Honnan tudhatjuk, hogy porckorongsérvünk van?

Mi a porckorongsérv?

A gerincünk csigolyákból áll és a csigolyák között helyezkedik el a porckorong. Ez egy rostos, kocsonyás korong, mely segíti a mozgást, ellenáll a felülről érkező nyomásnak, rugalmassága által csökkenti az agy rázkódását a mozgás közben. A csigolyákkal együtt lengéscsillapítóként működik.
A kedvezőtlen irányú terhelés, sok emelgetés kevés izomzat mellett, vagy a sok ülés, a helytelen testtartás vagy a túl nagy testsúly miatt a porckorongban megnő a nyomás, fala átszakadhat és kialakulhat a porckorongsérv. Ha ez kellő mértéket ölt eléri a gerincből kilépő ideget és végtagi fájdalmat érzéskiesést is okozhat, súlyos esetben bénulást.

Gerincsérv tünetei lehetnek:

  1. Fájdalom a gerinc mellett, tenyérnyi területen
  2. Fájdalom gyakran lejjebb sugárzik
  3. Fájdalom a reggeli órákban jellemzőbb, közvetlenül ébredést követően
  4. Fájdalom az előrehajlások során (cipőhúzás, zokni felhúzás)
  5. Fájdalom fokozódik bizonyos mozdulatokra, hirtelen nyilallást lehet érezni
  6. Fájdalom fokozódik hosszan tartó ülés közben, csökken fekvésre vagy járkálásra is
  7. Zsibbadás, érzéskiesés jelenhet meg a végtagokban, gyakran a kisugárzó végtagi fájdalom vonalszerű

Hol alakulhat ki leggyakrabban gerincsérv?

  1. Nyaki gerincen, ekkor a fájdalom a felső végtagokba, karokba, vállövbe is sugározhat
  2. Ágyéki gerincen, tehát a deréktáji szakaszon. Ilyen esetben a fájdalom a fartájékba illetve alsó végtagokba, lábba is sugározhat.

Porckorongsérv kezelése - MozgásKlinika

Leggyakrabban nyaki vagy ágyéki porckorongsérv alakul ki. Jellemzően a helytelen testtartás vagy cipekedés, ülőmunka során fordul elő. Azt is megfigyelték, hogy életünk során többször vannak derékfájdalmas vagy nyakfájdalmas periódusaink, de a tünetek megjelenése a kezdeti stádiumban bár intenzív, de gyakran magától is megszűnik. Ha ekkor kezelés nélkül marad és az ergonómia nem változik a tünetek garantáltan kiújulnak. Ebben a szakaszban már krónikus gerincprobléma lesz jelen, a fájdalom tartósan velünk marad, felbomlik a mozgás harmóniája és a csigolyák kisízületei is túlterhelődnek. 

Mivel diagnosztizálható a porckorongsérv?

Mozgásvizsgálattal, idegnyújtási tesztekkel különíthetők el a tünetek. A fájdalom jellege sokat elárul a terapeutának, orvosnak. A kezelés elkezdéséhez ez a fizikális vizsgálat is elegendő. Minél előbb kezeljük, annál kevésbé válik krónikus problémává. 
Képalkotó vizsgálatok közül MRI felvétel tudja pontosan megmutatni a porckorongsérv helyét és mértékét. MRI segítségével látjuk az esetleges gyulladást és a lokális izomgyengeséget.

Hogyan kezelhető a porckorongsérv?

A célzott és helyes testmozgás jó hatással van rá. McKenzie terápia, manuálterápia és gyógytorna segítségével a porckorongsérv kezelhető. Súlyos esetben műtéti kezelés indikált. Ebben az esetben is van mit tenni.