Nyaki fájdalom, nyakfájás

Nyaki fájdalom tünetei, okai és kezelése

A nyaki fájdalom jelentősen csökkentheti a teljesítőképességünket, és mindennapos problémát okozhat, ezért nem szabad halogatni a vizsgálatokat és a kezelés megkezdését. Milyen okok állhatnak a nyakfájás mögött, és hogyan orvosolható hatékonyan a baj? Alábbi cikkünkben ennek járunk utána!

A nyakfájás tünetei

A nyakfájás a nyak különböző pontjain jelentkezhet, de olyan kísérő tünetekkel is járhat, amelyekre mindenképpen érdemes odafigyelni. Nézzük, melyek ezek!

A nyaki fájdalom okai

Kényszertartás

Bizonyos szakmák folyamatos kényszertartást és monoton mozdulatok végzését követelik meg, elég csak a fodrászokra, a festőkre és a fogorvosokra, illetve a számítógép előtt dolgozókra gondolni, akiknek szüntelenül mereven kell tartaniuk a nyakukat a munkavégzéshez. Azonban a kényszertartás már néhány óra után alaposan megterheli a gerincet és a nyaki izmokat, ezért kifejezetten kellemetlen nyakfájás léphet fel.

Munkavégzés következtében fellépő nyakfájás

Izomhúzódás

Fizikai munka közben egyetlen rossz mozdulat is elég lehet a nyak izmainak meghúzásához. Azonban a sportolók, például a konditermi edzést végzők körében a helytelenül végzett gyakorlatok is izomhúzódáshoz vezethetnek, ezért legyen szó munkáról vagy mozgásról, a helyes testtartásra mindvégig tudatosan oda kell figyelni a nyak húzódásának és a nyaki izom fájdalom megelőzésének érdekében.

Nyaki fájdalom helytelen alvási pozíció miatt

Helytelen alvási pozíció

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor “elaludjuk a nyakunkat”, és már az ébredés első pillanatában fájdalmat tapasztalunk. Leggyakrabban a nyak rossz szögben történő tartása okoz problémát, például ha alvás közben a nyakunk túlságosan hátra vagy oldalra hajlik. A nem megfelelően megtámasztott nyak pedig garantáltan az izmok és az ízületek, illetve a szalagok sérüléséhez vezet.

Stressz

Stressz és szorongás hatására az idegek és izmok egyaránt megfeszülnek, ezért korántsem csak lelki tünetekről beszélhetünk. Az idegek és izmok egész napos feszülése pedig könnyen nyakfájást okozhat, ezért ha elsősorban a nehezebb időszakokban tapasztalunk nyaki fájdalmat, akkor a stressz sem zárható ki a lehetséges okok közül.

Nyaki porckorongsérv

Ha a gerinc fokozott fizikai igénybevétele miatt a csigolyák károsodnak, illetve a csigolyaközti porckorongok víztartalma az egészségesnél alacsonyabb, az már önmagában nyakfájást eredményezhet. Nyaki porckorongsérvől akkor beszélhetünk, ha a porckorong rostos fala sérülést szenved és meggyengül, továbbá a porckorong fala is átszakad.

Gerincferdülés

A gerincferdülés (scoliosis) nem más, mint a gerincoszlop oldalirányú elgörbülése. Napjainkban a gerincferdülés sajnos népbetegséggé vált, ami egyrészt a helytelen testtartásra, másrészt az egyre népszerűbb irodai, monoton munkavégzésre vezethető vissza. A gerincferdülés gyakori tünetei között a fáradékonyság és a vállak asszimetriája, továbbá a nyaki fájdalom is megtalálható.

A gerinc görbülete nem csupán oldalirányban, hanem sagittalis síkban is elégtelen lehet. Az előre helyezett fejtartást később a nyaki gerinc is követi és az egészséges íve megváltozik. A lordosis kiegyenesedik, így kevésbé képes rugózó mozgással a koponya terhének vagy az alsó végtag felől érkező ütődések tompítására. A csigolyák közötti porckorong így könnyen sérül, hamar kialakul a porckorongsérv.

Nyaki porckorongsérv

Fibromyalgia

A kifejezés alatt izomrostfájdalmat értünk, amely mozgás vagy terhelés hatására fokozódhat, de akár egyenletes fájdalomként is megkeserítheti a mindennapjainkat. Leginkább a középkorúakat érinti, de a fiatalabb korosztályt sem mindig kerüli el. A fájdalompontok általában a nyakon és a háton, illetve a végtagokon is tapasztalhatók.

Ízületi gyulladás (osteoarthritis)

Az elviselhetetlen nyaki fájdalom hátterében ízületi gyulladás is állhat. A gyulladás pedig túlterhelés és fertőzés, de autoimmun betegség vagy köszvény miatt is kialakulhat. Nyaki gyulladás esetében a duzzanat és a nyomásfájdalom, illetve az égő vagy éjszakai fájdalom intő jelek lehetnek. Az ízületi gyulladás pedig korosztálytól függetlenül bárkit érinthet, ezért nyakfájás fennállásakor, ha éjszakai fájdalom és mozgáskorlátozottság is fennáll, érdemes osteoarthritis-re is gyanakodni.

Reumatoid artritisz

Reumatoid artritisz esetén az immunrendszer helytelenül funkcionál, és gyulladás formájában a saját építőelemeit támadja meg. Az autoimmun betegség tünetei egészen lassan alakulnak ki, így gyakran csak hosszú hetek vagy hónapok után jelentkeznek az első ízületi panaszok, amelyek a nyakat is érinthetik. Azonban a betegség a térd- és a bokaízületeket, továbbá a kéz és ujjizületeket is károsíthatja.

A nyaki fájdalom kezelése

Nézzük, konkrétan mit lehet tenni a nyakfájás ellen a panaszok enyhítése és megszüntetése érdekében:

  • Új alvási pozíció és párna választása. Ha alvás közben nem a megfelelő szögben tartjuk a nyakunkat, vagy a párnánk túl magas, reggelre garantáltan elaludt nyakkal fogunk ébredni. Éppen ezért ajánlott megelőzni a bajt, és hátonfekvés esetén alacsonyabb párnát választani, oldalt fekvés során a nyakat kellőképp alátámasztani. A párnánk pedig legyen habszivacsból vagy memóriahabból készült darab, amely kényelmes alátámasztást biztosít nyakunk számára.
  • Monoton munkavégzés csökkentése. “Szinte minden egyes nap elképesztően fáj a nyakam.” – egy mondat, amely egyre több irodai vagy monoton fizikai munkát végző páciens szájából hangzik el. Ha lehetséges, mindenképpen célszerű csökkenteni a munkaórák számát, vagy legalább egy 5 perces szünetet tartani óránként a nyaki izmok átmozgatására. Munka közben pedig végig fontos odafigyelni az ergonómiára, helyes testtartásra a fej előre tolásának és a nyak előre billentésének mellőzésével.
  • Gyógytorna. Nyakfájás ellen az egyik legjobb választás, ha gyógytornász segítségét kérjük, aki alapos vizsgálatok után egyénre szabott kezelési tervet készít számunkra. Az első alkalom mindig a panaszok megismerésével telik, amelyet testtartási hibák és deformitások keresésére irányuló vizsgálat követ. Ezután a gyógytornász összeállítja a kezelési tervet, amelyben otthon végezhető gyakorlatokat is felsorol, hogy minél hamarabb búcsút inthessünk a kínzó nyaki fájdalomnak.
  • Manuálterápia. A gyógytornával is kombinálható manuálterápia során a manuálterapeuta kézzel végzett terápiás fogásokat alkalmaz a probléma kezelésére. Amíg a gyógytorna a páciens aktív részvételét – tehát a gyakorlatok végrehajtását – igényli, addig a manuálterápia egy passzívabb kezelés, és elég csak a terapeuta kezeire és szaktudására bízni magunkat. A manuálterápia fájdalomcsillapító hatással és szöveti regenerációval segíti a nyakfájdalom kezelését.

Az alábbi esetben egy percet sem szabad tovább várni!

  • Ha a nyaki fájdalom szédüléssel vagy hányingerrel jár, azonnal orvoshoz kell fordulni! Ugyanis a tünetek súlyosabb betegségre is utalhatnak, így nem tűrhet halasztást a szükséges vizsgálatok elvégzése.

A nyakfájás hátterében többek között porckorongsérv, ízületi gyulladás és túlterhelés, illetve számos más probléma meghúzódhat. Ha a nyaki fájdalom több napja vagy akár hosszú hetek óta tart, érdemes minél hamarabb feltárni a baj forrását, majd elkezdeni a célzott kezelést. Nem tanácsos sokat várni a vizsgálatokkal, hiszen a fájdalom napról napra fokozódhat, és teljes mértékben tönkreteheti a mindennapokat.

Küzdd le a nyakfájást profi gyógytornász és manuálterapeuta csapatunk segítségével, és jelentkezz bátran konzultációra!