Gerinctorna

Végezd minden nap az alábbi gerinctorna gyakorlatokat!

Napi 15-20 percnyi gyógytornával már rengeteget tehetsz az egészségedért, hogy megelőzd vagy éppen megszüntesd a mozgásszervi panaszokat. Akár az egész hátad vagy kifejezetten a derekad fáj, egy kis mozgással rövid időn belül leküzdheted a kellemetlen tüneteket. Ismerd meg, és próbáld ki bátran az otthon is végezhető gerinctorna gyakorlatokat!

Mi az a gerinctorna?

A jótékony torna célja a gerinc megerősítése és karbantartása, illetve meglévő tünetek esetén a panaszok minél nagyobb fokú enyhítése. Segítségével a teljes hátizomzat megmozgatható, de akár célzottan nyakra vagy derékra ható mozdulatsorok is végezhetők. A gerinctorna gyakorlatok gerincsérv ellen is remek választások, de a hatékonyságuk természetesen a sérv súlyosságától függ.

Mindenkinek érdemes naponta néhány percet tornázni, hiszen a tartóoszlop körüli izmok erősítésével és nyújtásával jelentősen csökkenthető a gerincproblémák és degeneratív elváltozások esélye is. Ha pedig ülőmunkát végzel, akkor szinte kötelező tornázni, ugyanis a gerinctorna derékfájásra és annak megelőzésére is elsőrangú választás.

Otthoni gerinctorna gyakorlatok

1. Gyakorlat

Domboríts négykézláb, majd a törzsed teljes egészét bevetve homoríts. Ezek a mozdulatok segítik a gerinc mobilitását és az optimális gerincgörbület kialakítását. Tudtad, hogy a porckorongnak kedvezőbb a homorítás? Ismételd meg 5x a gyakorlatot, vagy végezd addig, amíg nem tapasztalsz könnyed, rugalmas érzést.

2. Gyakorlat

Feküdj hasra a padlón egy tornaszőnyegen, homlokod alá tegyél egy pici összetekert törölközőt, hasfalad tartsd, enyhén feszítsd meg. Emeld fel és nyújtsd ki egyidejűleg a jobb karod és a bal lábad, majd tartsd meg ezt a pozíciót néhány másodpercig, és engedd le lassan a végtagjaid. Ezután jöhet az ellentétes kar és láb felemelése. A gyakorlat végzése közben a tekinteted maradjon a földön, illetve próbáld meg a hasizmod és a farizmod is folyamatosan megfeszíteni a minél jótékonyabb hatás érdekében.

3. Gyakorlat

Állj csípőszélességű terpeszbe, majd engedd le lazán a karjaid. Vegyél egy mély levegőt, és a karjaiddal nyújtózz a plafon felé, miközben a vállaidat leengeded. Nyújtózz meg fejtetővel. A nyújtott pozíciót tartsd meg néhány másodpercig, utána lassan fújd ki a levegőt, és lazán, óvatosan engedd le a karjaidat.

4. Gyakorlat

Állj két ajtófélfa közé, majd mindkét karoddal nyomd meg erősen az ajtófélfákat kb. 10 másodpercig. Ezután lassan csökkentsd az erőfeszítést, és pihentesd a karjaidat. A gyakorlatot érdemes 10x megismételni.

TIPP: A gyakorlatokat mindig szabályosan hajtsd végre. Ha még nem végeztél gyógytorna gyakorlatokat, vagy csak nem szeretnéd a véletlenre bízni a torna hatékonyságát, akkor keress minket bizalommal.

Gerinctorna gyakorlatok

Létezik legjobb gerinctorna?

A leghatékonyabb gyógytorna mindig személyre szabott, ezért mindenki számára ugyanolyan jól működő torna nem létezik. Habár a korábban bemutatott gyakorlatok garantáltan jót tesznek, de gerincferdülés vagy hátfájás esetén mindenképp ajánlott gyógytornászhoz fordulnod. Így folyamatos felügyelet mellett tornázhatsz, de számos otthon végezhető gyakorlatot is elsajátíthatsz, hogy minden egyes nap erősíthesd a helyes testtartás szempontjából fontos mélyizmaid.

A gerinctorna gyerekeknek is ajánlott?

  • Igen, a rendszeres torna gyerekek számára is rendkívül fontos a már kialakult gerincproblémák kezelése és a későbbi testtartási problémák megelőzése érdekében is. Rendelőnkben játékos gyakorlatokkal várjuk a gyermekeket, aminek köszönhetően nemcsak egészségesebbek lesznek, hanem a mozgás és a sportolás örömét is korán megismerhetik.

Gerinc gyógytorna MozgásKlinikánkon – így végezzük a terápiát

  1. Felmérjük az állapotod. Miután megismertük a panaszaid, rögtön sort kerítünk a fizikális vizsgálatok elvégzésére. Ekkor kapunk pontos képet arról, hogy milyen mozgásszervi problémával állunk szemben. Ha nincsenek panaszaid, a vizsgálatokat természetesen akkor is elvégezzük, illetve ellenőrizzük a testtartásod is.
  2. Kezelési tervet készítünk. Második lépésként egyénre szabott terápiás terve állítunk össze a vizsgálat eredményei alapján. Tervünkben kijelöljük a számodra ideális gyógytorna gyakorlatokat, továbbá az ütemtervet is kidolgozzuk. Így azonnal láthatod, hogy mi vár Rád a torna során. Kérdéseiddel pedig a kezelés előtt, közben és után is bátran fordulhatsz hozzánk.
  3. Elkezdjük a gyógytornát. Ha szimpatikusnak találod a tervünket, akkor már az első találkozásunk alkalmával bele is vágunk a jótékony mozgásterápiába. Lépésről lépésre tanítjuk meg a gyakorlatok szabályos végrehajtását, és az otthon végezhető gyakorlatokat is bemutatjuk számodra.

A gerinc gyógytorna gyakorlatok nagyszerű segítséget nyújtanak a mozgásszervi betegségek megelőzésében és kezelésében is. Fordíts minden nap legalább 10 percet a gyakorlatok végzésére, még akkor is, ha jelenleg nincsenek panaszaid. Ugyanis a fent bemutatott és a rendelőnkben megtanulható gyakorlatokkal kiválóan erősítheted a gerinced.

Gerinctorna Budapesten – válaszd profi csapatunkat!

Ne hagyd, hogy a fájdalom tönkretegye a mindennapjaid. Inkább foglalj időpontot online még ma, hogy minél hamarabb búcsút inthess a panaszaidnak. Szeretettel várunk exkluzív rendelőnkben, ahol személyre szabott gyógytornával küzdheted le a mozgásszervi gondjaid.

Kezelési terv összeállítása