Derékfájdalom

Derékfájdalom – izomgyengeség kapcsolata

Derékfájdalom kezelése

A derékfájdalom népbetegség. Az átlag populáció 84 %-a szenved élete során legalább egyszer derékfájdalomban! Az alsó lumbalis gerinc fájdalma gátolja a pácienseket a mindennapi tevékenységükben.

A derékfájdalom jellege és mértéke különböző lehet, a kialakulásának oka nem mindig ismert, de a tanulmányok során arra következtethetünk, hogy a derékfájdalom hátterében izomgyengeség áll. A mély hátizmok gyengesége a jó kondíció ellenére is bekövetkezhet. A helyes testtartás és megfelelő stabilitás szükséges a megelőzéshez. A derékfájdalom megjelenése egy tünet, a kialakulásának okát kell megtalálni.

A kutatások alapján az akut derékfájdalommal rendelkező betegek többsége a kezeléstől függetlenül 8-10 héten belül fájdalommentessé válik, de jellemzően ez a fájdalom visszatér és több mint 6 hónapig tartó krónikus derékfájdalomba torkollik.

A mély hátizmok biomechanikailag támogatják a gerincét és fenntartják annak stabilitását. A hátizmok gyengesége derékfájáshoz vezethet. Különösen a multifidus és az erector spinae izomcsoport, amely a stabilitásban és extensióban (hátrahajlás) vesz részt!

A fájdalom során kiváltott reflexgátlás a hátizmok atrófiájához, valamint a szalagok és ízületek merevségéhez vezet.

Otthon is végezhető gyakorlat derékfájdalomra

Lee és társai Koreában vizsgáltak középkorú krónikus derékfájdalommal küzdő betegeket. A kutatásuk célja az volt, hogy kiderítsék milyen kapcsolat van a hátizmok keresztmetszete és ereje között. 28 beteget válogattak be a vizsgálatba majd MRI felvételeket készítettek az L4-L5 csigolya magasságában. A lumbalis szakasz további vizsgálata során a törzsizmot tesztelték, izokinetikus erőtesztek eredményeit elemezték ki. Biodex dinamométerrel a törzs flexorok és extensorok forgatónyomatékát mérték miközben a krónikus derékfájdalommal küzdő páciensek előre és hátra hajoltak.

Az eredmények szerint a krónikus derékfájdalommal (LBP) küzdő emberek törzsizomzata sorvadt (atrofizált) az egészséges populációhoz viszonyítva.

Összefüggéseket találtak a betegek törzsizomerje és testtömegindex (BMI) értékei között…

Lee, H.J., Lim, W.H., Park, J.-W., Kwon, B.S., Ryu, K.H., Lee, J.H., Park Y.G. (2012) The Relationship between Cross Sectional Area and Strength of Back Muscles in Patients with Chronic Low Back Pain; Annals of Rehabilitation Medicin; 36; 2; 173-181