Vállfájdalom

Vállfájdalom okai, tünetei és kezelési lehetőségei

A vállfáljdalom időseket és fiatalokat egyaránt érinthet, a panaszokat pedig egy szimpla húzódás is kiválthatja. Súlyosabb esetben a váll fájdalma jelentős mozgáskorlátozottsághoz vezethet, és még a karunk kinyújtása vagy felemelése is hatalmas erőfeszítést igényelhet. Mi okozhat vállfájdalmat, és hogyan kezelhető hatékonyan a probléma? Alábbi cikkünkben mutatjuk a pontos válaszokat!

Hogyan épül fel a váll?

Mielőtt rátérnénk a vállfájást kiváltó okokra és kezelési módokra, vizsgáljuk meg közelebbről is a váll felépítését. Váll alatt nem egyetlen ízületet értünk, hanem az egész vállövet, ízületek, szalagok és izmok, illetve csontok sokaságát.

A vállöv csontjait a kulcscsont, a lapocka és a felkarcsont alkotja. A felkarcsont ízületi feje, a kulcscsont és lapocka által határolt területbe, vápába illeszkedik létrehozva ezzel a vállízületet. Testünkben a vállízület biztosítja a legnagyobb kiterjedésű mozgástartományt, a vállízületen pedig több izom is keresztülhalad és tapad. A nyáktömlő (bursa) a súrlódás megelőzéséért és a külső hatások, nyomások tompításáért felelős vékony és síkos párna, amely a csont és a bőr – vagy egyéb terület – között fekszik.

Váll

A váll tehát igencsak összetett részét képezi a testünknek, a komplexitása miatt pedig gyakran hosszú ideig tartó gyulladásos betegségek érintik. Ha nem múló vállfájdalommal vagy vállízületi gyulladással küzdünk, érdemes minél hamarabb segítséget kérni, hiszen gyógytorna vagy manuálterápia nélkül a a probléma állandósulhat, illetve egyéb mozgásszervi funkcióink is súlyosan romolhatnak.

A vállfájdalom okai

Vállízületi gyulladás

Általában a középkorúakat érinti, a vállízület gyulladását pedig az ízületek túlterhelése és a vállizomban, bursák (nyáktömlők) környékén található mészlerakódás is okozhatja. Sportolók és nehéz fizikai munkát végzők körében azonban már egészen fiatalon is begyulladhatnak a vállízületek.

Vállízületi gyulladás

Vállcsúcs fájdalom

Vállcsúcs fájdalom akkor jelentkezik, amikor a váll izmai és a vállízületek nagy erejű nyomóhatás alá kerülnek. A konditeremben a fej fölött végzendő gyakorlatok (például a fej fölé nyomás vagy a vállból nyomás) pontosan ilyenek, hiszen mozgás közben a súly egy része közvetlenül az ízületekre nehezedik. Eleinte tompa fájdalmat tapasztalhatunk, amely később fokozódhat, és a fej fölötti mozgások során minden egyes ismétlés nyilalló fájdalommal járhat.

Meszes lerakódás

A vállizomban bekövetkező meszes lerakódás szintén a 40 év körüli korosztály számára okoz leggyakrabban problémát. Ekkor az ízületi porc anyagcseréjének a problémája, mészkristályok felépülése és lebomlása vezet vállizom fájdalomhoz. A panaszok nagyrészt egy-egy hirtelen mozdulat után jelentkeznek, és erős fájdalom kísérheti őket. Habár sokszor 3-4 hét után a panaszok fokozatosan enyhülve el is múlhatnak, de súlyosabbá is válhatnak, és még nyugodt állapotban is érezhetők lehetnek, jelentős mozgásbeszűkülést okoznak.

Rotátorköpeny sérülés

A rotátorköpeny sérülésekor két eset lehetséges. Egyrészt az ín vagy az ínhüvely gyulladhat be, ekkor rotátorköpeny-gyulladásról beszélhetünk. Súlyosabb esetben azonban az ín vagy az izom – akár mindettő – részben vagy teljesen le is szakadhat, ekkor már rotátorköpeny-szakadással van dolgunk. A rotátorköpeny sérülése a leggyakoribb vállövi patológiák közé sorolható. A rotátorköpeny a legfontosabb stabilizáló izomcsoportja a vállízületnek.

Nyáktömlőgyulladás (bursitis)

A gyulladás súrlódás következtében alakul ki. Ütközési szindróma fennállásakor a karok emelése közben az inak szüntelenül összeütköznek a lapocka csontynyúlványával, és a felkarcsont összenyomja őket – ekkor a panaszok a kar emelésekor érezhetők. A vállfájdalom fekvéskor is megkeserítheti a mindennapokat, különösen akkor, ha oldalfekvésben pihenünk.

A vállízületet nagymértékben használó fizikai munkakörök vagy sportágak gyakran vezetnek rotátorköpeny-sérüléshez, az ebben szenvedők vállát pedig úszó- vagy dobóvállnak is nevezik.

A nyáktömlőgyulladás során a vállak duzzanata, égő fájdalma is kísérő tünet lehet. Mivel a betegség kifejezetten erős, akár kínzó fájdalommal is járhat, ezért a reumatológiai kezelés, illetve a gyógytorna elengedhetetlen a panaszok megszüntetéséhez és a teljes felépüléshez.

Stressz

Ha túl nagy a munkahelyi nyomás, vagy a magánéletünkben élünk feszültséggel teli időszakot, azt lelkileg és testileg egyaránt megérezzük. Ugyanis a stressz az izmokat és az ízületeket is megfeszíti, és szó szerint a bőrünkön tapasztaljuk a feszültséget. Ekkor az izomtónusaink keményebbé válnak, és az ízületeink a szüntelen terhelés hatására erősen megfájdulhatnak. Éppen ezért a stressz sem kizárható tényező a vállfájdalom okai közül.

Stressz

Nem váll eredetű betegségek

A kezeletlen nyaki és háti problémák, például a nyaki gerincsérv vagy a gerincferdülés szintén vállfájdalmat okozhat. A mozgásszegény életmódnak köszönhetően napjainkban a legtöbb vállfájdalom nyaki eredetű, így a kezelések során a nyaki gerinc manuálterápiája elengedhetetlen. A probléma forrásának megtalálásához minden esetben vizsgálat szükséges, amelyben reumatológus és gyógytornász, illetve manuáltereaputa segíthet.

Milyen tünetekkel járhat a vállfájdalom?

  • Tompa vállfájdalom
  • Nyilalló vállfájdalom
  • Sugárzó vállfájdalom
  • Lapocka– és vállfájdalom együttes fennállása
  • Karzsibbadás, kéz ujjainak zsibbadása
  • Csípőfájdalom (fasciavonalak miatt)

A vállfájdalom kezelése

Gyógytorna

A gyógytorna kiváló választás a sérült vállízületek és vállizmok helyreállításához. A gyógytornász az előzetes állapotfelmérést követően olyan gyakorlatokat mutat, amelyek rendszeres végzése elősegíti a regenerálódást, és teljes mértékben visszanyerhetjük a mozgásfunkcióinkat. A gyógytorna természetesen nemcsak a kialakult betegségek kezelésében, hanem a prevencióban is segít, ezért csakis nyerni lehet vele.

Váll manuálterápia

Manuálterápia

A manuálterápia egy passzív részvételt igénylő kezelés, tehát nem kell önállóan gyakorlatokat végezned, hanem teljes mértékben a manuálterapeuta kezeire bízhatod magad. A manuálterapeuta olyan speciális fogásokat alkalmaz, melyek jótékony hatással bírnak a vállízületekre és a váll izmaira. A manuálterápia fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása mellett, segíti az ízfelszínek helyes érintkezését és javítja a mozgástartományt. A páciensek gyakran nem is kezelésként, hanem relaxációs programként tekintenek rá, hiszen a görcsös és megfeszült izmok ellazítása testileg és lelkileg egyaránt pozitív hatásokat eredményez.

Legyen szó gyógytornáról vagy manuálterápiáról, MozgásKlinikánkon már az első alkalommal segítünk. Részletes vizsgálatokat végzünk, hogy kiderítsük, mi állhat a bal vagy éppen a jobb oldali vállfájdalom mögött. Továbbá testtartási hibákat, illetve elváltozásokat keresünk, majd azonnal hozzálátunk a tornához vagy terápiához. Ennek köszönhetően már az első kezelés után jelentős javulást tapasztalhatsz, és az otthon is végezhető gyakorlatok végzésével napról napra enyhítheted a panaszaid.

Figyeljünk a megelőzésre!

  • Vállaink egészségének megőrzése érdekében igyekezzünk csökkenteni a vállízület terhelését. Sportolás és fizikai munka során egyaránt figyeljünk a mértékletességre, és a nagyobb súlyok emelése előtt mindig melegítsünk be alaposan. Ha pedig ülőmunkát végzünk, törekedjünk az egyenes ülésre, és ne tekeredjünk egyik vagy másik irányba a székben, hogy megelőzzük az egyoldali terhelést.

A fájó váll hátterében egyszerű izomhúzódás, de akár súlyos vállízületi gyulladás is húzódhat. Kisebb sérülés esetén a tünetek néhány hét alatt maguktól elmúlhatnak, de ha rotárköpeny-szakadás vagy nyáktömlő gyulladás okoz problémát, akkor a reumatológiai kezelés és a gyógytorna vagy manuálterápia nélkülözhetetlen a panaszok megszüntetéséhez.

Ha vállfájdalommal küzdünk, ne várjuk meg, amíg a karunkat már szinte meg sem bírjunk emelni, hanem forduljunk időben szakemberhez.

Küzdd le a kínzó vállfájdalmat gyógytornával és manuálterápiával. A MozgásKlinika csapatával személyre szabottan segítünk – jelentkezz konzultációra még ma!