Fizikoterápia

Fizikoterápia

Fizikoterápia segítségével gyógyszerek alkalmazása nélkül enyhíthetők az ízületi- és izomfájdalmak. A fizikoterápia Budapesten több klinikánkon is elérhető, ahol szakképzett fizikoterepeuta csapataink várják az ízületi panaszokkal vagy éppen sportsérülésekkel küzdő pácienseket. Ismerd meg a fizikoterápia jelentését, illetve jótékony hatásait, és jelentkezz bátran konzultációra!

Mi a fizikoterápia?

A fizikoterápia célja a kóros tünetek komolyabb fizikai beavatkozás nélküli enyhítése és megszüntetése. A fizikoterapeuta a páciens egészségét és jóllétét tartja szem előtt, ezért a terápia nemcsak részterületeket gyógyít, hanem az emberi egészséget holisztikusan veszi alapul.

Amíg a gyógyszeres kezelések súlyos mellékhatásokkal járhatnak együtt, addig a fizikoterápiás kezelések jóval kedvezőbb mellékhatás profillal rendelkeznek. A gyógyszerek mellőzésével pedig olyan mellékhatások előzhetők meg, mint a májkárosodás és a vizeletürítési zavar, illetve a gyomor-bélrendszeri fekély.

Előnyei

  • Fájdalomcsillapító hatással bír. A kezelésnek azonnali fájdalomcsillapító hatása is lehet, hiszen mechanikai ingerrel dolgozik, ami gátolja a fájdalomreceptorok aktiválódását, így még az igazán érzékeny páciensek is bátran belevághatnak a terapeauta felügyeletével végzett terápiába.
  • Természetes. A terápia a természetes energiák felhasználására helyezi hagnsúlyt, amelynek köszönhetően a páciens nem találkozik káros sugárzásokkal és kemikáliákkal.
  • Gyógyszermentes. A gyógyszerek nélküli kezelés sokak számára kulcsfontosságú szempont, hogy egyáltalán ne kelljen mellékhatásokkal számolni.

Mire jó a fizikoterápia?

Elsősorban fájdalomcsillapításra, de hosszabb távon a panaszok megszüntetésére is. Gyakran alkalmazzák a különböző porckorong betegségek esetén kiegészítő kezelésként, azonban izomhúzódásra és kötőszöveti gyulladásra, fibromyalgias csomókra, továbbá íngyulladásra és idegi eredetű fájdalom enyhítésére is megoldást jelenthet. A gerinc fizikoterápia és a kineziológiai tapaszok alkalmazása, illetve az ultrahangos és elektromos kezelési módszerek hatékonyságának köszönhetően évről évre többen választják ezt a gyógyszereket nélkülöző, természetes úton segítő terápiát.

Milyen panaszok kezelésére szolgál?

Fizikoterápia vagy fizioterápia – mi a különbség?

Amíg a fizioterápia csakis az ősi, természetes energiákra épülő kezelésekkel dolgozik, addig a fizikoterápia már a mesterségesen előállított energiákat is használja. A természetes energiák közé tartozik a nap- és a víz-, illetve a hőenergia is.

A fizioterápia kezelései között a gyógyfürdő és a súlyfürdő, továbbá a gyógytorna és a gyógymasszázs és a hidro- és balneoterápia is megtalálható. Közös pont azonban, hogy a fizioterápiában és a fizikoterápiában sem használnak gyógyszereket.

A fizikoterápiában használatos, mesterséges energiával dolgozó gépek legfontosabb előnye, hogy segítségükkel a kezelések és a teljes terápia ideje is rövidebb. A gépek azonnal alkalmazhatók, a kezelések a legjobb hatás kedvéért pedig kombinálhatók is.

A fizikoterápia mellékhatásai

A fizikoterápia káros mellékhatásoktól mentes, azonban van néhány eset, amikor nem javasolt az alkalmazása. Anyajegyes vagy tetovált bőrfelületet, illetve fém protézis feletti területet nem szabad kezelni, ugyanis mellékhatások jelentkezhetnek. A nyaki területen végzett kezeléseknél pedig a vérnyomás emelkedésével járhat a terápia, ezért a magas vérnyomásban szenvedőknél kiemelt óvatossággal kell dolgozzon a terapeuta.

A fizikoterápia utáni fájdalom szakértő terapeutával garantáltan megelőzhető!

Habár a terápiához szükséges eszközök bárki számára beszerezhetők, azonban szakértelem hiányában, önállóan egyáltalán nem ajánlott belevágni a kezelésbe. Ugyanis a gépek helyes beállítása és használata profi terapeutát igényel, az amatőr munka pedig több kárt okozhat, mint hasznot. Éppen ezért csakis fizikoterapeuta jelenlétében érdemes hozzátlátni a kezelésekhez.

Milyen fizikoterápiás kezelések segíthetnek?

TENS kezelés
  • Elektromos stimuláció (TENS). A fizikoterápiás kezelések listáján az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító kezelés. A TENS mozaikszó az angol Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation kifejezést rejti magában, amely magyarra fordítva transzkután elektromos idegstimulációt jelent. Az elektromos kezelés során az izom-ideg stimulátor eszközök segítségével csökkenthető hatékonyan az idegek fájdalomérzete. A modern gépeknek köszönhetően pedig változatos kezelési programok állnak a fizikoterapeuta és a páciens rendelkezésére. (Fájdalomcsillapító, de nem fájdalommentes kicsit kellemetlen kezelés.)
Ultrahang terápia
  • Ultrahang terápia. A kezelés lényege, hogy az ultrahangos kezelőfejben található kristályok rezgése ultrahangot bocsát a szervezetbe, amely elősegíti a gyorsabb gyógyulást, javítja a vérkeringést, és támogatja a szövetek melegedését és ellazulását. Az ultrahangos fizikoterápia során a készüléket a páciens bőrére helyezik, és speciális gél használatával gondoskodnak a jótékony hatás kifejtéséről. A kibocsátott rezgést pedig a test sejtjei átveszik, amelynek köszönhetően fokozódik a helyi vérkeringés. Természetesen az ultrahang erejét a fizikoterepauta szabályozza, amelyet például a hegszövetek regenerálódásának felgyorsításához magasabb fokozatra állíthat. A kezelés teljesen fájdalommentes.
Kineziológiai tapaszolás
  • Kineziológiai tapaszolás. A speciális tapasz felragasztásával erősíthetők a gyengült izmok, növelhető az ízületi mozgásterjedelem, javítható a vérkeringés, továbbá enyhíthetők az ízületi- és izomfájdalmak. Habár a kineziológiai tapasz használata viszonylag új módszernek számít a fizikoterápia területén, azonban az 1970-es évek óta folyamatosan növekszik a népszerűsége. A tapaszt gyakran sportolókon is látni, akik az izomhúzódások és izomfájdalmak kezeléséhez, a tartászavarok helyreállításához, illetve a sérülések megelőzéséhez is előszeretettel használják a Dr. Kenzo Kase által kifejlesztett fizikoterápiás módszert.

Hogyan történik a fizikoterápiás kezelés?

1. Vizsgálat

Első lépésként a fizikoterapeuta egy alapos álllapotfelmérést végez a tünetek és betegségek feltérképezése érdekében. Először is megismeri a páciens panaszait, majd részletesen megvizsgálja a fájdalmas, érzékeny területeket. Azonban a fizikoterápia holisztikus szemléletmódjához híven a teljes testet figyelembe veszi, és testtartási hibákat, illetve fel nem fedezett problémákat is keres.

2. Kezelési terv összeállítása

A részletes vizsgálatot követően a fizikoterapeuta személyre szabott kezelési tervet készít, hogy célzottan kezelje a panaszokat. Kiválasztja a megfelelő fizikoterápiás kezelési módszereket, és gondosan összeállítja az ütemtervet. A kezelési terv készítése során figyelembe veszi a páciens esetleges betegségeit, hogy biztosan a helyes technikákat válassza. Ezután a tervet ismerteti a pácienssel, aki ha elfogadja azt, már csak az első terápia időpontját szükséges kijelölni.

Fizikoterápia

3. Terápia

Harmadik lépésként következhet a kezelés lényegi része, a fájdalmak enyhítésére és megszüntetésére szolgáló fizikoterápia. A kezelés természetesen végig a fizikoterapeuta felügyelete mellett történik, aki menet közben szabályozza a gépeket, és visszajelzéseket kér a pácienstől. Gyakran már az első alkalmat követően javulás érezhető, azonban a panaszok típusától függően több kezelést is igénybe vehet, amíg a páciens pozitív változást tapasztal. A kezelés általában 15-20 percet vesz igénybe.

Rendelőinkben a fizikoterápiás kezeléseket manuálterápiás módszerekkel kombináljuk, gyakran kiegészítő kezelésként vagy előkészítő fogásként alkalmazzuk a nagyobb hatékonyság, gyors regeneráció érdekében.

A fizikoterápia ára

Fizikoterápia: 8.000 Ft (20 perc)

Manuálterápiával kombinált fizikoterápia: 15.000 Ft (50 perc)

Fizikoterápiás kezelésekkel már az első kezelés után hatékonyan enyhíthető a fájdalom, a teljes terápia végeztével pedig meg is szüntethetők a panaszok. Fizikoterapeuta csapatunk segítségével az előzetes vizsgálatoknak köszönhetően pontosan azokat a kezelési módszereket alkalmazzuk, amelyek célzottan csillapítják a fájdalmat.

Magán fizikoterápia iránt érdeklődsz, hogy biztosan a legjobban kezekben legyél? Tapasztalt csapatunkkal szívesen segítünk. Jelentkezz konzultációra még ma!