Bechterew-kór (spondylitis ankylopoetica)

Bechterew-kór (spondylitis ankylopoetica) tünetei és kezelése

A Bechterew-kór (spondylitis ankylopoetica) elsősorban a gerinc ízületeket, illetve a medencecsont és a keresztcsont között található ízületeket érintő gyulladásos betegség, amely idővel akár az alsó végtagi ízületeket is érintheti. Milyen tünetek utalnak a degeneratív megbetegedésre, és hogyan történik a Bechterew-kór gyógyítása? Az alábbiakban erről olvashatsz!

Mi okozhatja a spondylitis ankylopoetica kialakulását?

A tudomány jelenlegi állása szerint a Bechterew-kór pontos okai még ismeretlenek, viszont kutatások alapján a genetikai hajlam fontos szerepet játszhat a betegség feltűnésében. Ugyanis bizonyos gének – például a HLA-B27 – gyakrabban előfordulnak a spondylitis ankylopoetica-val küzdő betegek körében.

Ha a családban egy vagy több személy Bechterew-kórral diagnosztizált, az minden esetben többszörös kockázattal jár az egyének számára. Azonban akár fizikai trauma is állhat a probléma hátterében, de ez nem bizonyított.

Sajnos a megelőzésére nincs konkrét módszer, hiszen egy ismeretlen eredetű gyulladásos betegségről beszélünk.

A spondylitis jelentése

A spondylitis latin eredetű szó, melynek jelentése: csigolyagyulladás. A gyulladás jellemzően a gerincoszlop alsó végétől indul, és általában fiatal felnőttkorban vagy 25 éves kor környékén jelentkezik. A SPA betegség pedig kifejezetten a háti csigolyák ízületeinek gyulladására utal.

Melyek a Bechterew-kór tünetei?

A betegség korai stádiumában többnyire deréktáji vagy hátfájdalom tapasztalható, amely leginkább a késő éjszakai és hajnali órákban okoz gondot. Ugyan eleinte a fájdalom még elviselhető lehet, azonban kezelés hiányában a panaszok idővel garantáltan súlyosbodni fognak, ezért a megoldást a Bechterew-kór gyógytorna mihamarabbi elkezdése jelenti.

Típusát tekintve a fájdalom jellemzően tompa, és az idő előrehaladtával kétoldalúvá is válhat. Ilyenkor már az ágyéki gerinc is fájhat, majd farpofákba és alsó végtagokba sugárzó fájdalom is megkeserítheti a mindennapokat. Végül pedig a nyaki gerinc környékén is fájdalom léphet fel.

Derékfájás, derékfájdalom

A fájdalom szerepét átveheti a merevség

Fontos kiemelni, hogy a betegség előrehaladtával már nem a fájdalom, hanem sokkal inkább a merevség jelent majd problémát. Ennek következtében a hajolás és a gerinc egyenesen tartása is hatalmas kihívást okozhat, ráadásul az oldalra fordulás is rendkívül nehézkessé válhat. Amennyiben a váll mozgástartománya is beszűkül, akkor már az olyan hétköznapi mozdulatok végrehajtása is súlyos erőfeszítést igényelhet, mint egy kabát felvétele vagy egy tárgy felemelése.

Milyen szövődmények léphetnek fel?

Rendszerint csigolyatörés, ínygyulladás és csontritkulás jelentkezhet, ha nem kezeljük időben a betegséget. Azonban akár szemgyulladás is kialakulhat, amely végül szürke- vagy zöldhályogot is eredményezhet. Súlyosabb esetben – ha a gerincvelő gyulladása miatt az ideggyökök nyomás alá kerülnek – lófarok-betegség (Cauda equina szindróma) is gondot okozhat.

A gerincoszlop merevsége következtében szív-és érrendszerrel kapcsolatos betegségek is jelentkezhetnek. Ezek közé tartozik a szívmegnagyobbodás és a szívburokgyulladás, illetve a verőérgyulladás is.

Jól látható, hogy a kezeletlen spondylitis ankylopoetica számtalan további egészségügyi problémát előidézhet, ezért a korábban említett tünetek fennállása esetén érdemes a lehető legrövidebb időn belül orvoshoz, gyógytornászhoz fordulni. Szerencsére a megfelelő terápiás módszerekkel a betegség tünetei visszaszoríthatók, az állapotromlás és a súlyos tünetek kialakulása pedig megelőzhető.

A Bechterew-kór stádiumai

Korai stádiumban a gyulladások következtében az addig ép és normális csigolyaoszlop csontosodni kezd. Végstádiumban pedig már összefüggő csontosodással kell számolni, a tünetek pedig felerősödhetnek. Ha nem kezeljük időben a problémát, az olyan súlyos mozgáskorlátozottsághoz vezethet, amely már egészen fiatalon munkaképtelenséget eredményezhet.

A Bechterew-kór kezelése

Habár végleges megoldást nyújtó kezelést még a szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszerek sem biztosítanak, viszont fizioterápiával jelentősen enyhíthetők a kellemetlen panaszok. Ehhez persze rendszeres kezelés szükséges, hiszen a fájdalom és a merevség lépésről lépésre szüntethető meg. Tanácsos tehát minél hamarabb gyógytornára jelentkezni és elkezdeni a terápiát, hogy az életminőséget javítsuk, a szövődmények kialakulásának esélyét pedig minimálisra csökkentsük.

Gerincsérv kezelése

Hogyan segít a Bechterew-kór torna?

A gyógytorna egy természetes, gyógyszermentes kezelési lehetőség, amely a Bechterew-kór ellen is kifejezetten hatásos lehet. Célunk, hogy a core izmok erősítésével elősegítsük a helyes testtartás kialakítását, továbbá a szövetek rugalmasságát is megőrizzük. Természetesen az erősítés mellett a nyújtó gyakorlatok sem maradhatnak el, amelyek a szövetek rugalmasságát növelik, ezzel csökkentve a merevséget és a mozgáskorlátozottság mértékét.

Mire kell figyelned, ha spondylitis ankylopoetica-val küzdesz?

  • Kerüld az intenzív terhelést. Legyen szó nehéz fizikai munkáról vagy pörgős, nagy súlyok megmozgatását igénylő edzésről, a betegség diagnosztizálása esetén nem szabad tovább terhelni a gerincet és a csigolyákat a korábban megszokott módon. Ugyanis a gyulladás mértéke fokozódhat, és a Bechterew-kór a következő stádiumába léphet.
  • Ha mégis mozogni szeretnél, előtte mindenképpen konzultálj gyógytornásszal. Azonban van egy jó hírünk: a mozgásról nem kell teljesen lemondanod. Csupán a megfelelő intenzitást és a gerincet kímélő mozgásformákat szükséges megtalálni, ebben pedig tapasztalt gyógytornászaink fognak segíteni. Pontosan megtanítjuk a szabályos sportolás alapelveit, és rendszeresen ellenőrizzük az állapotod.

Szüntesd meg a panaszaid, és nyerd vissza az egészséged MozgásKlinikánkon!

Első lépésként megismerjük a panaszaid, majd részletesen felmérjük az állapotod. Így olyan mozgásszervi betegségekre is fényt deríthetünk, amelyek ugyan még nem okoznak panaszokat, idővel viszont akár tönkre is tehetik a mindennapjaid. Kiszűrjük a testtartási hibákat is, és a helyes ülés és állás elveit is megtanítjuk számodra.

A siker kulcsa a személyre szabott kezelési tervben rejlik

Minden páciensünk esete egyedi, ezért csapatunkkal kizárólag egyénre szabott kezelési terv készítése után látunk hozzá a terápiához, hiszen csakis így tudjuk biztosítani a kezelés magas fokú hatékonyságát.

Rögtön az első találkozásunkkor elkezdjük a kezelésed

Ha az állapotfelmérő konzultáció és a kezelési terv összeállítása után egy pillanatig sem szeretnéd vesztegetni az időd, akkor nálunk a legjobb helyen jársz. Ugyanis azonnal nekilátunk a terápiához, hogy a lehető legrövidebb időn belül enyhüljenek a panaszaid.

A Bechterew-kór gyógyítására a fizioterápiás kezelési lehetőségek jelentik a megoldást. Gyógytornával és manuálterápiával segítünk a fájdalom és a merevség csökkentésében, majd megszüntetésében, illetve a súlyos szövődmények megelőzésében is. MozgásKlinikánkon exkluzív környezetben, profi csapatunkkal várunk.

Tedd meg időben az első lépést a gyógyulás felé, és jelentkezz konzultációra még ma!

Kezelési terv összeállítása