Csigolyameszesedés, spondylosis

Csigolyameszesedés (spondylosis)

A csigolyameszesedés (spondylosis) elsősorban egy időseket érintő mozgásszervi betegség, hátterében pedig a gerinc vagy a nyak meszesedése és elhasználódása áll. Sajnos előbb-utóbb szinte mindenkinél bekövetkezik a probléma, de a tünetek súlyossága személyenként eltérő. Alábbi cikkünkben a csigolyameszesedés kezeléséről, illetve a tüneteiről és okairól is részletesen beszámolunk!

A spondylosis jelentése

A spondylosis latin eredetű szó, melynek jelentése: csigolyameszesedés. A probléma fennállásakor jellemzően a csigolyák között található kisízületek “meszesednek el”, aminek következtében a porckorong ellaposodik, a csigolyák közötti rés pedig beszűkül. A szalagok szintén meszesedésnek indulnak, végül pedig jelentős mozgásbeszűkülés is jelentkezhet.

Mit takar a spondylosis lumbalis kifejezés?

A gerinc ágyéki szakaszán megjelenő meszesedésre utal. Legfőbb tünete a reggeli és esti órákban tapasztalható derékfájás, azonban a fájdalom előrehajlás vagy ülés közben is jelentkezhet.

A csigolyameszesedés tünetei

A meszesedés két leggyakoribb tünete a fájdalom és a mozgásbeszűkülés. A kezdődő spondylosis már fiatalkorban kellemetlen panaszokat okozhat, de kutatások szerint leginkább a 65 év felettiek körében üti fel a fejét a csigolyák meszesedése.

Nézzük a konkrét a tüneteket területekre lebontva!

Lumbális spondylosis esetén

 • Derékfájás, amely a reggeli vagy esti órákban erősödhet
 • Előrehajlás vagy ülés hatására fokozódó derékfájdalom
 • Csípő vagy keresztcsont irányába sugárzó fájdalom
 • Merevség, mozgásbeszűkülés
 • Az ágyéki szakaszon megfeszülnek az izmok

Háti meszesedés esetén

 • Hátfájás, amely a hát középső részén és a lapockák között is felléphet
 • Izomfájdalom, amely nyomásérzékenységgel is járhat
 • Gerinc nehézkes hajlítása, mozgásbeszűkülés

Nyaki meszesedés esetén

 • Nyaki fájdalom, amely tompa és éles formában is jelentkezhet
 • Felső végtagokba sugárzó fájdalom
 • Nyak nehézkes mozgatása
 • Nyakizmok feszessége, merevsége, görcsölése
Nyaki meszesedés

Mik lehetnek a meszesedés okai?

A fizikai munkavégzés és a mozgásszegény életmód egyaránt kiváltó ok lehet

Gyakran a nehéz fizikai munka és a szüntelen ülést vagy állást igénylő munkavégzés vezet a csigolyák meszesedéséhez. Azonban a gyenge törzsizomzat és a mozgásszegény életmód következtében is károsodhatnak a csigolyák. Ugyanis, amikor a monitor előtt hosszú órákat töltünk, akkor a nyak szinte egyáltalán nem mozdul, ezért mozgás hiányában a csigolyák nem kapnak kellő stimulációt, azaz nincsenek karbantartva.

Gerincbetegségek

Többek között a gerincferdülés és a Bechterew-kór is növelheti a csigolyameszesedés mértékét. Ezeket a mozgásszervi betegségeket mindenképpen kezelni kell, hiszen nemcsak a csigolyák károsodhatnak, hanem az általuk okozott fájdalom is jelentősen fokozódhat. Legyen szó bármilyen gerincbetegségről is, a terápiát minél hamarabb el kell kezdeni, hogy a mindennapok újra fájdalommentesek legyenek, a jövőben pedig ne alakuljanak ki akár súlyos szövődmények is.

Idősödés

Ahogyan korábban említettük, az évek múlásával sajnos elkerülhetetlen a meszesedés. Ez egy természetes folyamat, hiszen idővel a porckorongok veszítenek a víztartalmukból és a rugalmasságukból, így a szomszédos csigolyák összekötéséért felelős kisízületek is meszesedésnek indulnak. A meszesedés megállítása ugyan nem lehetséges, de rendszeres mozgással és kellő pihenéssel, illetve gyógytornával nagyszerűen mérsékelhető.

Csigolyameszesedés fiatal korban

Genetika

Vannak, akiknél a csigolyameszesedés mértéke kisebb, így még időskorban sem okoz tüneteket. Viszont vannak, akik körében már egészen fiatalon, a húszas és harmincas éveikben problémát jelent a csigolyák elhasználódása. Mi lehet ennek az oka? Az életmód mellett elsősorban az örökletes tényezők tehetők felelőssé, ezért ha a családban többen is csigolyameszesedéssel küzdenek, tanácsos már most mindent megtenni a meszesedés visszafordítása érdekében.

Milyen szövődményekkel járhat, ha elmarad a meszesedés kezelése?

Az életminőség romlása garantált, hiszen idővel a fájdalom fokozódhat, a mozgás pedig még jobban beszűkülhet. Habár bizonyos esetekben a gerincvelői működészavar akár kezelés nélkül is megszűnhet, de semmiképp nem érdemes a véletlenre bízni a gyógyulást. Ugyanis a gerincvelői idegek akár véglegesen is károsodhatnak, és végül már csak az operáció segíthet a tünetek enyhítésében.

További következmény lehet a gyengeség is, ezért már a rövidebb séták is jelentős fájdalmat okozhatnak. Érdemes megemlíteni a lábakba sugárzó fájdalmat és az izomgörcsöt is, amelyek szintén rendkívül kellemetlen panaszokat idézhetnek elő.

Hogyan történik a spondylosis kezelése?

1. Fizikális vizsgálatok elvégzése és anamnézis felállítása

A kezelés első lépése mindig az alapos fizikális vizsgálatok – és szükség esetén CT- vagy MR-vizsgálat – elvégzését jelenti. Ilyenkor állapítjuk meg a meszesedés mértékét, illetve derítünk fényt a még tünetekkel nem járó, de már jelenlévő mozgásszervi megbetegedésekre is. Továbbá ellenőrizzük, hogy pontosan hol szűkül be a gerinccsatorna, és milyen mértékben nyomódik a gerincvelő.

Természetesen a panaszaiddal kapcsolatban is érdeklődünk, illetve mindent megteszünk, hogy a lehető legpontosabb képet kapjuk az egészségügyi állapotodról. Miután felvesszük az anamnézist, azonnal neki is látunk az egyénre szabott terápiás terved elkészítéséhez.

2. Személyre szabott kezelési terv kidolgozása

Legyen szó bármilyen mozgásszervi betegségről is, a kezelés sikerének kulcsa mindig az egyénre szabott terápiában rejlik. Konzervatív kezeléseink során a legfontosabb célunk a csigolyák degenerációjának csökkentése és a porckorongok helyreállítása. Természetesen nem mindegy, hogy mi áll a csigolyameszesedés hátterében, hiszen ha nemcsak az idősödés, hanem egy gerincbetegség is bajt okoz, akkor azt a problémát is kezelnünk kell.

Kezelési terv összeállítása

3. Gyógytorna, manuálterápia elkezdése

Ha nem szeretnél várni a kezelésre, hanem olyan csapatot keresel, akik rögtön az első találkozás során elkezdik a terápiát, akkor dönts bátran a MozgásKlinika szakemberei mellett. Egy percet sem késlekedünk a gyógytornával és a manuálterápiával, ezért az anamnézis felvétele és a kezelési terv összeállítása után azonnal kezdetét veszi a terápia.

Miért remek választás a gyógytornával kombinált manuálterápia mellett dönteni?

A két konzervatív, aktív és passzív kezelés párhuzamos végzésével még gyorsabban érhetünk el eredményt. Ennek lehetőségével kapcsolatban az első találkozásunk alkalmával tudunk pontos tájékoztatást nyújtani, miután felmértük a meszesedés mértékét és az állapotod.

A spondylosis gyógyítása gyógytorna és manuálterápia segítségével történhet. A kezeléseket nem szabad halogatni, hiszen akár fiatalabb vagy idősebb korban jelentkeznek a tünetek, a kezeletlen csigolyameszesedés akár súlyos fájdalmakhoz és szövődmények kialakulásához is vezethet. Csapatunkkal nemcsak a nyaki és gerinc meszesedés elleni harcban, hanem a további tünetek megelőzésében is teljes körű segítséget nyújtunk.

“Mit tegyek meszesedés ellen?”

Ha csigolyameszesedéssel küzdesz, vedd fel bátran a kapcsolatot MozgásKlinikánk profi gyógytornász és manuálterapeuta csapatával. Már az első alkalommal hozzálátunk a kezeléshez, és nálunk biztos lehetsz benne, hogy valóban a legjobb kezekben vagy.

Jelentkezz konzultációra még ma!