Tenisz- sportspecifikus gyakorlatok

tenisz, ütős labdajáték. Két változata van, az egyéni és a páros. A játék célja pályán tartani a labdát, lehetőleg úgy, hogy az ellenfél erre ne legyen képes. Ennek két módja lehetséges: olyan helyre ütni a labdát a pályán, ahol az ellenfél már nem éri el, vagy erős, jól helyezett ütésekkel hibára kényszeríteni az ellenfelet. A teniszben vannak játékok (game) és játszmák (szett). A tenisz mindig kedvelt sport volt és erről gondoskodnak is a világranglistát vezető sztár teniszezők. Róluk ki ne hallott volna?
A teniszből mindig csak a mérkőzést látjuk és hibásan azt gondoljuk, hogy ebből áll a sport, szett, fonák, tenyeres, divatos tenisz ruhák, meleg, és a hang, ami a játék során folyamatosan éberen tartja a nézőt, az ütőn pattanó labda hangja és a játékos erőlködő nyögése. Egy 2014 decemberi felmérés alapján a tenisz a világ 4. legnépszerűbb sportja, hozzávetőlegesen 1 milliárd rajongóval kalkulálva. 
Mivel divatos sport, így többen kedvet kapnak és ha tehetik, így vagy úgy, megtanulnak teniszezni. Amennyiben edző segítségét kérjük, valószínű, hogy nem csupán technikailag sajátítjuk el a tenisz fortélyait, hanem erőnléti- felkészítő edzéseken is részt veszünk.
A tenisznek is megvannak a maga sérülései, például vállfájdalmak, teniszkönyök, comb belső oldalán húzódás- izomszakadás, derékfájdalom, térdfájdalom. A sérülések megelőzhetőek speciális felkészüléssel!
Vállfájdalom:
Az ütősportokban a hobby és élsportolók úgy tekintenek a vállfájdalomra, mintha a sport része volna! Ez tévedés! 
Erősítenünk kell a váll körüli izmokat. De hogyan?
Az erősítő edzések során a leggyakoribb hiba, hogy csak a széles hátizomzattal végzett lehúzásokat csináljuk, ez tartásproblémákhoz és vállsérülésekhez vezet.
A nagy mennyiségű fekve nyomással pedig a  vállízület elülső felének fájdalma jelentkezhet.
Egy jól összeállított felsőtestprogramban minden tolósorozatra legalább egy sorozat húzásnak kell jutnia, ha a húzás és nyomás aránya nem megfelelő, az a mellizom túlfejlődéséhez és a lapockazáró izmok alul fejlődéséhez vezet. Így a túlhasználatból különböző vállízületi sérülések alakulnak ki. (impingement syndromák, rotátorköpeny gyulladás-szakadás)
Tippek az edzéshez:
1. lapockazárok = mellizom (tehát ugyan annyi gyakorlat szükséges, egyenlő arányban)
2. instabil talajon fekvőtámasz
3. funkcionális vállgyakorlatok (gumikötél, TRX, csigás edzések)
Teniszkönyök:
Az alkar izmainak inas eredésénél gyulladás alakulhat ki az ismételt mozdulatok során bekövetkező túlterheltségtől, illetve a rossz ütőtechnikától. Az alkar izmai a könyökízület külső és belső oldalán erednek és futnak a csukló és kéz felé. Eredésüknél az inas-csontos találkozásnál microsérülés, súrlódás jöhet létre, mely gyulladást generál és könyökfájdalom jelentkezik. Attól függően, hogy a könyök külső vagy belső felszínén alakul ki, nevezzük teniszkönyöknek illetve golfkönyöknek. A könyökízület környékén futó alkari idegek is nyomás alá kerülhetnek, melynek tünete lehet kisugárzó idegfájdalom, zsibbadás. A gyulladás és az idegérintettség együttesen a kéz funkcióját, szorító erejét is rontja, a sportolás alatt éles fájdalom jelentkezhet.
Első feladat a technika pontosítása, amennyiben lehetőségünk van rá, vegyük fel a játékot majd nézzük meg a felvételt és elemezzük ki a mozdulatot, egy laikus sportoló is észrevehet néhány hibát és könnyen korrigálhatja. Egy edző segítségével viszont biztos lehetünk a sikerben és segítségével könnyen finomítható a technika is.
Amennyiben túlterhelésből adódik a könyök fájdalma, mindenképp mielőbbi kezelést igényel, hogy a krónikus gyulladást megelőzzük. Manuálterápiával és tape- technikával gyorsan kezelhető a teniszkönyök. 
Krónikus gyulladás, illetve gyakran visszatérő fájdalom esetén, az alkar nyújtásával és az alkarizmok speciális erősítésével kezelhetőek a panaszok. Gyógytornász segítségével összeállítható néhány gyakorlat.
 
Izomhúzódás, izomszakadás:
Izomsérülés keletkezhet az izmok rugalmasságának hiányából, vagy egy hirtelen intenzív terhelés által. Leggyakrabban a rugalmatlan, merev végtagi izmok sérülnek. Az izomszövet rugalmassága függ a genetikától, az izmok vérellátásától és az edzettségtől. Nem csupán az erő, hanem a rugalmasság is fontos egy edzett izom szempontjából. A rugalmasságot az izomszövet előkészítéséből, a bemelegítésből és a nyújtásból nyerjük. A nyújtás a tenisznél is elengedhetetlen. Nem csupán a felső végtag nyújtására kell ügyelnünk, hanem a lábak, leginkább a csípő nyújtására is. Képzeljük csak el, hogy mekkora csípőízületi rugalmasság és mozgásterjedelem szükséges, mikor egy labdáért hirtelen ki kell lépni és azt lendülettel visszaadni! Nyújtsunk!
StrapTherapy- Sportsérülések megelőzése nyújtással
StrapTherapy info
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Derékfájdalom:
Tenisz közben a törzs rendkívüli stabilizáló funkciót lát el, mindemellett még nagy mozgásteret is biztosít. Gyors helyzetváltoztatás, hirtelen hajlás előre-hátra-oldalra, csavarások törzsből úgy, hogy iszonyatos erőkifejtésre is szükség van közben egy ütéshez. Az ágyéki gerincet igencsak megdolgoztatjuk és a mély hátizmoknak a hasizommal együtt kell tartani a törzset. Tehát erős „derékizmok” kellenek! Mikor ezek hiányoznak, akkor derékfájdalom és porckorongsérv alakul ki. Tehát a gerincünknek káros a tenisz? Dehogy! Csak izmok kellenek oda is!
Térdfájdalom:
A térdízület stabilitásáról és a körülötte lévő izmok nyújtásáról egy előző bejegyzésben olvashatsz. Térdstabilitás futóknál
 
Teniszezzünk! Készítsük fel hozzá erőnlétünket, eddzünk sportspecifikusan! Fájdalom, sérülés esetén a MozgásKlinikán részt vehetsz egy sportspecifikus rehabilitációs programban, segítséget kapsz a gyógytornászoktól.