Trigger-pont terápia

A helytelen testtartás vagy rossz mozdulat illetve az állandó stressz hatása megjelenik a kötőszöveteinkben, izmainkban is.
 
Fájdalmas csomók formájában okoz mozgásszervi panaszt, mely ezáltal egy ördögi kört generál.
A kötőszövetben lévő letapadások, az izomszövetben lévő fájdalmas csomók lehetnek trigger pontok is. Ezek a csomók okozhatnak éles vagy tompa fájdalmat, zsibbadást az adott területen de sokszor kisugárzó fájdalomként jelennek meg. 
Egyik legtipikusabb kisugárzó tünet például a fejfájás mely a nyak vagy a csuklyás izomzat trigger pontjaiból is származhat!
 
A trigger pontok több helyen megjelenhetnek a fasciában, izmokban ezzel fájdalmat, mozgásbeszűkülést okozva!
A trigger pontok oldására, lázítására többféle manuálterápiás technika létezik.  
A myofascialis rendszer kezelése tartós javulást eredményes amennyiben a manuálterápiás kezeléseket gyógytornával majd rendszeres testmozgással is kiegészítjük!
 
Mi is az a fascia?
Kötőszövet egy típusa, mely az egész testet behálózza- akár egy búvárruha, továbbá behatol a mélyebb szövetekbe is és körbeöleli azt “mint a narancs hártyái”. A fascia változatos elrendezésű kollagénrostokból épül fel. Ez az egyik leggazdagabb érzékelő szervünk! 
 
Mi az a myofascia?
Az izmokat behálózza ez a hártyás kötőszövet és ennek az egységét nevezzük myofasciának. Ennek az egységnek a legfőbb tulajdonsága a rugalmasság és az adaptációja való képesség. Fájdalom, sérülés vagy beszűkült mozgás hatására ezek a rétegek letapadnak, elveszítik rugalmasságukat, csúszóképességüket. A myofascia “funkciózavara” során további fájdalmat tart fent, sszimetriát, tartási rendellenességet okoz. 
Ezek az összenövések, letapadások fájdalmas csomókat okozva
 
Milyen terápiás módszerekkel kezeljük a trigger-pontokat?
  • Dinamikus manuálterápia
  • Masszázs, lágyrész-manuálterápia
  • Typaldos terápia
  • Fascia-realese technika
  • TENS terápia
  • StrapTherapy- aktív nyújtás
  • Gyógytorna