Nyaki gerincsérv

Nyaki gerincsérv tünetei, okai és kezelése

A kezdődő nyaki gerincsérv első tünete a nyaki fájdalom, ami már pontosan jelzi, hogy valami nincs rendben a gerinccel. Érdemes még idejében megtenni az első lépést, és megelőzni a bajt, hiszen a tünetek idővel súlyosbodhatnak. Milyen tünetekkel járhat a nyaki gerincsérv, és hogyan kezelhető hatékonyan a probléma? Alábbi cikkünkben bemutatjuk a pontos válaszokat!

Mi a nyaki gerincsérv?

A nyaki porckorongok károsodása esetén a porckorongokban található, zselés állomány kitüremkedhet, majd a porckorongok fala ki is szakadhat – ez pedig nyaki porckorongsérv kialakulásához vezet. Eleinte általában a rostos gyűrű gyengül meg, majd a belső, kocsonyás anyag boltosul ki, végül pedig kiszakad. A végső fázist az jelenti, amikor a kocsonyás állomány és a gyűrű a gerinccsatornába nyomódik.

A nyaki gerincsérv tünetei

Sajnos a panaszok közel sem csak nyaki fájdalom formájában jelentkezhetnek, hiszen akár a végtagok különböző pontjain is fájdalmat okozhatnak. Nézzük, milyen tünetek léphetnek fel:

Ha a fenti tünetek közül akár csak egy is több napja – vagy akár hosszú hetek óta – fennáll, érdemes azonnal felkeresni az orvost. Ugyanis a nyaki porckorongsérv a korai felismerésnek köszönhetően gyógytorna segítségével még hatékonyan kezelhető, azonban kezelés hiányában a probléma rohamosan súlyosbodhat. Legrosszabb esetben pedig már csak a műtéti beavatkozás jelenthet megoldást, ezért ha nyakfájást tapasztalunk, tegyük meg minél hamarabb az első lépést a vizsgálatok és a gyógyulás felé.

A nyaki gerincsérv minden esetben kezelést igényel!

  • Fontos megjegyezni, hogy a helyes testtartás kialakítása önmagában még nem gyógyír a nyaki gerincsérvre, ezért elengedhetetlen a gyógytornász vagy manuálterapeuta segítsége.

A nyaki gerincsérv okai

Nyaki meszesedés

A nyaki csigolyák meszesedése általában az 50 év feletti korosztályt érinti, de napjainkban az ülőmunka népszerűsége és a mozgásszegény életmód miatt már a fiatalabb generációk tagjait sem feltétlenül kerüli el a probléma.

Sajnos a gerinc és a nyaki csigolyák meszesedése egy öregedéssel együtt járó folyamat, hiszen az évek múlásával csökken a porckorongok rugalmassága, illetve a víztartalma is. Így a csigolyák között található kisízületek folyamatosan meszesednek, ez a folyamat pedig nyaki gerincsérvet okozhat.

Mozgásszegény életmód

A mozgásszegény, inaktív életmód megszámlálhatatlan betegség kialakulásáért felelős – ezek közé tartozik a nyaki gerincsérv is. Ugyanis azok, akik legalább hetente 1-2 alkalommal nem sportolnak vagy mozognak aktívan, nagymértékben növelik a nyaki porckorongsérv kialakulásának esélyét, hiszen nem mozgatják át kellően a gerinctartó izmaikat.

Mozgásszegény életmód

Heti 2-3 edzés már elegendő lehet!

  • Szerencsére a nyaki gerincsérv kialakulásának megelőzéséhez nem kell élsportolónak lenni. Csupán heti 2-3 alkalom erejéig érdemes legalább egy kicsit kimozdulni a szabadba hosszú sétákat tenni, de az otthoni vagy a konditermi edzés is remek választás. A lényeg, hogy aktív életmódra törekedjünk, amely nemcsak testileg, hanem szellemileg is feltöltődést biztosít még a nehezebb napokon is.

Túlzott erőltetés

Nehéz fizikai munkát végzők és sportolók körében a monoton mozgásformák alaposan megterhelhetik a nyaki a gerincet. Bizonyos szakmákban pedig elkerülhetetlen a fokozott fizikai terhelés, elég csak a festőkre és a fodrászokra, illetve a gyártósorok mellett dolgozókra gondolni, akik szüntelenül repetitív mozgást végeznek. Azonban a folyamatos erőltetés – akárcsak a teljesen mozgásszegény életmód – egy idő után garantáltan problémákat fog okozni.

A nagy súlyok emelése kiemelt óvatosságot igényel!

  • Legyen szó raktári munkáról vagy konditeremben történő sportolásról, a hatalmas súlyok emelgetése rövid időn belül gerincsérvhez vezethet. Éppen ezért tanácsos alaposan bemelegíteni, illetve hajolás helyett leguggolni a súlyokért. Munka közben pedig ajánlott óránként legalább 5 percnyi szünetet beiktatni, és egy kicsit nyújtózni a nyaki gerinc pihentetése érdekében.
Stressz

Stressz

A stressz számtalan lelki gondot okozhat, de fizikailag is kihívás elé állíthatja a szervezetet. Ugyanis a feszültséggel teli időszakok során az izmok és az idegek is megfeszülnek, ez pedig a nyaki gerincet is kőkeményen terheli. Ekkor elég megtapogatni a végtagjainkat vagy a nyakunk körüli pontokat, és máris érezhetjük a nyomást. A stressz tehát folyamatos izomfeszültséget generál, és hozzájárulhat a nyaki gerincsérv kialakulásához.

Hogyan kezelhető a stressz?

  • Kerüljük a feszültséget okozó szituációkat! Persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni, de ha lehetséges, igyekezzünk kiegyensúlyozottak maradni a munka és a magánélet területén is. Ne hajszoljuk túl magunkat, hiszen ha túl sok terhet rakunk a vállainkra, az garantáltan stresszel és szorongással teli mindennapokat fog eredményezni. Tanuljunk meg relaxálni, meditálni, mert ezekkel a technikákkal könnyebb feldolgozni a hétköznapi feszültséget.
  • Mozogjunk! A sportolás bizonyítottan dopamint, azaz “boldogsághormont” szabadít fel a szervezetben. Pontosan emiatt nem véletlen, ha egy kiadós edzés vagy éppen egy kellemes kirándulás után nemcsak fizikai, hanem lelki szinten is pozitív hatásokat érzünk.
  • Kapcsolódjunk ki! Mindenképpen legyen “énidőnk”, amikor csakis azt csináljuk, amit igazán szeretünk. Ekkor az izmaink is ellazulnak, és levesszük a görcsös terhet a testünkről és a lelkünkről egyaránt. Próbáljunk ki akár egészen új dolgokat is, hiszen lehet, hogy valamelyikben egy életre szóló, igazán remek relaxációs hobbit találunk.
  • Aludjunk eleget! Egy felnőtt ember számára napi 7-9 órányi alvás szükséges ahhoz, hogy a reggelek valóban kipihenten induljanak. Ha nem alszunk eleget, szinte biztosan stresszesek lesznek a napjaink, ezért soha ne becsüljük alá az alvás és a megfelelő alváshigiénés szokások kialakításának szerepét.

A nyaki gerincsérv kezelése

A korai szakaszában diagnosztizált nyaki porckorongsérv még könnyedén kezelhető. Természetesen a legfontosabb lépés a megelőzés, de ha már kialakult a porckorongsérv, akkor az alábbi két kezelési lehetőség nyújthat megoldást:

  • Gyógytorna. A nyaki gerincsérv gyógytorna gyakorlatokkal kiválóan kezelhető, és a panaszok már az első alkalom után enyhülhetnek. Természetesen a gyógytornát mindig egy alapos vizsgálat előzi meg, amikor a gyógytornász feltérképezi a páciens panaszait, majd testtartási hibákat és a deformitásokat keres. Ezután egyénre szabott kezelési tervet készít a nyaki gerincsérvet kezelő és a helyes testtartást elősegítő gyakorlatsorok összeállításával. Számos kezelési módszer áll rendelkezésre, többek között a McKenzie és a Schroth gyógytorna is.
  • Manuálterápia. A manuálterapeuta kézzel végzett terápiás fogásokat alkalmaz a panaszok enyhítése és megszüntetése céljából. Manuálterápiával a porckorong kitüremkedése megszüntethető? A csigolyák helyzete javítható. Lényeges különbség a manuálterápia és a gyógytorna között, hogy előbbi esetében a páciens részéről csupán passzív részvétel szükséges, tehát kezelés közben nem kell különböző gyakorlatokat végeznie. A manuálterápia pedig gyógytornával is kombinálható, hogy a nyaki gerincsérv gyógyítása minél gyorsabb és hatékonyabb legyen.
Nyak kezelése

A nyaki gerinc- vagy porckorongsérv modern társadalmunk egyre gyakoribb betegsége. Szerencsére az időben diagnosztizált sérv gyógytorna vagy manuálterápia segítségével még hatékonyan kezelhető, aminek köszönhetően a műtéti beavatkozás is elkerülhető. Tegyünk meg mindent gerincünk védelme érdekében, és éljünk aktív életmódot – különösen akkor, ha a mindennapos munkánk végzése túl kevés fizikai terhelést igényel.

Nyaki gerincsérv keseríti meg a mindennapjaid? Szakképzett gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkkal személyre szabottan segítünk számodra – mondj nemet a fájdalomra, és jelentkezz konzultációra még ma!