Térdfájdalom

Térdfájdalom típusai és kezelési módjai

A térdfájdalom bármilyen életkorban jelentkezhet. Fiatal korban inkább sportolás vagy egyéb fizikai igénybevétel kapcsán alakul ki, míg idősebbeknél a fájdalom oka leggyakrabban az ízületek kopása. A kezeletlen térdproblémák pedig az ízület maradandó károsodásával járnak együtt, ezért ha térdfájással küzdesz, inkább előzd meg időben a súlyosabb problémák kialakulását, és konzultálj szakértőnkkel!

A térdfájdalom típusai

Elülső térdfájdalom (patellofemoralis fájdalom)

Az elülső térdfájdalom vagy térdkalács mögötti fájdalom a hosszas ülés, illetve lépcsőzés következtében jelentkezik. Kialakulásában a patella (térdkalács) körüli izmok működésének megbomlott egyensúlya, valamint a túlterhelés játszik szerepet. Gyakran fordul elő futóknál, labdarúgóknál és kosárlabdázóknál, továbbá teniszezőknél is. Sportolóként tehát kiemelt figyelmet kell fordítani a térd védelmére és pihentetésére, hiszen a túlzott terhelés hatására már egészen fiatalon térdfájdalom léphet fel, amely súlyosabb esetben akár a sportolói karrier végét is jelentheti.

Lényeges azonban megjegyezni, hogy ülőmunkát végző, középkorú páciensek is gyakran jelentkeznek elülső (térdkalács környéki) térdfájdalommal rendelőinkbe. Ennek a biomechanikai oka a combizom rövidülése, túlzott feszessége és az ülés során felvett helytelen ergonómia. A helyes testtartás és az alsó végtag optimális pozíciója ülés közben is kiemelten fontos, ezért figyeljünk rá, hogy a térdünk és csípőnk is kb. 100-100 fokos szögben álljon. Szerencsére a manuálterápiás kezelések és a Kinezio-tape technikák gyors javulást eredményeznek az ülőmunka okozta térdfájdalom terápiájában.

Elülső térdfájdalom (patellofemoralis fájdalom)

A sportolók esetén a túlterhelés kerülésével, egyénre szabott gyógytornával (térd körüli izmok célzott erősítése), valamint megfelelő nyújtással (stretching) a probléma megszűntethető. Műtéti beavatkozásra csak az előbb említett konzervatív kezelés hatástalansága esetén kerül sor. Hasznos tehát a sportolásra is alaposan felkészülni, és mindig a helyes technikát alkalmazva mozogni.

Iliotibialis szalag szindróma („Futótérd”)

A térd külső részén égető fájdalom és nyomásérzékenység jelentkezik, de előfordul a csípő fájdalma is. A fájdalmat a comb külső részén húzódó ín gyulladása okozza. Leggyakrabban futóknál, hegyről lefelé futáskor, enyhén hajlított térdízület mellett jelentkezik a fájdalom.

Kezelése akut stádiumban:

 • A sporttevékenységet szüneteltessük 5-7 napig, majd fokozatosan szoktassuk vissza a szervezetet a terheléshez!
 • Jegeljük a térd külső részét! (nedves ruhába csavart jéggel, 10-12 percen keresztül óránként, esetleg 2 óránként ismételve)
 • Szedjünk fájdalomcsillapító vagy gyulladáscsökkentő gyógyszert!
 • Döntsünk fizikoterápia mellett, amely komolyabb fizikai beavatkozás nélkül segít enyhíteni, majd idővel megszüntetni a kínzó térdfájdalmat!
 • Kérjük manuálterapeuta segítségét, aki speciális fogásokat alkalmazva gondoskodik a térdízületek helyreállításáról!
 • Tehermentesítsük a térdünket Kinezio-tape használatával!

Mit tegyünk a tünetek enyhülését követően?

 • stretching – az iliotibiális szalag (tractus iliotibialis) nyújtása (majd ezeknek a nyújtó gyakorlatoknak a beépítése az edzést követően is)
 • hengerezés
 • köpölyözés
 • manuálterápia – oldalsó fascialánc kezelése
 • célzott gyógytorna (csípő és térd körüli izmok egyensúlyának megteremtése, erősítése, terhelési viszonyok rendezése)
 • kinezio tape kezelés

Íngyulladás

A térdizületen tapadó izmok inainak gyulladása is okozhat térdfájást, főként túlterhelés következtében. A kezdeti pihentetést követően itt is a célzott izomerősítés és a megfelelő nyújtás segítségével szüntethetjük meg a fájdalmat.

Szalag és meniscus sérülések

Főként sportolás közben bekövetkező sérülések. A sérülés súlyosságától függően hirtelen jelentkező, nagymértékű fájdalom és mozgáskorlátozottság (fájdalmas, bizonytalan járás) jellemző. Mielőbbi orvosi vizsgálat, valamint röntgen vagy MRI felvétel szükséges a sérülés kiterjedésének, az ízületet alkotó képletek érintettségének pontos megállapítására. A sérülés orvosi ellátása után a rehabilitációban nagy szükség van gyógytornász segítségére, aki egyénre szabott gyakorlatokkal elősegíti a gyógyulást és a sportba való visszatérést.

Térdarthrosis

Térdarthrosis

40 éves kor felett már gondolnunk kell az ízület kopásos megbetegedésére is. A fájdalom a mozgás kezdetekor jelentős (indítási fájdalom), mely az ízület bejáratása, valamint mozgás hatására csökken. Terheléskor, nagyobb igénybevételkor ismét felerősödik, majd nyugalomban enyhül. A kezelés alapvető célja a betegség progressziójának megakadályozása. Rendszeres és célzott mozgásterápia, manuálterápiás kezelések, úszás és vízben végzett gyakorlatok, kerékpározás, porcerősítő készítmények szedése, táplálkozási és életmódbeli változtatások (testsúlycsökkentés) csökkentik a panaszokat. Előrehaladott állapotban orvosi beavatkozás válik szükségessé.

Hogyan segít a gyógytorna és a manuálterápia térdfájás esetén?

A gyógytorna során a gyógytornász kifejezetten a térdizületet erősítő és helyreállító gyakorlatokat mutat be a páciensek számára. Ez aktív részvételt igénylő kezelés, azaz a térdfájdalommal küzdőknek végre kell hajtaniuk a kijelölt gyakorlatokat – természetesen végig a gyógytornász felügyelete mellett. Az otthon végezhető gyakorlatoknak köszönhetően pedig napról napra enyhülhetnek a panaszok, és rövid időn belül meg is szűnhetnek.

A manuálterápia a gyógytornával szemben egy passzív részvételt igénylő kezelési mód, ugyanis itt a különböző gyakorlatok végrehajtása helyett a manuálterapeuta speciális fogásokkal kezeli a fájó térdet. A kezelés hatására az ízületi felszínek ingerlése miatt a keringés javul a térdízületben és a porcfelszín regenerálódik. Az ízületi felszínek kongurenciájának javítása speciális manuálterápiás fogásokkal történik így javítható az ideg-izom kapcsolat és a mechanikai ingerlés fejleszti a propriocepciót is.

A kezelést mindkét esetben alapos vizsgálat előzi meg, azonban a terápia már az első alkalommal kezdetét veszi, így a vizsgálatok után nem kell még napokat vagy heteket várni a panaszok enyhítésére.

A kezdetben csak átmeneti kellemetlenséget okozó térdfájdalom a probléma forrásától és súlyosságától függően később akár folyamatosan fennálló panaszokhoz is vezethet. A térdfájás hátterében akár mozgásszegény életmód vagy éppen ízületi gyulladás áll, a helyes testtartás kialakítása és a szakszerű kezelés megkezdése nélkül később lehet, hogy már csak a műtéti beavatkozás nyújthat segítséget. Éppen ezért, ha rendszeresen térdfájdalom keseríti meg a mindennapjaid, előzd meg idejében a bajt, és fordulj mihamarabb szakemberhez.

Nyerd vissza térdeid egészségét, és szüntesd meg a térdfájdalmat. Tapasztalt gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkkal személyre szabottan segítünk – jelentkezz konzultációra még ma!