Térdízületi gyulladás

Ízületi gyulladás okai, típusai és kezelési módjai

Az ízületek kettő vagy több csont összeköttetését biztosítják, és a végtagok mozgását teszik lehetővé. Az ízületi végeket ízületi porcok veszik körül, amelyek a súrlódásmentes mozgásért felelősek, hiszen a csontok érintkezése rendkívül erős fájdalommal járna. Természetesen az olajozott működés az ízületi tok által termelt kenőanyag nélkül nem lenne lehetséges. Azonban ha az ízület bármelyik “alkatrésze” meghibásodik, akkor kínzó fájdalmat eredményező ízületi gyulladás jöhet létre. Mi vezethet az ízületek gyulladásához, és mit tehetünk a gyors felépülés érdekében? Mutatjuk a pontos válaszokat!

Az ízületi gyulladás tünetei

Elsődleges tünete a fájdalom, amely mozgás hatására fokozódhat – sőt, súlyosabb gyulladás esetén akár mozgáskorlátozottság, nyugalmi fájdalom is felléphet. A gyakori tünetek közé tartozik az érintett terület kipirosodása és bedagadása is. Az ízületi gyulladás lázat is eredményezhet, hiszen az immunrendszer megpróbálja felvenni a harcot a gyulladással szemben.

Milyen ízületi gyulladások jöhetnek létre?

Kézízületi gyulladás

Ahogyan a fenti listából is látható, ízületek tetőtől talpig találhatók a testünkben, ezért számos helyen létrejöhet a gyulladás. Habár a gyulladás a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, viszont részletes vizsgálatokkal kell feltérképezni a páciensek állapotát. Az anamnézis felvétele és a fizikális vizsgálatok mellett képalkotó eljárások elvégzése és a gyulladt folyadékból történő mintavétel is szükségessé válhat.

Melyek az ízületi gyulladások típusai?

  • Porckopás eredetű ízületi gyulladás. Az ízületeket körülölelő porcok természetes úton, az idő múlásával folyamatosan kopnak, a kopás pedig gyulladást is előidézhet. A gyengült, kopott ízületeknek gyakran egy kisebb mértékű túlterhelés is elég lehet ahhoz, hogy begyulladjanak.
  • Sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis). A leggyakoribb fajtája az ízületi gyulladásnak, és ez az autoimmun betegség a szervezet számos részét érintheti. A krónikus ízületi gyulladás jellemzően a kéz kisízületeinek gyulladásával kezdődik, amely később a térdre és a bokára is kiterjedhet.
  • Akut gyulladás. Hirtelen jelentkező és általában 4-6 hét alatt elmúló tünetek jellemzik. Hátterében az ízületek túlterhelése és sérülése állhat, vagy éppen egy fog- vagy mandullagyulladás a probléma forrásának feltérképezéséhez reumatológiai vizsgálaton, góckutatáson szükséges részt venni.

Az ízületi gyulladás jeleire érdemes kiemelt figyelmet fordítani!

Ha fájdalom a rendkívül erős, vagy a gyulladás magas lázzal is jár, akkor ajánlott a lehető leghamarabb szakorvoshoz fordulni. Így még idejében megelőzhető az ízületi gyulladás súlyosbodása, és elkerülhető a szövődmények kialakulása is. Soha nem szabad megvárni, amíg a napról napra növekvő fájdalom mozgáskorlátozottsághoz vezet, ezért ha 2-3 napon belül sem múlnak el a panaszok, azonnal szakorvoshoz kell fordulni.

Mi okozhat ízületi gyulladást?

Rándulás, ficam

Egy óvatlan, akár teljesen hétköznapi hirtelen mozdulat már bőven elegendő ahhoz, hogy az ízületek megsérüljenek. Amíg egy rándulás során az ízületi felszínek távolodnak el egymástól, illetve a tok és a szalagok nyúlnak meg, addig ficam esetén az ízületi porcfelszínek, azaz a vápa és a fej mozdulnak el egymástól. Akár rándulásról vagy ficamról beszélünk, a kezelés első lépéseként az ízületet kell nyugalomba helyezni, majd azonnal szakorvosi segítséget hívni, hiszen az ízület otthoni, laikus “helyretétele” akár súlyos szalagszakadást, továbbá ideg- és érkárosodást is okozhat.

Túlterhelés

A folyamatos állómunka és az intenzív sportolás egyaránt az ízületek túlterheléséhez vezethet – különösen akkor, ha az ízületeink nincsenek hozzászokva a nagyobb fokú terheléshez. Azonban nem csak extrém igénybevétel okozhat ízületi gyulladást, hiszen a sérült, kopott ízületek átlagos terhelése is gyulladást eredményezhet. Legyen szó abszolút vagy relatív túlterhelésről, célszerű mindig az ízületeink állapotát szem előtt tartani, mielőtt komolyabb fizikai munkába vagy edzésbe kezdenénk.

Baktériumok megtelepedése

Az ízületekbe bejutó és ott lerakódó baktériumok gyulladást is okozhatnak, Akár gennyes ízületi gyulladás is felütheti a fejét, amelyet mindenképpen kezelni kell, hiszen kifejezetten veszélyes betegségről van szó. Amíg egy túlterhelés vagy kisebb sérülés okozta ízületi gyulladás kezelése házilag is megoldható, addig a baktériumok megtelepedése miatt kialakult gyulladás mindenképpen orvosi ellátást, és szükség esetén antibiotikumos kezelést is igényel.

Mit tehetünk ízületi gyulladás ellen?

Kisebb ízületi gyulladásra az érintett terület pihentetése jelentheti a megoldást

Ha csupán egy kisebb mértékű rándulás vagy sérülés miatt gyullad be az ízület, akkor a pihenés és a fájdalmas terület jegelése néhány napon belül célra vezethet. Ilyenkor tanácsos még a legkisebb terhelést is mellőzni, hogy az ízületek minél gyorsabban regenerálódjanak. Semmiképp nem szabad újra megerőltetni őket, hiszen az szalagszakadást, degenerációt is előidézhet, amely sokkal hosszabb kényszerpihenővel jár, mintha a pihenés mellett döntöttünk volna.

Súlyosabb probléma esetén a gyógytorna és a manuálterápia segíthet

Az ízületi gyulladás kezelése tornával és speciális, kézzel végzett fogásokkal kifejezetten hatékony választás, ha minél hamarabb meg szeretnénk szabadulni a fájdalomtól. MozgásKlinikánkon először megismerjük a panaszaid, felvesszük az anamnézist, majd személyre szabott kezelési tervet készítünk, és rögtön az első találkozásunk során hozzálátunk a terápiához. Természetesen otthon végezhető gyakorlatokat is megtanítunk, hogy akár minden nap aktívan tehess a lehető leggyorsabb felépülés érdekében.

Lewit-féle manuálterápia

A gyógytorna és a manuálterápia a kéz ízületi gyulladás kezelésére és a térdízületi gyulladás kezelésére, illetve az egyéb ízületi panaszok gyógyítására is alkalmas. A manuálterápia fokozza a keringést az ízületek környékén és segíti a porcok helyes érintkezését, így szünteti meg a duzzanatot és a gyulladást. Szakembereinkkel csakis kiforrott és nemzetközileg is elismert módszerekkel dolgozunk, hogy pácienseink minél rövidebb időn belül leküzdhessék a fájdalmat okozó mozgásszervi betegségeket.

Meddig tart az ízületi gyulladás?

  • Az ízületi gyulladás gyógyulási ideje nagymértékben függ az ízületi gyulladás típusától és mértékétől, ugyanis nem mindegy, hogy egy átlagos rándulás vagy egy komolyabb ficam miatt gyulladtak be az ízületek. A felépülési idő jellemzően néhány hetet, de bizonyos esetekben akár hosszú hónapokat is igénybe vehet. Egy viszont biztos: minél hamarabb kezdjük el a terápiát, az ízületek annál gyorsabban visszanyerik az egészségüket.

Az ízületi gyulladás fakadhat az ízületek túlterheléséből és kopásából, illetve a baktériumok ízületbe való bejutásából is. Tünetei között a fájdalom és az érintett terület kipirosodása, továbbá a mozgáskorlátozottság is megtalálható. Ha a bajt nem egy kisebb rándulás vagy sérülés okozza, célszerű mihamarabb szakorvoshoz fordulni, hiszen kezelés hiányában a probléma idővel súlyosbodhat is.

Ints búcsút az ízületi gyulladásnak!

Jelentkezz konzultációra még ma, és MozgásKlinikánk szakképzett gyógytornász és manuálterapeuta csapatával már a legelső találkozásunk során hozzálátunk a kezelésedhez, így azonnali javulást tapasztalhatsz!