Gerincferdülés kezelése – Schroth torna

gerinferdülés kezelés - MozgásKlinikaGerincferdülés kezelése – Schroth terápia

A Schroth módszer a gerincferdülés kezelése – egy 3 dimenziós konzervatív kezelési eljárás, melyet a gerinc fiziológiástól eltérő görbületeinek enyhítésére alkalmaznak. A módszert Katharina Schroth fejlesztette ki saját tapasztalatai alapján. Nagyfokú gerincferdüléssel született és zavarta, hogy fűzőben kell élnie. Alapötlete egy félig leeresztett gumilabda volt, amit ha az egyik oldalon megnyomott, a másik oldalon kidudorodott. A labda elvét kivetítette a mellkasra, és megpróbálta tudatosan irányítja a levegő áramlását. Ezt összeegyeztette a korrigált testhelyzetekkel és a megfelelő izmok kontrakciójával, aminek a következménye a gerinc korrekciója. A mellkas megváltozott helyzete miatt a légzésterápia fontos szerepet kap a kezelésben. A gyakorlatok tetszőlegesen adaptálhatók az egyes görbületi típusokhoz és sokféle testhelyzetben kivitelezhetők. Az izmok teljesítményének fokozásán keresztül a tartás korrigálását érjük el mind a torna kivitelezése alatt és a hétköznapokban is.
Gerincferdülésre kezelése - Schroth terápia
Ezt a speciális tornát kortól függetlenül bárki végezheti egy terapeuta ellenőrzése, koordinálása mellett. Csökken a gerincferdülés következtében kialakult csontok, szalagok, izületek, izmok deformitása. A terápia egyaránt alkalmazható műtét előtt és után is. Komplex kezelés, hiszen a gyógytornász életviteli tanácsokkal is ellátja a pacienst.

Schroth terápia eredménye

A terápia ajánlott scoliosis, Scheuermann, tartási rendellenességek, minden gerincet érintő ismeretlen etiológiájú fájdalom illetve degeneratív elváltozások esetén.
A hétköznapi tartáskorrekciókra odafigyelve, a napi egy órás intenzív tornán kívül, egy 24 órás terápiás programot alakíthatunk ki magunknak, illetve gyermekeinknek.
Korábbi blog bejegyzésünkben megosztottunk 8 hasznos tanácsot gerincferdülés esetén, mivel egy életvitel-szerűen kezelendő állapotról van szó, olyasmit is figyelembe kell akár venni, mint hogy
Az iskolában lehetőleg középre üljünk, hogy ne kelljen forogni, vagy hosszan egy oldalra nézni. Természetesen medencekorrekciókkal üljünk, ha pedig korzettünk van, ne lazuljunk bele. Próbáljunk folyamatosan fejtetővel nyújtózni és kihasználni a korzett lehetőségeit.”