Gerincferdülés (scoliosis) gyógytorna

A gerincferdülés (scoliosis) gyógytornával történő kezeléséről

Sajnos napjainkra már a gerincferdülés (scoliosis) is a népbetegségek listáját gyarapítja, ami legfőképpen a mozgásszegény életmód elterjedésének köszönhető. Természetesen a gerincferdülés hátterében születési rendellenesség és gerincsérülés, illetve genetikai tényezők is állhatnak. Legyen bármi is a betegség kiváltó oka, a gerincferdülés gyógytornával hatékonyan kezelhető. Hogyan segíthet a scoliosis torna? Alábbi cikkünkből mindent megtudhatsz!

Mit nevezünk gerincferdülésnek?

A gerincferdülés a gerinc kóros deformálódását, például az oldalirányú csavarodását jelenti. A scoliosisban szenvedők közel 80%-a idiopathiás, azaz ismeretlen eredetű gerincferdüléssel küzd. A gerinc kóros elváltozása még a csontérés befejeződése előtt kialakul, és minden esetben háromdimenziós, tehát a tér minden irányában létrejövő betegségről beszélhetünk.

Számos sportolót is érint

Azon sportolók körében, akik az edzések során a sportág jellegéből fakadóan egyoldalúan terhelik a törzsüket, nagyobb eséllyel alakul ki gerincferdülés. Ilyen sportág lehet a teniszezés és a cselgáncs, illetve a boksz is.

Bokszoló

A scoliosis lehetséges következményei

Habár sokan csak az esztétikai hátrányra asszociálnak, azonban a gerincferdülés súlyosabb egészségügyi problémákhoz is vezethet. A gerincgörbület akár rendkívül magas fokúvá is válhat, illetve mellkasdeformitást is előidézhet. Az orvostudomány jelen állása szerint a gerincgörbület progressziójáért felelős tényezők még nem ismertek, azonban tény, hogy a betegség kialakulásának időpontja nagymértékben befolyásolja a görbület mértékét.

Hogyan kezelhető a gerincferdülés gyógytornával?

A gerincferdülés gyógyítása gyógytornával és manuálterápiával, illetve Schroth tornával lehetséges. Ezek közül a Schroth terápia a legspecifikusabb, amely kifejezetten a gerincferdülés kezelésére szolgál, azonban a Scheuermann-kór és a különböző tartási rendellenességek ellen is remek választás.

Gerincferdülés (scoliosis)

Vizsgáljuk meg közelebbről is a Schroth terápiát!

Schroth tornával a legjobb eredmények a 10-17 éves korosztály körében érhetők el – tinédzserkorban akár a teljes gyógyulásra is lehetőség nyílik. A terápia során passzív és aktív kezelési módok váltják egymást. Amíg passzív eszközök listáján a korzettek és a korrekciós fogások találhatók meg, addig az aktív eszközök listáját az izmok nyújtása és erősítése gyarapítja. A kezeléseken az izomegyensúlyra kell törekedni.

A terápia kizárólag 10 éves kor felett használható, hiszen egy bonyolult kezelési módszerről beszélünk. A gerincferdülés gyakorlatok összeállításában a gyógytornász nyújt segítséget, aki az anamnézis felvétele után egyénre szabott kezelési tervvel lát hozzá a terápiához.

Mi a korzett?

  • A korzett egy fűző, amely a gerincferdülés kezelése során használatos. 20 Cobb-fok körüli gerincferdülés fennállásakor mindenképpen indokolt a korzett viselése, alatta viszont az intenzív gyógytorna is elegendő lehet a javuláshoz. Természetesen a fűző viselése minden esetben egyedi elbírálást igényel.

A gerincferdülés torna otthon is végezhető?

Igen. Miután a páciens megismerte és elsajátította a gyakorlatok helyes kivitelezését, már otthon is végezheti a gyógytornát. Fontos azonban megjegyezni, hogy a gerincferdülés kezelés otthon, előzetes vizsgálatok és felkészülés nélkül nem lehetséges, ezért első lépésként mindig gyógytornászhoz kell fordulni a panaszokkal.

Gerincferdülés esetén is fontos a rendszeres testmozgás

Mozgás hiányában ugyanis túlsúly léphet fel, amely sokkal ártalmasabb a gyermekek számára. Sőt, a scoliosisban szenvedő gyermekek körében az esélyegyenlőség megteremtésére és a betegségtudat leküzdésére is kiemelt figyelmet kell fordítani. A gyermekek gerincferdüléssel is képesek sportközösséghez tartozni, de a ferdülés mértéke és az általános izomzat fejlettsége egyaránt meghatározza, milyen gyakorlatokat végezhetnek.

Az élsport nem preferált, hiszen túlzottan terheli a gerincet és a törzs izmait. A hobbisportban pedig arra kell törekedni, hogy olyan sporttevékenység mellett döntsünk, amely nem egyoldalúan terheli a törzset, hiszen ez tovább ronthat a gerincferdülésen.

Fontos megjegyezni, hogy egyik testmozgás sem helyettesíti a speciális gyógytorna szerepét, ezért a rendszeres gyógytorna elengedhetetlen a gerincferdülés kezeléséhez.

Mikor válik szükségessé a gerincferdülés műtét?

Ha a háti szakaszon tapasztalható gerincferdülés Cobb-foka 40-50 feletti értéket vagy progressziót mutat, akkor a műtét jelenthet megoldást a panaszok enyhítése és megszüntetése érdekében. Ha a főgörbület lumbalis, és 35-45 Cobb-fokot mérünk, vagy az érték átlépi a 45 fokos határt, akkor már szintén csak az operáció segíthet a gerincferdülés kezelésében. Felnőtteknél az erős fájdalom, illetve az 50 Cobb-fok feletti scoliosis is a beavatkozás szükségességét indokolhatja.

A gyógytorna gerincferdülésre is kiváló kezelési módszer, ehhez azonban minél hamarabb hozzá kell látni a terápiához. A scoliosis gyógytorna legnépszerűbb formája a Schroth terápia, amely az izomegyensúly megteremtésére, illetve a gerinc izmainak nyújtására szolgál. Ha minél hamarabb búcsút szeretnél inteni a fájdalomnak, és látványos javulást akarsz elérni, akkor egy percig se halogasd a gyógytornász felkeresést. Dönts bátran MozgásKlinikánk szakemberei mellett, hiszen mi már az első találkozásunk során, közvetlenül a panaszaid megismerése és a vizsgálatok elvégzése után elkezdjük a kezelést.

Vedd fel a harcot a gerincferdüléssel szemben gyógytorna és manuálterápia segítségével – jelentkezz konzultációra, és MozgkásKlinikánkon szakképzett csapatunkkal várunk!