Elmúlik a gerincsérv pihenéssel?

A gerincsérv elmúlik, ha pihenek?

A gerincsérv a modern népbetegségek listáját gyarapítja, amely a mozgásszegény életmód, a monoton irodai munkavégzés és a hanyag testtartás következménye is lehet. Cikkünkben utánajárunk, hogy a porckorongsérv elmúlhat-e csupán a pihenés hatására, illetve annak is, hogy mely tünetek jelezhetik a bajt a mindennapokban.

Mitől múlik el a gerincsérv?

A hosszantartó ülés, a hanyagtartás, a túlsúly és az izomgyengeség vagy akár egyetlen rossz mozdulat is elegendő lehet a derékfájdalom, lumbágó kialakulásához. A derékfájdalom hátterében azonban gerincsérv vagy ágyéki porckorongsérv is állhat. A derékfájdalom ebben az esetben kezdődhet hirtelen, szúró fájdalommal, vagy alakulhat lassan és fokozatosan egy diffúz fájdalommá. A lumbalis porckorongsérv jellemzője, hogy a derékfájdalom mellé az alsó végtagba sugárzó – idegi – fájdalom is társulhat.

Mit érdemes tudni az ágyéki porckorongsérvről?

Az ágyéki porckorongsérv (discus hernia) megjelenése derékfájdalommal jár. Ez a fájdalom általában a törzs előrehajlása során vagy előre döntése alatt fokozódik, legtöbbször még a felegyenesedés is fájdalmas ezen mozdulatok végzése során.

Mely mozdulatok fokozzák a gerincsérves fájdalmat?

 • cipő felvétele, zoknihúzás
 • nagyobb súly felemelése
 • nagyobb súly cipelése
 • egy kézben cipekedés
 • autó csomagtartójába történő behajolás
 • gyerek beültetése a gyerekülésbe
 • hajmosás előre hajolva
 • fogmosás, mosakodás
 • mosogatás, vasalás
 • ülő munka
 • autóvezetés
Ágyéki porckorongsérv (discus hernia)

A legtöbbször a törzs flexiója – előrehajlása – okozza a fájdalmat, ugyanis ilyenkor az érintett porckorong még jobban kitüremkedik. A felsorolt mozdulatokat mindenképp érdemes a gerincsérv kialakulásakor kerülni! Tanuljunk meg helyesen emelni, és inkább térdeljünk, mint hajoljunk, hogy kevésbé terheljük a porckorongokat!

A gerincsérv jellemzője a reggeli fájdalom

A gerincsérv gyakori jellemzője a reggel, ébredés után tapasztalható fájdalom. A porckorong diffúziója során, éjjel feltöltődik, és magasabb lesz a két csigolya közötti porckorong, illetve jobban feszül a porckorong fala. Reggel egyébként is merevebbek az ízületeink, hiszen az izmaink még nincsenek “bemelegedve”. Ezek járulnak hozzá a reggeli gerincfájdalomhoz.

TIPP: Reggelente ajánlott az ágyban egy kicsit nyújtózkodni, hogy a gerincünket valamelyest átmozgassuk!

A gerincsérv jellemzője a reggeli fájdalom

A gerincsérv legkevésbé fekvő helyzetben fájdalmas, hiszen ekkor kisebb a nyomás, a teher a porckorongon. Álló helyzetben és járás során már sokkal nagyobb a nyomás, de az ülés, illetve az előrehajlás jelenti a legnagyobb terhet a porckorongra. Amennyiben tehetjük. szakítsuk meg az ülést, és mozgassuk át a gerincet, vagy feküdjünk le egy kicsit! Hasznos lehet az is, ha megtámasztott derékkal ülünk, és úgy tehermentesítjük a porckorongot!

Mikor megjelennek ezek a tünetek, a szervezet igényli a pihentetést és a tehermentesítést, ezért pár napra a legtöbben ágynak dőlnek, vagy valamilyen formában pihentetik a derekukat. A terápiának az első 1-2 napban valóban része a pihenés és a tractiós technikák, illetve az ENYHE masszázs módszerek, amelyek a fájdalomcsillapításra alkalmasak. Nem ördögtől való ebben az esetben pár napig NSAID gyulladáscsökkentő gyógyszert és szükség esetén izomlazítót szedni. Az NSAID (nem szteroid) gyulladáscsökkentőt a patikában vény nélkül is be lehet szerezni. Idegfájdalom, végtagzsibbadás esetén a B vitamin komplex is kitűnő választás lehet. Gyógyszereket a fájdalommenedzsment részeként csak a kezdeti időszakban ajánlott szedni! Ugyanis egyik gyógyszer sem gyógyítja a gerincsérvet, csupán a tüneteket nyomja el!

A pihenés sokszor beválik, de csak átmenetileg!

Pihenés hatására a fájdalom hirtelen lecsökken, és akár el is múlik, amelynek következtében a porckorongsérves beteg egyre bátrabban mozog. Visszatér a megszokott életvitelhez, és azt reméli, ezt megúszta! Neki elmúlt a porckorongsérve! Majd néhány hét múlva sokkal intenzívebben jelennek meg a tünetei, sokkal tovább fáj, sokkal nagyobb területen! Az előző alkalommal bevált praktikák, azaz a pihenés és a masszázs, illetve a gyógyszerek és egyéb megoldások már nem hoznak enyhülést! A fájdalom vissza-visszatér, majd állandósulni is képes! A szerencsésebbek ekkor eljutnak terápiára, de sok esetben műtétre is sor kerülhet!

A gerincsérv kezelése aktív terápiával, gyógytornával, mozgásterápiával lehetséges! Hosszú távon sem a masszázs, sem a gyógyszerek nem képesek a fájdalmat enyhíteni, sőt kifejezetten fokozzák a gerinc további részein is a porckorongsérv kialakulásának kockázatát!

A porckorongsérv nem múlik el a fekvésre!

Ott marad, és időzített bombaként várja az alkalmat! A nemzetközi orvosi ajánlás alapján, minél előbb el kell kezdeni a célzott gyógytornát, mozgásterápiát! Ha gerincfájdalmat tapasztalsz, azt ajánljuk, hogy 1-2 nap pihenés után keress fel egy gerincgyógyászatban jártas gyógytornászt!

Porckorongsérv, gerincsérv esetén keress bennünket bizalommal, mi segítünk!