Térdhajlat fájdalom

Térdhajlat fájdalom okai és bevált kezelési módjai

A térdhajlat fájdalom mögött számos mozgásszervi betegség meghúzódhat, de az is előfordulhat, hogy csupán a térdek túlterhelése okoz kellemetlen tüneteket. Konkrétan mi válthat ki térdhajlatban tapasztalható fájdalmat, és hogyan kezelhető akár természetes úton is a probléma? Alábbi cikkünkben pontosan ezekre a kérdésekre válaszolunk!

A térdhajlat fájdalom okai

Térd megerőltetése

A térd állandó, monoton terhelése rövid időn belül erős térdhajlati fájdalomhoz vezethet. Jellemzően a térd körüli izmok húzódnak meg, de a túlzott erőltetés hatására akár részlegesen vagy teljesen el is szakadhatnak. Azonban a térdízület is begyulladhat, aminek következtében szintén kínzó fájdalom léphet fel. Legyen szó tehát sportolásról vagy fizikai munkavégzésről, a térdet soha nem szabad túlterhelni, mozgás után pedig pihentetni kell, hogy a következő alkalomra regenerálódjanak az izmok és ízületek.

Sportolók kiemelt veszélyben!

  • A térdeket fokozottan terhelő sportokat űzők körében a térdhajlat fájdalma igencsak gyakori problémának számít – sőt, a térdhajlat és vádli fájdalom együttes jelenléte sem ritkaság. Éppen ezért a futás, a teniszezés és a labdarúgás, illetve a súlyemelés szerelmeseinek is mindig szabályosan kell edzeniük, hogy a térdekre minél kisebb terhelés nehezedjen. Ugyanis a folyamatosan feszülő térdhajlat egy idő után garantáltan felmondja a szolgálatot, ha a gyakorlatokat helytelenül végzed, vagy éppen nem fordítasz elegendő időt a pihenésre.

Térdkopás (artrózis)

Sajnos a porcok nemcsak terhelés hatására, hanem az idő múlása miatt is kopásnak indulnak. Általában 40-50 éves kor felett jelentkeznek a porckopás okozta panaszok, de az artrózis sokszor a fiatalabb korosztályt sem kíméli. Mivel a térd ízületei teherhordók, ezért a porckopás gyakran pontosan itt üti a fel a fejét. Tünetei között a hátsó térdhajlat fájdalom és a belső térdhajlat fájdalom is megtalálható.

A kezeletlen porckopás további problémákat eredményezhet

  • Ha az ízületi folyadék mennyisége túlságosan lecsökken, akkor a térdízületek már nem képesek szabadon, akadálytalanul mozogni. Így még a legkisebb mozgás esetén is a csontok a térdízületek széleit szüntelenül dörzsölni fogják, ami térdhajlat duzzanatot és fájdalmat okozhat. Amennyiben térdfájdalmat tapasztalsz, semmiképp ne halogasd az orvos vagy a fizioterapeuta felkeresését, hiszen az idejében felismert porckopás még hatékonyan kezelhető!

Térdízületi gyulladás (artritisz)

A térdízület gyulladása mögött a térd túlterhelése és a reumatoid artritisz is állhat. Utóbbi egy olyan autoimmun betegség, amelynek fennállásakor a szervezet a saját ízületeit támadja meg, ezzel gyulladást okozva. Ha a térdízület begyullad, akkor a térdhajlatban fájdalom érezhető, amely időnként rendkívül erős panaszokat idézhet elő, máskor pedig jelentősen csillapodhatnak a tünetek.

Miért fontos azonnal kezelni az ízületi gyulladást?

  • Ha a gyulladás mértéke nem csökken, akkor az ízületi porcok és tokok egyaránt sérülnek, de a lágy szöveteket és a csontokat sem kíméli a betegség. Ilyenkor a legjobb döntés ortopéd szakorvoshoz fordulni, aki gyulladás- és fájdalomcsillapító készítmények felírásával segíthet, illetve megfelelő fizioterápiás kezelést javasolhat.

Visszérgyulladás

Nemcsak az ízületek, hanem a vénák, azaz a visszerek is begyulladhatnak. A hosszú órákig történő állás és a mélyebben futó vénák nem megfelelő működése egyaránt visszérgyulladást eredményezhet. Mivel vénák a térdhajlatban is találhatók, ezért ha itt keletkezik gyulladás, akkor a térdhajlati fájdalom jelzi, hogy valami nincs rendben. A probléma általában szabad szemmel is észrevehető, erre a vénák duzzanata és kötegszerű formája utal.

Tilos halogatni az orvos felkeresését!

  • Ritkább esetekben a térdhajlat fájdalom mélyvénás trombózist is jelezhet. Ekkor a fájdalom már nagymértékű, ráadásul a lábszárat is érinti, és járási nehézséget is okoz. Előrehaladott állapotában akár teljes mozgáskorlátozottságot is kiválthat. Ha ilyen jellegű tüneteket tapasztalsz, egyetlen percet se késlekedj az orvos felhívásával.
Baker-ciszta

Baker-ciszta

A térdhajlati ciszta néven is ismert betegség a térdhajlatban vagy a lábon, dudor formájában jelentkezik. Tünetei között érdemes kiemelni a hátsó térd duzzanatot, a térd mögötti hajlat fájdalmat és a feszítő érzést, illetve a merevséget és a mozgáskorlátozottságot is. A fájdalom a térd kinyújtása vagy hajlítása következtében fokozódhat, viszont a Baker-ciszta kezdeti szakaszában a baj akár még tünetmentes is lehet.

Baker cisztát többek között sérülés és ízületi gyulladás, továbbá kedvezőtlen terhelési viszonyok is okozhatnak. Veszélyes mozgásszervi betegségről beszélünk, hiszen a ciszta fala megrepedhet és ki is szakadhat, aminek következtében a duzzanat még nagyobbá válhat, a térdfájdalom pedig jelentősen fokozódhat.

Térdhajlati fájdalom kezelése

Konzervatív kezelési módszerekkel csökkenthető és meg is szüntethető a fájdalom. Ilyen kezelés lehet a gyógytorna és a manuálterápia is – amíg előbbi jótékony gyakorlatokkal segít, addig utóbbi speciális, kézzel végzett fogásokkal enyhíti a tüneteket. MozgásKlinikánkon gyógytornára és manuálterápiára, illetve fizioterápiára is lehetőséged nyílik.

Mutatjuk, mi a kezelés pontos menete:

1. Kiderítjük, mi okozza a fájdalmat

A terápia első lépését mindig a panaszaid megismerése és a fizikális vizsgálatok elvégzése jelenti. Ilyenkor részletesen megvizsgáljuk a térded, illetve testtartási hibákra utaló jeleket is keresünk, hogy pontosan megállapítsuk, mi állhat a fájdalmad hátterében. Az anamnézis felvételét követően pedig hozzá is látunk a kezelési terved kidolgozásához.

2. Egyéni terápiás tervet készítünk

Immár pontos képet kaptunk az egészségügyi állapotodról, amely alapján személyre szabott kezelési tervet állítunk össze számodra. Meghatározzuk, hogy mely gyógytorna gyakorlatok és manuálterápiás fogások, illetve fizioterápiás kezelési technikák segíthetnek a legtöbbet, továbbá a terápia ütemtervét is elkészítjük.

Kezelési terv összeállítása

3. Azonnal elkezdjük a kezelésed

Csapatunkkal nem vesztegetjük az időt, hiszen tudjuk, hogy a térdfájdalom milyen nehézségeket okozhat a mindennapi életben, ezért már a legelső találkozásunk alkalmával hozzáfogunk a terápiához. Jellemzően már az első néhány kezelés után javulást tapasztalhatsz, de természetesen a gyógyulási idő a mozgásszervi betegség vagy sérülés súlyosságától függ.

A fájdalom a térdhajlatban egy kifejezetten gyakori mozgásszervi panasz, hátterében pedig a térd megerőltetése és térdízületi gyulladás, illetve porckopás és Baker-ciszta is állhat. Kisebb túlterhelés esetén a térd pihentetése jelentheti a megoldást, de ha a fájdalom 3-4 napon után sem enyhül, célszerű a lehető legrövidebb időn belül ortopéd szakorvoshoz vagy fizioterapeutához fordulni.

Segítünk a térdhajlat fájdalom leküzdésében!

Ha gyorsan meg szeretnél gyógyulni, és végleg búcsút intenél a fájdalomnak, foglalj időpontot online felületünkön, MozgásKlinikánkon pedig profi és empatikus fizioterapeuta csapatunkkal várunk, a kezelésed pedig rögtön az első alkalommal elkezdjük.