Könyökfájdalom

Ezek a könyökfájdalom gyakori okai és kezelési módjai

A könyökfájdalom korosztálytól függetlenül sokakat érintő probléma. A kínzó könyökfájás rendkívül megnehezítheti az alkar nyújtását és hajlítását, illetve folyamatos zsibadással is együtt járhat. Milyen problémák állhatnak a könyökfájdalom kialakulása mögött, és hogyan orvosolható akár természetes kezelési módszerekkel is a baj? Tarts velünk, hiszen alábbi cikkünkben pontosan ezekre a kérdésekre adunk válaszokat!

Melyek a könyökfájdalom tünetei?

  • Könyökfájdalom
  • Külső könyökfájdalom
  • Belső könyökfájdalom
  • Teljes karba kisugárzó fájdalom
  • Zsibbadás

A könyökfájás okai

Nézzük, konkrétan milyen problémák vezethetnek könyökfájdalomhoz!

Könyökízületi kopás (arthrosis cubiti)

A könyökízületi porckopásnál – a teniszkönyökkel ellentétben – nem az ínhüvely gyulladása, hanem a könyökízületben összeérő, csontvégeket borító porcok kopása jelenti a fájdalom forrását. Sajnos a kor előrehaladtával az emberi szervezetben folyamatosan csökken a kollagén mértéke, ezért a porcok is kopásnak indulnak. Mivel egyre kevesebb kollagén és víz áll a porcok rendelkezésére, ezért a porcok először elvékonyodnak, majd töredezetté válnak, végül pedig el is tűnhetnek.

Fontos megjegyezni, hogy egy lassan kialakuló problémáról beszélünk, ezért a kínzó könyökfájdalom nem egyik napról a másikra jelentkezik. Ugyanis a porckopás miatt eleinte inkább csak merevséget és mozgási nehézséget érezhetünk, majd néhány év elteltével már a fájdalom is megjelenik a mindennapokban.

Könyök nyáktömlőgyulladás (olecranon bursitis)

A könyök csúcsán, a csont és a bőr között található nyálkatömlő feladata, hogy a bőr elcsúszását elősegítse a könyök hajlításakor. Ha a nyálkahártyatömlő begyullad, az a könyökcsúcs duzzanatával és erős fájdalommal járhat. A könyök ideg gyulladása mögött akár fertőzés is állhat, de a probléma steril jellegű is lehet. A steril gyulladás az esetek többségében a könyökcsúcsra nehezedő tartós nyomás miatt alakul ki, aminek következtében a tömlő megfeszül, illetve akár golflabda nagyságúra is megduzzadhat.

A könyökcsúcs gyulladás gyógytornával és manuálterápival kezelhető, viszont ha a duzzanat mérete nem csökken 1-2 héten belül, akkor a tömlőben lévő folyadék injekciós tűvel csapolható le. Amennyiben a folyadék lecsapolása sem segít, akkor a gyulladt nyáktömlőt műtéti beavatkozás keretein belül távolítják el. A könyök duzzanata és fájdalma esetén érdemes azonnal szakorvoshoz fordulni, hiszen ha fertőzéses gyulladással állunk szemben, akkor antibiotikum szedése is javasolttá válhat.

Könyök nyáktömlőgyulladás (olecranon bursitis)

Alkari alagút szindróma

Alagút szindróma fennállásakor az izmok és szalagok, illetve csontok által körbefont hasadékban elhelyezkedő idegek nyomás alá kerülnek. Az alagút szindróma leggyakrabban a térd alatt és a lágyékhajlatban, továbbá a könyökben alakul ki. Az alkari alagút szindróma (Cubital Tunnel szindróma) során a nervus ulnaris kerül nyomás alá. A könyöknél kialakuló alagút szindróma jelentkezésekor a singcsonti idegre, a nervus ulnarisra helyeződik a nyomás, amely teljesen le is szoríthatja az ideget. Könyökfájdalom, alkarfájdalom, ujjakba sugárzó éles fájdalom és gyűrűsujj, kisujj zsibbadás jelentkezhet.

Ínszalaghúzódás

A könyökben lévő ínszalagok jellemzően trauma vagy ismétlődő mozdulatsorok hatására húzódnak meg. Az ínszalagok szerencsésebb esetben csupán megnyúlnak, azonban nem ritka, hogy részlegesen vagy teljesen el is szakadnak. Az ínszalag szakadásakor egy recsegő vagy pattanó hang hallható, és a traumát rendkívül erős könyökfájdalom kísérheti.

Ha csak húzódásról beszélünk, akkor a pihentetés és a könyök hűsítése, illetve könyökszorító viselése jelentheti a megoldást. Részleges vagy teljes szakadáskor viszont elengedhetetlen a szakorvosi segítség, hiszen rögzítő sín vagy gipsz használata is szükségessé válhat a kezeléshez. Ha a hirtelen rándulás után nagymértékű fájdalom tapasztalható, vagy ha a tünetek 2 hét után sem enyhülnek, célszerű mihamarabb gyógytornászhoz fordulni.

Sportolás okozta teniszkönyök

Teniszkönyök

A teniszkönyök kiváltó oka a fokozott fizikai igénybevétel, amelynek hatására az izmok tapadási helyén ínygyulladás vagy csonthártyagyulladás (epikondilitisz) is felléphet. Eleinte csupán mikroszkopikus beszakadások jönnek létre, később viszont az esetek kisebb százalékában már makroszkópikusan is látható szakadások jelentkeznek az izomzatban.

A betegség legfontosabb jele a könyökfájdalom, amelyet egyáltalán nem szabad félvállról venni, hiszen idővel a tünetek fokozódhatnak. A teniszkönyök lehetséges szövődményei között a beszűkült mozgásterjedelem és a csökkentő szorítási erősség is megtalálható, ezért ha erre a betegségre gyanakszunk, egy percig se halogassuk a gyógytornász felkeresését. A legújabb vizsgálatok alapján a teniszkönyök általában nyaki gerinc degenerációja miatt alakul ki. Gyakran a gerincből kilépő és karba futó ideg elégtelen működése hozza létre.

Golfkönyök

Terhelés hatására a könyököt és az alkart összekötő ínhüvely megsérülhet, illetve az alkar területére futó idegek is nyomás alá kerülhetnek. A golfkönyök a hajlító izmok fájdalmához és zsibbadásához, továbbá mozgáskorlátozottsághoz is vezethet. A könyök merevsége miatt pedig még a könyök kisebb fokú hajlítása is fájdalmat válthat ki, ráadásul a könyök belső része nyomás hatására kifejezetten érzékennyé válhat.

A betegség nem véletlenül a golfozásról kapta a nevét, hiszen a golfütő lendítése során a könyök belső oldalának kiemelt terheléssel kell megbirkóznia. Azonban a probléma a fizikai munkakört végzőket és az egyéb, többségében dobósportokat űző atlétákat is érintheti.

TIPP: Ha a könyökfájdalom edzés hatására alakul ki, érdemes minél többet pihentetni a könyököt, illetve sportolás előbb alaposan bemelegíteni a teljes kart. Így csökkenthető az ínszalag- és izomhúzódások esélye is.

Hogyan kezelhető a könyökfájdalom?

Gyógytorna és manuálterápia

A mozgásszervi eredetű könyökfájdalom gyógytornával és manuálterápiával orvosolható. A két kezelési mód akár kombinálható is a minél gyorsabb felépülés érdekében. Amíg gyógytorna során a páciensnek a gyógytornász által bemutatott gyakorlatokat kell végrehajtania, addig a manuálterápia alkalmával csak passzívan kell részt vennie a kezelésen, hiszen a manuálterapeuta speciális fogásokkal gyógyítja az érintett területet.

MozgásKlinikánkon már az első találkozásunkkor elkezdjük a terápiát!

Amint megismertük a panaszaid, és elvégeztük a szükséges vizsgálatokat, rögtön a legelső alkalommal hozzálátunk a gyógytornával vagy manuálterápiával történő kezeléshez. Ennek köszönhetően azonnali javulást tapasztalhatsz, és soha nem kell még napokat vagy akár hosszú heteket várnod a fájdalmaid enyhítéséig.

Izomerősítő gyakorlat gyógytornával

A könyökfájdalom kezelése házilag is hatékony lehet?

  • Kisebb mértékű ínszalaghúzódás vagy sérülés esetén a könyök pihentetésével és jegelésével akár házilag is megszüntethetők a panaszok. Ha viszont a fájdalom hosszabb ideje fennáll, akkor kizárólag a szakorvos és a gyógytornász nyújthat segítséget,

Könyökfájást egyszerű ínszalaghúzódás és túlterhelés, de akár súlyos könyök gyulladás is okozhat. Jellemzően a fájdalom pihenés hatására önmagától elmúlik, de bizonyos esetekben nélkülözhetetlen a gyógytornász vagy a manuálterapeuta segítsége. Ha a fájdalom 2-3 napja sem enyhül, tedd meg az első lépést a gyógyulás felé, és kérj időpontot a probléma feltérképezése és azonnali kezelése érdekében.

Könyökfájdalommal küzdesz, de a pihenés nem vezetett eredményre?

Ne bízd a véletlenre, inkább dönts a MozgásKlinika tapasztalt gyógytornász és manuálterapeuta csapata mellett, hogy személyre szabott kezeléseinkkel minél hamarabb búcsút inthess a fájdalomnak – jelentkezz konzultációra még ma!