Mitől fájhat a térdem?

Térdfájdalom

A térdfájdalom bármilyen életkorban kialakulhat, fiatal korban inkább sportolás vagy egyéb fizikai igénybevétel kapcsán alakul ki, míg idősebbeknél a fájdalom oka leggyakrabban az ízületek kopása. A kezeletlen térdproblémák az ízület maradandó károsodásával járnak együtt, konzultálj szakértőnkkel!

Elülső térdfájdalom (patellofemoralis fájdalom)

Térdkalács mögötti fájdalom, hosszas ülést, lépcsőzést követően. Kialakulásában a patella (térdkalács) körüli izmok működésének megbomlott egyensúlya, valamint túlterhelés játszik szerepet. Gyakran fordul elő futóknál, labdarúgóknál, kosárlabdázóknál, teniszezőknél.

Lényeges azonban megjegyezni, hogy ülő munkát végző, középkorú páciensek is gyakran jelentkeznek elülső (térdkalács környéki) térdfájdalommal rendelőinkbe. Ennek a biomechanikai oka a combizom rövidülése, túlzott feszessége és az ülés során felvett helytelen ergonómia. A helyes testtartás és az alsó végtag optimális pozíciója ülés közben is kiemelten fontos. Manuálterápiás kezelések és a Kinezio-tape technikák gyors javulást eredményeznek az ülő munka okozta térdfájdalom terápiájában. 

A sportolók esetén a túlterhelés kerülésével, egyénre szabott gyógytornával (térd körüli izmok célzott erősítése), valamint megfelelő nyújtással (stretching) a probléma megszűntethető. Műtéti beavatkozásra csak az előbb említett konzervatív kezelés hatástalansága esetén kerül sor. Hasznos a sportolásra is felkészülni.

Iliotibialis szalag szindróma („Futó térd”): A térd külső részén égető fájdalom és nyomásérzékenység jelentkezik, előfordul a csípő fájdalma is. A comb külső részén húzódó ín gyulladása okozza a fájdalmat. Leggyakrabban futóknál, hegyről lefele futáskor, enyhén hajlított térdízület mellett jelentkezik a fájdalom.

Kezelése akut stádiumban: 

 • a sporttevékenység szüneteltetése 5-7 napig, majd fokozatosan visszaszoktatni a szervezetet a terheléshez
 • a térd külső részének jegelése (nedves ruhába csavart jéggel, 10-12 percen keresztül óránként, esetleg 2 óránként ismételve)
 • fájdalomcsillapító vagy gyulladáscsökkentő szerek szedése
 • fizikoterápia
 • manuálterápia
 • tehermentesítés Kinezio-tape segítségével

A tünetek enyhülését követően:

 • stretching – az iliotibialis szalag (tractus iliotibialis) nyújtása (majd ezeknek a nyújtó gyakorlatoknak a beépítése az edzést követően is),
 • hengerezés
 • köpölyözés
 • manuálterápia- oldalsó fascialánc kezelése
 • célzott gyógytorna (csípő és térd körüli izmok egyensúlyának megteremtése, erősítése, terhelési viszonyok rendezése)
 • kinezio tape kezelés

Íngyulladás: A térdízületen tapadó izmok inainak gyulladása is okozhat térdfájást főként túlterhelés következtében. A kezdeti pihentetést követően, itt is célzott izomerősítés és megfelelő nyújtás segítségével szüntethetjük meg a fájdalmat.

Szalag és meniscus sérülések: Főként sportolás közben bekövetkező sérülések. A sérülés súlyosságától függően hirtelen jelentkező, nagymértékű fájdalom és mozgáskorlátozottság (járás fájdalmas, bizonytalan) jellemző. Mielőbbi orvosi vizsgálat, valamint röntgen vagy MRI felvétel szükséges a sérülés kiterjedésének, az ízületet alkotó képletek érintettségének pontos megállapítására. A sérülés orvosi ellátása után a rehabilitációban nagy szükség van gyógytornász segítségére, aki egyénre szabott gyakorlatokkal elősegíti a gyógyulást, és a sportba való visszatérést.

Térdarthrosis: 40 éves kor felett már gondolnunk kell az ízület kopásos megbetegedésére is. A fájdalom a mozgás kezdetekor jelentős (indítási fájdalom), mely az ízület bejáratása, mozgás hatására csökken. Terheléskor, nagyobb igénybevételkor ismét felerősödik, majd nyugalomban enyhül. A kezelés alapvető célja a betegség progressziójának megakadályozása. Rendszeres és célzott mozgásterápia, manuálterápiás kezelések, úszás illetve vízben végzett gyakorlatok, kerékpározás, porcerősítő készítmények szedése, táplálkozási és életmódbeli változtatások (testsúlycsökkentés) csökkentik a panaszokat. Előrehaladott állapotban orvosi beavatkozás válik szükségessé.

Iliotibiális szalag nyújtása- StrapTherapy