az a borda erős fájdalmával járhat. Az izomhúzódás általában néhány napon belül magától elmúlik, azonban a gyógyulás folyamatát izomlazító krémekkel is felgyorsíthatjuk. Amennyiben az izomhúzódás okozta fájdalom 2-3 nap után sem enyhül, érdemes mihamarabb gyógytornászhoz fordulni.

Fekve nyomás

Bordaközi izom sérülése

A bordaközi izom sérülése gyakran egy óvatlan mozdulatból vagy balesetből is fakadhat. Sportolás közben a hirtelen, akár nagy súllyal végzett mozdulatok következtében a bordaközi izom pillanatok alatt megsérülhet, és szúró, éles fájdalommal járhat. Ez a fájdalom a be- és kilégzés alatt is jelentkezhet. Sőt, a borda fájdalom akár a monoton munkavégzés következménye is lehet, ha a munkakör a kar fej fölé nyújtását igényli – például fodrászok és szobafestők, illetve egyéb fizikai munkát végzők körében.

A borda fájdalom nyomásra erősödhet!

  • Ha a sérült bordaközi izmot újra megerőltetjük, akkor nyomás hatására még nagyobb fájdalmat érezhetünk, ezért a panaszok megszűnéséig érdemes pihentetni a sérült, meghúzódott izmot, továbbá gyógytornával vagy manuálterápiával felgyorsítani a gyógyulási időt.

Alagút szindróma

Az első borda fájdalma és problémája alagút szindrómát és karzsibbadást is okozhat. Alagút szindróma fennállásakor az izmok és csontok, illetve szalagok által alkotott hasadékban található idegek erős nyomás alá kerülnek, ez pedig fájdalmat eredményez az érintett területen. A lefutó ideg melletti szűkület hátterében fejlődési rendellenesség és gyulladás, továbbá törés és vérömleny is állhat.

Borda fájdalom idegbecsípődés hatására

Idegbecsípődés

Ha az ideg körüli szövetek nyomást helyeznek az idegre, idegbecsípődésről beszélünk. A szövetek közül a porcok és a csontok, illetve az izmok és az ínhüvelyek is nyomhatják az ideget, ami éles, szúró fájdalmat okozhat. A háti csigolyáknál vagy a bordaközti területen kialakult idegbecsípődés egyaránt borda fájdalmat idézhet elő.

Borda blokk

A borda blokk, azaz a borda ízületek kedvezőtlen érintkezése belégzési és kilégzési fájdalmat is kiválthat. Ez a légzési nehézséggel járó betegség a borda fájdalom leggyakoribb okai közé tartozik, a probléma pedig gyógytornával és manuálterápiával kezelhető. A bordák mentén tapasztalható szúró érzés akár szívproblémákra is gyanút adhat, ezért a fenti tünetek esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Mellkasdeformitás

A mellkasdeformitások szintén fájdalmat okozhatnak a borda környékén. Nézzük a két leggyakoribb típusát:

Tölcsérmell (pectus excavatum)

A tölcsérmell a bordákat a szegycsonttal összekötő kötőszövet túlzott növekedéséből fakad. A szegycsont felett mélyedés látható, a tölcsérmell pedig a borda fájdalom mellett szív-és érrendszeri, illetve tüdő problémákat is okozhat.

Tyúkmell (pectus carinatum)

A tyúkmell szintén könnyen észrevehető deformitás, hiszen a mellkas előrefelé domborodása szabad szemmel is azonnal észrevehető. Tünetei között a nehézlégzés és a légszomj, továbbá a borda fájdalom is megtalálható. Nőknél és férfiaknál egyaránt kialakulhat, de szerencsére az esetek többségében csupán esztétikai hibáról beszélhetünk.

Gerincferdülés

Gerincferdülés esetén a gerinc oldalirányba hajlik, aminek következtében a csigolyák egyidejűleg csavarodnak, ez pedig borda fájdalomhoz vezethet. A gerinc természetellenes görbülete meghúzhatja a bordaívet, ami borda- és mellkasi fájdalmat is eredményezhet. A háti szakaszon látható, kipúposodott részt nevezzük bordapúpnak. Gerincferdülésben szenvedőknél a borda magasságában aszimmetria észlelhető, azaz a bordaív egyik oldala jobban előboltosul a másiknál – ez intő jel, hogy itt az ideje a kezelésnek, hiszen csakis így alakítható ki a helyes testtartás és szüntethető meg a borda fájdalom.

Gerincferdülés (scoliosis)

Bechterew-kór

A Bechterew-kór néven is ismert betegség egy fokozatosan előrehaladó, gyulladásos ízületi probléma, amely az ízületek és szalagok elmeszesedésével, illetve merev gerinc kialakulásával jár együtt. Habár az esetek többségében a keresztcsont-csípőcsont ízületeket károsítja, azonban a betegek kb. 30%-ánál a térd és a borda ízületei is károsulnak. A gyulladás eredményeként az ízületek elcsontosodnak, és a csigolyák teljesen összenőhetnek. Ha az összenövések a mellkas bordaízületeiben sem állnak meg, akkor borda fájdalom és légzési elégtelenség is felléphet.

Hogyan kezelhető a borda fájdalom?

Amennyiben a borda fájdalom izomeredetű, az alábbi módszerek segítségével enyhíthetők és szüntethetők meg a panaszok:

Gyógytorna

Gyógytornával növelhető a bordák mozgásterjedelme, illetve elősegíthető a sérült izmok gyors regenerálódása. Ennek köszönhetően újra könnyebbé válhat a légzés, és végső soron megszüntethető a bordaív alatt vagy környékén tapasztalható fájdalom. Sportsérülést, gyulladással járó betegséget vagy autóbalesetet követően kifejezetten ajánlott gyógytornán részt venni a gyógyulási idő lerövidítése érdekében. Minél hamarabb hozzálátunk a kezeléshez, annál gyorsabb lesz a felépülés!

Manuálterápia

A manuális, azaz kézzel végzett speciális fogások használatával szintén kezelhető a borda fájdalom. Itt a gyógytornával ellentétben nem kell önállóan gyakorlatokat végezned, mivel teljes mértékben a manuálterapeuta kezére bízhatod a gyógyulásod, tehát csupán egy passzív részvételt igénylő kezelésről beszélünk. A kezelés menete megegyezik a gyógytornáéval, tehát a panaszaid megismerése és a részletes vizsgálatok elvégzése után közvetlenül a terápia következik.

MozgásKlinkánkon már az első alkalommal elkezdjük a kezelést!

  • Az anamnézis felvétele és a vizsgálatok elvégzése után rögtön hozzálátunk a gyógytornával vagy manuterápiával történő kezeléshez, így azonnali javulást tapasztalhatsz. Nálunk nem kell hosszú napokat vagy heteket várnod a konzultációnk után, hanem már a legelső találkozásunk alkalmával hatékony kezelésben részesülsz.

A borda fájdalom gyógytornával és manuálterápiával egyaránt hatékonyan kezelhető, ha a panaszok mögött izom eredetű probléma áll. Amennyiben a borda fájdalmat szíveredetű betegség, tüdőbetegség vagy gyomorprobléma vagy egyéb visceralis kórkép okozza, abban az esetben kizárólag a szakorvosi segítség jelenthet megoldást. Figyelj oda tested jelzéseire, és ha a borda fájdalom 2-3 nap után sem múlik el, vagy bizonyos időközönként rendszeresen visszatér, mihamarabb vegyél részt a szükséges vizsgálatokon a probléma forrásának felderítése érdekében.

“Fáj a bordám, mit tegyek?”

Jelentkezz bátran konzultációra, és a MozgásKlinika szakképzett gyógytornász és manuálterapeuta csapatával személyre szabottan segítünk a borda fájdalom kezelésében!