Baker-ciszta

Ezek a Baker-ciszta tünetei, és így kezelhető a probléma

A Baker-ciszta dudor formájában jelentkezik a térdhajlatban, a probléma pedig szorító érzéssel és fájdalommal is együtt járhat. Milyen tünetek okozhatnak gondot a térdhajlati ciszta néven is ismert mozgásszervi betegség esetén? Hogyan kezelhető a baker cysta a lehető legrövidebb időn belül? Tarts velünk, hiszen alábbi cikkünkből mindent megtudhatsz!

A Baker-ciszta tünetei

  • Térdhajlati fájdalom
  • Duzzanat a térdhajlatban vagy a lábon
  • Feszítő érzés
  • Mozgáskorlátozottság
  • Merevség

A fájdalom jellemzően a térd hajlításakor vagy kinyújtásakor fokozódik, azonban a Baker-ciszta eleinte akár tünetmentes is lehet. Bizonyos esetekben a páciensek nem is mindig tudnak róla, hogy a térdhajlatban csomó található, hiszen ha nem jár tünetekkel a probléma, akkor csak az ortopédiai vizsgálat során derülhet fény a mozgásszervi betegségre.

Mi történik, ha a Baker-ciszta kiszakad?

Ha a térd ciszta fala megreped, és a benne lévő folyadék az alsó lábszár irányába kezd szivárogni, akkor a ciszta kiszakadásáról beszélünk. Ekkor erős térdfájdalom és duzzanat léphet fel, illetve a vádli is kipirosodhat. Fontos megjegyezni, hogy a Baker-ciszta kiszakadása a vénás trombózishoz hasonló tüneteket okoz, ezért hosszabb idejű vagy éppen hirtelen fellépő fájdalom esetén is azonnal orvoshoz kell fordulni.

Ezek lehetnek a Baker-ciszta okai

A ciszta a térdben általában ízületi betegség vagy sérülés következtében alakul ki. Így a ciszta csak akkor fog eltűnni, illetve a fájdalom kizárólag akkor fog megszűnni, ha a háttérben húzódó betegség kezelésére sor kerül.

Nézzük a lehetséges okokat:

Ízületi gyulladás

A különböző ízületi gyulladások mögött rándulás és ficam, továbbá túlterhelés és a baktériumok megtelepedése is állhat. Ha a gyulladás mértéke nem csökken, akkor megfelelő kezelés hiányában idővel akár ciszta is keletkezhet a térdben. Ilyenkor a gyulladást minél hamarabb csillapítani kell, hogy a térdízületeket megóvjuk a további károsodástól, illetve a cisztát is minél hamarabb megszüntessük.

Sportsérülés

Sérülés, trauma

Gyakran egy sérülés – például a térd beütése – miatt halmozódik fel folyadék az az érintett területen. Sportolók esetében jóval nagyobb a ciszta kialakulásának esélye, hiszen a legtöbb sportban a térd fokozott igénybevételnek van kitéve, és egy esés vagy óvatlan mozdulat, esetleg szabálytalan belépő következtében pillanatok alatt megsérülhet.

Térd, vádli bedagadása

Amennyiben a térdben túl sok folyadék halmozódik fel, az először bedagadást eredményez. Azonban később, ha a folyadék mennyiségét nem sikerül csökkenteni, már Baker-ciszta is megjelenhet. Legyen bármi is a térd vagy a vádli dagadásának oka, a problémát mihamarabb kezelni kell, hiszen nemcsak ciszta keletkezhet, hanem akár súlyos szövődmények is felléphetnek.

Köszvényes láb

Köszvény

A köszvény jelentős ízületi fájdalmat okozhat, és a szervezet húgysavszintjét is megemeli. A magas húgysavszint pedig ciszták létrejöttét eredményezheti, ezért ez az opció sem zárható ki a lehetséges okok listájáról.

A Baker-ciszta kezelése

1. Probléma okának megkeresése és a pontos diagnózis felállítása

Ahogyan említettük, a Baker-ciszta mindig valamilyen mozgásszervi betegség vagy sérülés következménye. Éppen ezért első lépésben a cisztát kiváltó okot szükséges megkeresni, hogy célzottan kezelhessük a problémát. Konzultációnk során megismerjük a panaszaid, illetve alapos fizikális vizsgálatokat végzünk, így akár egyéb mozgásszervi betegségekre is fény derülhet.

2. Személyre szabott kezelési terv felállítása

Akár ízületi gyulladás, sérülés vagy más probléma miatt alakult ki ciszta a térdben, mindig egyénre szabott kezelési tervet készítünk. Ugyanis kizárólag így garantálhatjuk a terápia nagyfokú hatékonyságát, hiszen minden páciens ellátása egyedi kezelést igényel. Amint összeállítottuk a kezelési tervet, már hozzá is látunk a terápiához.

Kezelési terv összeállítása

3. Baker-ciszta gyógytorna elkezdése

Rendszeres gyógytorna segítségével lépésről lépésre érjük el a fájdalomtól és cisztától mentes mindennapokat. Megfelelően átmozgatjuk a térdet és a csípőt is, hogy elősegítsük az ízületek és izmok erősítését. A gyógytorna mellett pedig manuálterápiával is támogathatjuk a felépülésed, így a kétféle fizikoterápiás kezeléssel még gyorsabban megszabadulhatsz a fájdalomtól és a duzzanattól.

Dönts MozgásKlinikánk csapata mellett, és már az első találkozásunkkor elkezdjük a kezelést!

Gyakori kérdések

A Baker-ciszta kezelése házilag is lehetséges?

  • Ha a ciszta nem túl nagy, illetve nem jár komolyabb fájdalommal, akkor jegeléssel és borogatással csillapíthatók a tünetek. Azonban ebben az esetben is ajánlott ortopédiai vizsgálatra jelentkezni, hogy megbizonyosodj róla, minden rendben van-e a térdeddel.

Szabad sportolni?

  • Igen, ha mozgás közben vagy az utána lévő napon nem tapasztalható fájdalom. Szerencsére a testünk hamar jelzi, ha baj van, ezért bátran lehet futni vagy egyéb sportot is űzni, és fájdalommentesség esetén nincs akadálya a mozgás folytatásának. Ha azonban kisebb fájdalmat érzel, vagy nem vagy benne biztos, hogy terhelheted-e a térded, inkább kérd ki gyógytornászaink véleményét. Csapatunkkal pedig megtanulhatod a biztonságos, szabályos mozgás alapelveit is, hogy a jövőben minél nagyobb eséllyel elkerüld a sérüléseket.

A ciszta magától is felszívódhat?

  • Igen, a folyadékkal teli duzzanat akár önmagától is felszívódhat. Habár semmiképp nem tanácsos a véletlenre bízni, hiszen ha a ciszta mégsem szívódik fel, és akár már fájdalmat is okoz, abban az esetben a legjobb döntést a kezelés mihamarabbi elkezdése jelenti.

A nagyobb ciszta nagyobb fájdalmat is jelent?

  • Nem feltétlenül, ugyanis még egy nagyobb méretű ciszta is viszonylag kényelmesen elfér a térdhajlatban. A fájdalom mértékét sokkal inkább a térdszalagok és ízületek, illetve az izmok állapota befolyásolja.

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

  • Ha a Baker-ciszta fájdalommal jár, vagy még nem okoz gondot, de a térden már jól kitapintható a duzzanat, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Azonban intő jel lehet a térd nehézkes behajlítása és kinyújtása is, ami idővel akár súlyos mozgáskorlátozottsághoz is vezethet. Általában a fizikális vizsgálatok során már felállítható a diagnózis, továbbá összeállítható a kezelési terv, viszont ha ez nem vezetne eredményre, akkor Doppler-ultrahang vagy MRI-vizsgálat is szükségessé válhat.

A Baker-ciszta akár súlyos fájdalommal is járhat, de az esetek kisebb százalékában tünetmentes is lehet. Hátterében jellemzően ízületi gyulladás vagy egy közelmúltbeli sérülés áll, a térden megjelenő duzzanat tehát mindig valaminek a következménye. Szerencsére a fájdalom és a ciszta gyógytorna és manuálterápia segítségével megszüntethető, a korábbi mozgékonyság pedig teljes mértékben visszanyerhető. Először a ciszta kialakulásának okát kell megkeresni, ami után már kezdetét is veheti a szakszerű, célzott kezelés.

Ne bízd a véletlenre a gyógyulásod!

Inkább dönts tapasztalt és empatikus gyógytornász csapatunk mellett, hogy minél hamarabb búcsút inthess a fájdalomnak és a kellemetlen cisztának is.

Jelentkezz konzultációra még ma!