Gerincferdülés (scoliosis)

Gerincferdülés (scoliosis) tünetei és kezelési lehetőségei

Gerincferdülés (latinul: scoliosis) során a gerinc oldalirányba, azaz balra vagy jobbra görbül. A jelei már pubertáskor előtt megfigyelhetők, és a scoliosis még idejében gyógyítható. Felnőttként már nehezebb a probléma kezelése, de szerencsére a gyógytorna gerincferdülésre is remek választás. Milyen okai lehetnek a gerinc egészségtelen görbülésének, és hogyan segít konkrétan a scoliosis gyógytorna? Alábbi cikkünkben mutatjuk a pontos válaszokat!

A scoliosis jelentése

A gerincferdülés vagy scoliosis elnevezés eredete: a scoliosis szó az ógörög nyelvből ered: görbületet jelent, a ferdeség kifejezésére szolgál. Az orvostudományban a II. század óta használják a gerinc oldalirányú elhajlásának gyűjtőneveként. Mikor az oldalirányú elhajláshoz torzió is társul, akkor nevezzük strukturális scoliosisnak. Ebbe a kategóriába tartozó scoliosisok 80 %- a ismeretlen eredetű. Az elváltozás a csontérés befejeződése előtt alakul ki, és a tér mindhárom irányában létrejön; a betegség minden esetben háromdimenziós.

Gerincferdülés – idiopathiás scoliosis

Egy betegséget akkor nevezünk idiopathiásnak, amikor nincs biztosan kimutatható összefüggése valamilyen kiváltó tényezővel. Tehát ismeretlen etiológiájú, a csigolyák aszimmetrikus növekedése következtében kialakuló oldalirányú gerincgörbület. Egyes esetek progresszióra hajlamosak, súlyos gerinc- és mellkasdeformitást okozhatnak, mások enyhébb lefolyásúak. Mivel az etiológia ismeretlen, nem tisztázottak azok a tényezők sem, melyek a görbület progressziójáért felelősek. A betegség kezdetének időpontja jelentősen befolyásolja a görbület nagyságát.

A betegség kialakulása egyelőre nem előzhető meg, a korai felismerés és kezelés a védekezés egyedüli hatásos módja. A kórok pontos ismeretének hiányában a kezelés tüneti.

A gerincferdülés okai

Az esetek közel 90%-ában a scoliosis kialakulásának oka ismeretlen. A gerincferdülés általában 10-12 éves korban vagy néhány évvel utána jelentkezik. Egyik lehetséges oka, hogy az izomzat nem fejlődik kellő gyorsasággal, ezért a gerinc fejlődése lemarad a csontok növekedésétől, illetve a testsúlygyarapodással sem képes lépést tartani.

Nézzük a lehetséges okokat:

 • Gyenge hátizomzat
 • Hanyagtartás
 • Gyors súlygyarapodás
 • Mozgásszegény életmód
 • Születési rendellenesség
 • Gerincsérülés
Mozgásszegény életmód

Azonban a genetikai tényezőket sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen a gerincferdülés örökletes is lehet – bizonyos családoknál ugyanis rendszeresen megjelenhet, másoknál pedig kevésbé gyakori. Habár a genetikai hajlam még nem teljesen bizonyított, de mindenképpen érdemes említést tenni róla a fiatalkori gerincferdülés megelőzése érdekében.

Melyek a további rizikófaktorok?

 • Életkor. 10-12 éves kor körül, azaz a pubertáskor kezdetekor gyakran már észrevehetők a gerincferdülés jelei. Ebben az időszakban indul hirtelen növekedésnek a test, ezért a gyerekek körében kifejezetten ajánlott gyógytornász segítségével ellenőrizni a gerinc állapotát.
 • Nem. Habár a scoliosis a fiúkat és lányokat egyaránt érinti, de a serdülő lányok esetében a gerincferdülés mértéke nagyobb valószínűséggel éri el a speciális kezelést igénylő szintet.

Ezek a gerincferdülés tünetei

Szerencsére a scoliosis tünetei általában egyértelműen rávilágítanak a problémára, így könnyen diagnosztizálható a betegség.

 • A vállak asszimetrikusak, egyenetlenek
 • A csípő egyik oldala magasabban áll
 • Az egyik lapocka egyértelműen kitüremkedik
 • Hátulnézetből oldalirányú görbület látható (pl. S-alakú)

A gerincferdülés következményei

Kardiológiai problémák

Nagyobb fokú gerincferdülés esetén a belső szervek összepréselődnek, így többek között a szív és a tüdő is károsodhat. Ennek következtében légzési zavarok is jelentkezhetnek, ezért a gerincferdülésben szenvedőknek tanácsos kardiológushoz is fordulniuk.

Hátfájdalom, hátfájás

Hátfájás

Akik már gyerekkoruk óta scoliosis-sal küzdenek, azok számára a gerincferdülés felnőttkorban még nagyobb valószínűséggel okozhat krónikus hátfájdalmat. A scoliosis torna azonban a felnőttek számára is remek segítséget jelent a hátfájás csökkentéséhez és megszüntetéséhez, ezért még azoknak sem kell lemondaniuk a fájdalomtól mentes mindennapokról, akik akár már évtizedek óta gerincferdülésben szenvednek.

Esztétikai hátrány

Mivel a gerincferdülés a mértékétől függően akár szabad szemmel is jól látható, ezért sokak számára a vállak asszimetriája vagy éppen a csípő egyenetlensége önértékelési zavarok kialakulásához vezet – éppen ezért a gerincferdülés következményei között a lelki problémákat. is fontos említeni. Szerencsére nem kell beletörődni, hiszen a gerincferdülés gyógytornával kezelhető, így az esztétikai kellemetlenségek ellen is aktívan tehetünk.

A gerincferdülés scoliosis klinikai képe és diagnosztizálási lehetőségei:

A kórkép nem jár szokványos betegségtünetekkel, jellemzően fájdalommal sem, eleinte csupán kisebb-nagyobb aszimmetriák árulkodnak a gerincprobléma meglétéről. A diagnózis felállítását segíti, ha hátfájdalom áll fenn, és emiatt kerül orvoshoz a páciens.

A strukturális scoliosis vizsgálatakor a tér mindhárom síkjában kialakult deformitást figyelembe kell venni. Ezeket képalkotó eljárásokkal tudjuk láthatóvá tenni. A strukturális scoliosisnál a röntgenfelvétel készítése alapfontosságú. A felvételnek álló helyzetben kell készülnie, és két irányból kell, hogy mutassa az egész gerincet.

A gerincferdülés kezelése

A scolisosis kezelésének megválasztásánál három tényezőt kell figyelembe venni: a deformitás nagyságát, a csontérettséget és a progresszió várható mértékét. Ezek alapján a 20 Cobb-fok alatti görbületű, vagy legfeljebb 20 fokos gerincferdüléssel rendelkező betegnek intenzív mozgásterápiát és rendszeres kontrollt ajánlunk, hogy követhessük, fokozódik-e a görbület. Röntgenvizsgálattal alátámasztott gyors progresszió esetén már 15-20 Cobb-foknál, egyébként 20-45 fok közötti görbületek esetén korzettkezelést indítunk. 40-45 Cobb-fok feletti görbületnél műtéti terápia válhat szükségessé.

Sok esetben azonban a valóság rácáfol a protokollra; tekintve, hogy eltérő szituációkkal találkozunk, gyakran nem ezen irányvonalak mentén határozzuk meg a terápiát.

A terápia alapvető kritériuma a személyre szabottság és a változatosság.

Izomerősítő gyakorlat gyógytornával

A scoliosis kezelése komplex mozgásterápiával

A korzett nélküli mozgásterápiás kezelés része a „klasszikus gyógytorna” és a Schroth-terápia. Korzettben klasszikus gyakorlatsort, speciális önkorrekciót és proprioceptív tréninget tarthatunk. Illetve korzettben vagy az anélküli egyéb mozgás, sportolás szerepe is jelentős a kezelés során. A hátizom erősítés gerincferdülés esetén is kifejezetten fontos, ezért kezeléseinken kiemelt figyelmet fordítunk rá.

A scoliosis sokakat érintő probléma, de szerencsére a gerincferdülés torna segítségével gyermekkorban megelőzhető, felnőttként pedig kezelhető. A gerincferdülés gyógyítását MozgásKlinikáink egyikén végezzük, ezért ha Téged is érint a probléma, fordulj bátran szakértő gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkhoz. Személyre szabottan, már az első találkozásunkkor hozzálátunk a kezeléshez, hogy minél hamarabb megszüntessük a panaszaid.