Golfkönyök (epicondylitis medialis)

Golfkönyök okai, tünetei és kezelési módjai

A golfkönyök korántsem csak a golfozókat érinti, hanem mindenkit, akinek terhelés hatására az alkart és a könyököt összekötő ínhüvelye sérül vagy begyullad, esetleg az alkar területére futó idegek kerülnek nyomás alá. Az elsősorban a hajlító izmokat érintő probléma fájdalommal, zsibbadással és mozgáskorlátozottsággal is járhat. Melyek a golfkönyök kiváltó okai és további jellemző tünetei? Hogyan kezelhető a baj? Cikkünkben részletesen kitérünk a legfontosabb tudnivalókra!

A golfkönyök okai

Sportolás

Az ütő- és dobósportok gyakran vezetnek golfkönyök kialakulásához. A szóban forgó betegség nem véletlenül a golfról kapta a nevét, hiszen a golfütő használata során az alkar és a könyök izmai, illetve ízületei erős terhelésnek vannak kitéve.

Egy golfmeccs vagy edzés során akár 150-200 ütésre is sor kerülhet, ezért a monoton terhelés szinte elkerülhetetlen ebben a sportágban. Azonban a golfozás mellett az íjászat és a gerelyhajítás, de még a falmászás is golfkönyököt eredményezhet, ugyanis az előbb említett sportágak mindegyike az alkar izmaira támaszkodik legfőképpen.

Íjászat

Fontos az alapos bemelegítés!

 • Sajnos még a sportolók esetében is gyakran előfordul, hogy rosszul vagy szinte egyáltalán nem melegítenek be az edzés megkezdése előtt. Pedig a helyes bemelegítés ugyanúgy része kell legyen az edzéseknek, mint a gyakorlatok végrehajtása. Ugyanis ha az izmokat és ízületeket nem készítjük fel az intenzívebb terhelésre, akkor nem alakul ki megfelelő vérellátás az adott területen, és a sérülések esélye a többszörösére növekszik. Akár golfozunk, teniszezünk vagy súlyt emelünk, először mindig egy 5-10 perces, alapos bemelegítéssel kezdjük a mozgást!

Nehéz fizikai munkavégzés

Ha az alkar és a könyök újféle, eddig nem megszokott terhelést kap, az szintén golfkönyököt eredményezhet. Remek példa erre, amikor valaki újfajta fizikai munka végzésébe kezd, és a kezekkel vagy karokkal történő monoton mozdulatsorok hatalmas terhelést jelentenek az izmok, ízületek és szalagok számára. Persze az is bajt okozhat, ha már hosszú évek óta ugyanabban a fizikai munkakörben dolgozunk, és a folyamatos erőltetést már nem bírja az alkarunk.

TIPP: Tartsunk óránként egy kis szünetet, munka után pedig pihentessük a könyökünket. Így kellő időt hagyhatunk a regenerálódásra, és megelőzhetjük a golfkönyök kialakulását.

Gépelés

Monoton munkavégzés

Habár elsőre meglepőnek tűnhet, de a golfkönyök akár olyan kisebbnek tűnő, de annál monotonabb és terhelőbb munkák miatt is kialakulhat, mint a gépírás vagy a zöldségaprítás. Ezek a munkák ugyanúgy ínhüvelygyulladást okozhatnak, hiszen hiába apró mozdulatokat igényelnek, a terhelés ennek ellenére folyamatos. Itt szintén a szünetek tartása és a munka utáni pihentetés a legjobb döntés.

Nyaki gerinc problémái

A golfkönyök megjelenése nem csupán a könyökízületi lokális struktúrákból eredhet, hanem a távolabbi terület funkciózavara is kiválthatja. Ilyen az első bordának a túlterhelése vagy a nyaki gerinc degeneratív elváltozása. A nyaki és vállövi régióban kilépő perifériás ideg kötegei, amennyiben nyomás alá kerülnek, gyakran okoznak az alkar izmaiban is funkciózavart, amely az inak elégtelen működésével, patológiás elváltozásával járhat együtt és megjelenhet az epicondylitis medialis, vagyis a golfkönyök.

További rizikófaktorok

Habár a golfkönyök elsősorban a fent említett tevékenységek valamelyikét végzőket érinti, de az alábbi esetekben szintén nagyobb esély nyílik a kialakulására:

 • 40 év feletti kor
 • Naponta több mint 2 órányi ismétlődő munkavégzés
 • Dohányzás
 • Túlsúly
 • Köszvény

A golfkönyök tünetei

 • A könyök csontos, belső része nyomás hatására érzékennyé válik
 • Csukló hajlításakor fájdalom tapasztalható
 • Általános gyengeség érezhető a csuklóban
 • A könyök merevvé válik, és jelentősen csökken a mozgásterjedelme
 • A könyökben vagy az ujjakban zsibbadás jelentkezik

A fájdalmat tovább fokozhatják az erőfeszítést igénylő mozdulatok, így a golfütő lendítése és a kézfogás, illetve a nehezebb tárgyak emelése és még az ajtókilincs lenyomása is fájdalmas lehet.

Golfkönyök esetében tehát a könyök belső oldalán alakul ki gyulladás – ott, ahol a hajlításért felelős izmok is találhatók.

Hogyan diagnosztizálható a golfkönyök?

Az orvos először kikérdezi a pácienst a panaszaival kapcsolatban, megismeri a kórelőzményt, majd fizikális vizsgálattal ellenőrzi a könyök mozgathatóságát és a fájdalom helyét. Bizonyos esetekben MR vizsgálatra vagy ízületi ultrahang vizsgálatra is szükség lehet. A szakember ezután hozzálát a személyre szabott kezelési terv összeállításához, majd kezdetét veszi a terápia. A konzervatív kezelési módok – például a gyógytorna és a manuálterápia – a betegség súlyosságától függően általában néhány hónap alatt megszüntetik a problémát, de legfeljebb 12 hónapig tartanak.

A golfkönyök kezelése

Fájdalomcsillapítás és pihentetés

Első körben érdemes recept nélkül kapható fájdalomcsillapítóval és hűsítéssel, illetve pihentetéssel kezelni a problémát. Ilyenkor a teljes gyógyulásig tanácsos pihentetni az alkart és a könyököt, hiszen újabb terhelés hatására fokozódhatnak a panaszok, és a felépülés akár hosszú hónapokat is igénybe vehet. A kart teljes nyugalomban kell tartani, és célszerű még a legalapvetőbb mozdulatokat is kerülni, hogy minimálisra szorítsuk a terhelést.

Gyógytorna

A golfkönyök gyógytorna segítségével hatékonyan kezelhető. Tornával ugyanis jelentősen felgyorsítható a gyógyulás folyamata, és hamarabb megszüntethetők a panaszok. Ha a hosszú pihenőidő egyáltalán nem fér bele, vagy a fájdalom túl nagy mértékű, a golfkönyök torna jelenti a legideálisabb választást.

A gyógytornász az alkart és a könyököt regeneráló gyakorlatokkal és a helyes mozgási minták bemutatásával segít a panaszok enyhítésében és a teljes felépülés elérésében. Kiegészítő terápiaként akár kineziológiai tapaszt is használhat, amely kémiai anyagok nélkül csökkenti a gyulladást, illetve enyhíti a fájdalmat.

Manuálterápia

A manuálterápia passzív részvételt igénylő kezelési mód, azaz a pácienseknek nem kell gyakorlatokat végrehajtaniuk. A manuálterapeuta kézzel végzett technikákat alkalmaz, amelyek csökkentik a csonthártya és a kötőszövetek irritációját, gyulladását. Természetesen a manuálterápia a még gyorsabb felépülési idő érdekében akár gyógytornával is kombinálható.

MozgásKlinikánkon már a legelső alkalommal hozzálátunk a kezeléshez!

 • A panaszok megismerése és az alapos vizsgálatok elvégzése után már rögtön az első alkalom során elkezdjük a kezelést. Így egyik páciensünknek sem kell még napokat vagy heteket várakoznia a fájdalom enyhítéséig, és már az első alkalmat követően javulás tapasztalható. Minden esetben személyre szabott kezelési tervet készítünk, aminek köszönhetően a siker garantált.

Műtéti beavatkozás

Az operáció akkor válhat szükségessé, ha a konzervatív kezelési módok 12 hónap után sem vezetnek eredményre. Ekkor a tendon tisztítására vagy felszabadítására kerülhet sor, amelyet minden esetben rehabilitáció követ. A felépülési időszakban szintén a gyógytorna vagy a fizikoterápia jelenthet megoldást a könyök eredeti erejének és mozgásképességének visszanyeréséhez.

A golfkönyök gyógyítása gyógytorna és manuálterápia segítségével is történhet, de súlyosabb esetben már csak a műtéti beavatkozás oldhatja meg a problémát. Ha golfkönyök tüneteit tapasztalod, semmiképp ne halogasd a szakemberek felkeresését, hiszen korai felismeréssel és kezeléssel még kifejezetten rövid idő alatt felépülhetsz, illetve megelőzheted a további bajok kialakulását is.

Szakképzett gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkkal Neked is személyre szabottan segítünk, hogy visszanyerd a régi formád – jelentkezz konzultációra még ma!