Nyaki meszesedés

Nyaki meszesedés (nyaki spondylosis) tünetei, okai és kezelése

A nyaki meszesedés (nyaki spondylosis) elsősorban az idősebb korosztály tagjait érinti, azonban a fizikai és az irodai munkát végzők körében is gyakran felüti a fejét. A nyaki csigolyák az évek múlásával és a fizikai terhelés következtében indulnak meszesedésnek, mivel a köztük található porckorongok veszítenek a rugalmasságukból és a víztartalmukból is. Ha a nyaki gerinc kisízületei a gerincvelőből kilépő ideggyököket nyomni kezdik, az erős fájdalomhoz és akár a végtagok zsibbadásához is vezethet.

Alábbi cikkünkben bemutatjuk a nyaki spondylosis jeleit és tüneteit, tanácsot adunk a betegség kialakulásának megelőzésével kapcsolatban, illetve a lehetséges kezelési módokat is szemléltetjük!

A nyaki gerinc meszesedés tünetei, jelei

A nyaki csigolyák meszesedése a baj mértékétől függően lehet, hogy csak enyhe és időszakosan visszatérő panaszokat okoz. Azonban súlyosabb probléma fennállásakor már szüntelen fájdalom teheti tönkre a mindennapokat.

Nézzük a konkrét jeleket és tüneteket:

Beállt nyak, nyakmerevség

Ha a nyaki gerinc meszesedés fülzúgással jár, vagy a nyaki meszesedés szédülést okoz, azonnal forduljunk szakemberhez. Ekkor a meszesedés mértéke miatt már nem tűrhet további halasztást a kezelés megkezdése, hiszen az előbb említett tünetek intő jelként hívják fel a figyelmet a baj súlyosságára.

Figyeljünk oda tudatosan a nyaki gerinc meszesedés jeleire

Hiszen az időben észrevett és diagnosztizált probléma még könnyedén kezelhető, és megelőzhető a kínzó fájdalmak kialakulása. Ha fenti tünetek közül akár csak néhányat is rendszeresen tapasztalunk, ne halogassuk az orvos felkeresését. A probléma diagnosztizálása után gyógytorna és manuálterápia segítségével teljesen megszüntethetők a panaszok.

Milyen szövődmények kialakulását okozhatja a csigolyameszesedés?

Elsősorban a gerinc érintett szakaszának mozgásbeszűküléséhez vezethet. A kopás pedig rendkívül erős fájdalmat is előidézhet, ami hosszú távon akár munkaképtelenséget is okozhat. Ha a meszesedést nem kezeljük, akkor a perifériás ideg működészavara léphet fel, és a gerincvelői idegek véglegesen is károsodhatnak. A legsúlyosabb esetben pedig már műtéti beavatkozás válhat szükségessé, ezért ha nyaki fájdalmat tapasztalunk, inkább előzzük meg a bajt, és kérjük mihamarabb szakember segítségét.

A nyaki meszesedés okai

  • Nehéz, monoton fizikai munkavégzés. Ha olyan munkát végzünk, amely során fölfelé kell néznünk, vagy éppen a kezeinket kell a magasban tartani, erősen terheljük a nyaki csigolyákat. A fizikai munkát végzők körében a nyaki csigolya meszesedése már egészen fiatalon, akár a 30-as években járva is elkezdődhet, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani az óránkénti 5 -10 perces szünetek megtartására és a nyak pihentetésére is.
  • Mozgásszegény életmód. A folytonos ülőmunka és a mozgástól szinte teljes mértékben mentes életmód legalább olyan káros, mint a túlzott fizikai munka és az izmok, illetve ízületek szüntelen erőltetése. Ülés közben a gerinc egyoldalú, intenzív terhelése nagymértékben hozzájárul a csigolyák meszesedéséhez. Felhúzott vállakkal a nyak mozdulatlanul tartása és a fej előretolása pedig további növel a bajt, és a nyaki csigolyák idő előtt meszesedésnek indulnak.
  • Az idő múlása. Sajnos az idő vasfogával szemben nagyon nehéz felvenni a harcot, ezért nem véletlen, hogy a nyaki meszesedés általában a 40 év körüliek korosztályában jelentkezik, az 50 év kor felettieket pedig 70%-ban érinti kisebb-nagyobb tünetek formájában. Idősebb korban ugyanis a porckorongok már veszítenek a rugalmasságukból és a víztartalmukból, a csigolyákat összekötő kisízületek pedig meszesedni kezdenek. A meszesedés okozta fájdalom elsősorban a nyaki gerincen tapasztalható, azonban a tünetek típusa és mértéke természetesen egyénenként változik.
  • Genetikai hajlam. Ha a családban többen is küzdenek a csigolyák meszesedésével és a vele járó fájdalmas panaszokkal, akkor az örökletes tényezők sem zárhatók ki a meszesedést kiváltó okok közül. Amennyiben tudomásunk van erről, fokozottan figyeljünk oda a megelőzésre, és mindenképpen járjunk komplex konzervatív kezelésre – például gyógytornára és fizioterápiára.

Hogyan előzzük meg a csigolyák meszesedését?

Nyaki meszesedés ellen – akárcsak a többi betegség esetében – a prevenció a leghatékonyabb választás. Habár a csigolyák meszesedése sajnos elkerülhetetlen élettani folyamat, de már gyermekkortól ajánlott mindent megtenni a lassítása érdekében.

Nyak nyújtása
  • Gyermekünket soha ne kézi- vagy válltáskával indítsuk útnak az iskolába, hanem hátizsákkal, hogy elkerüljük a gerinc egyoldali terhelését.
  • Ha fizikai munkát végzünk, tartsunk óránként 5-10 perc szünetet, és pihentessük a nyakunkat, illetve a gerincünket.
  • Ha irodában dolgozunk, ügyeljünk rá, hogy a székünk és az asztalunk is megfelelő magasságú legyen. A monitorral mindig szemben kell ülnünk, hogy a nyakunkat ne kelljen lefelé vagy felfelé billenteni munka közben.
  • Sportoljunk hetente legalább 2-3 alkalommal, hogy a nyaki izmokat és ízületeket egyaránt átmozgassuk.
  • Törekedjünk az ideális testsúly elérésére és fenntartására, hiszen a túlsúly mindig extra terhet ró a csigolyákra, és növeli a meszesedés mértékét.

A nyaki meszesedés gyógyítása

Gyógytorna

A gyógytorna során a nyak óvatos nyújtása és mozgatása áll a kezelés középpontjában. Mivel a meszesedett nyak fájdalommal reagálhat a mozgatásra, ezért elengedhetetlen, hogy a gyógytornász finom mozdulatokkal, kellő érzékenységgel mozgassa meg és lazítsa a nyaki izmokat és szalagokat, illetve ízületeket. Rendszeres terápiával a nyak beszűkült mozgástartománya jelentősen növelhető, a fájdalom pedig teljesen megszüntethető. A nyaki meszesedés kezelése tornával tehát remekül kezelhető, és az otthon végezhető gyakorlatoknak köszönhetően napról napra javulás tapasztalható.

Manuálterápia

A maunálterapeuta speciális, kézzel végzett fogásokkal gondoskodik a nyaki meszesedés oldásáról. Hatékonyan oldja a gerinc ízületi blokkjait, hogy felgyorsítsa a lágyrészek mobilizációját a tünetek enyhítése és megszüntetése érdekében. A manuálterápia közben a páciensnek nem kell gyakorlatokat végeznie, ezért egy passzív részvételt igénylő kezelésről beszélünk.

MozgásKlinikánkon már az első alkalommal segítünk!

  • Szakembereinkkel már rögtön a legelső találkozásunkkor hozzálátunk a kezeléshez, így pácienseinknek soha nem kell hosszú napokat vagy heteket várniuk a panaszaik enyhítéséhez. A vizsgálatokat és a személyre szabott kezelési terv összeállítását követően rögtön belevágunk a gyógytornába vagy a manuálterápiába, így már a legelső alkalom után nagymértékben enyhülhet a fájdalom.
Nyak kezelése

A nyaki meszesedés megszüntetése gyógytorna és manuálterápia – vagy a kettő kombinációja – segítségével is történhet. Tegyünk meg mindent a megelőzés érdekében, ha pedig a nyaki meszesedés jeleit tapasztaljuk, kezdjük el minél hamarabb a kezelést, hiszen idővel a tünetek súlyosbodhatnak, és a nyaki fájdalom elviselhetetlenné teheti a mindennapokat. Ha a nyaki spondylosis szédüléssel vagy fülzúgással jár, azonnal forduljunk szakemberhez.

Küzdd le a nyaki meszesedést profi gyógytornász és manuálterepauta csapatunk segítségével, személyre szabottan – jelentkezz konzultációra még ma!