Csukló fájdalom

Ezt érdemes tudni a csukló fájdalom okairól és kezeléséről

A csukló az alkar és a kéz közötti kapcsolat biztosításáért felel, a csuklóízület pedig a többirányú mozgást biztosítja. A csuklónk kifejezetten nagy terhelésnek van kitéve a mindennapokban, hiszen a kezünk használatakor feszítjük, hajlítjuk, távolítjuk és forgatjuk is. Nem véletlen tehát, hogy a csukló fájdalom egy kifejezetten sokakat érintő probléma. Mi okozhat fájdalmat, és hogyan kezelhetők a panaszok? Tarts velünk, és ismerd meg a pontos válaszokat alábbi cikkünkből!

Milyen tünetekkel járhat a csukló fájdalom?

  • Bal csukló fájdalom
  • Jobb csukló fájdalom
  • Tenyérgyök fájdalom
  • Csukló és kézfej fájdalom

A csukló fájdalom okai

Húzódás

A csukló meghúzásához egyetlen óvatlan, rossz mozdulat is elég. Ha az izom vagy a szalag meghúzódik, a görcs következtében erős csukló fájdalom léphet fel. Sőt, egy komolyabb húzódás esetén akár gyulladásos tünetek is felléphetnek. A csukló fájdalma mellett a csukló nehéz mozgatása és bedagadása is megkeserítheti a mindennapokat.

Ha a húzódás csupán kisebb mértékű, akkor a csukló pihentetésével és jegelésével enyhíthető a fájdalom. Azonban ha a panaszok 7 nap után sem múlnak el, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni. Ugyanis a nem múló csukló fájdalom ízületi gyulladásra, illetve az izmok és szalagok részleges vagy teljes szakadására is utalhat.

Csukló húzódás

Mit tehetünk, ha a csukló fájdalom edzés közben jelentkezik?

  • Célszerű azonnal abbahagyni az edzést, hiszen a csukló fájdalom megerőltetés hatására erősen fokozódhat, ezért soha ne kockáztassuk az izmok és szalagok szakadását. Ilyenkor meg kell várni a csukló fájdalom elmúlását, és a következő edzés során tanácsos minél nagyobb figyelmet fordítani a csukló és az alkar alapos bemelegítésére, továbbá a hirtelen mozdulatok és az extrém terhelés elkerülésére.

Bizonyos sportágak nagymértékben terhelik a csuklót

  • A testépítés és a teniszezés, illetve a küzdősportok űzése is erősen igénybe veszi a csuklót. Ezen sportágak szerelmesei körében a hüvelykujj és a csukló fájdalma mellett teniszkönyök és golfkönyök is kialakulhat. Akár amatőr vagy profi sportról beszélünk, a rendszeres vizsgálatok és az izmok edzés előtti átmozgatása roppant fontos a sérülések megelőzése érdekében.

Ínhüvelygyulladás

Az izmokat és csontokat inak kötik össze, az ínhüvely pedig tokként biztosít védelmet számukra. Az inak irritációja gyulladást okozhat, amely a csukló bedagadásával és fájdalmával járhat együtt. A csuklóban és alkarban előforduló ínhüvelygyulladást jellemzően az ismétlődő mozdulatsorok okozzák – például a billentyűzeten való gépelés és a monoton mozdulatokat igénylő fizikai munkák.

A csukló és hüvelykujj fájdalom hátterében a hüvelykujjukat érintő ízületi gyulladás is állhat, amely szintén azt ín körülvevő ínhüvely megerőltetéséből fakadhat. Fájdalom esetén tanácsos a hüvelykujjak rögzítésével pihentetni a teljes kézfejet, és az újabb terhelés előtt megvárni a panaszok elmúlását.

Csukló ízületi porckopás (arthrosis)

Ízületi porckopás (arthrosis)

Sérülés vagy monoton munkavégzés hatására az ujjak, az ujjpercek, illetve a csukló izületei is kopásnak indulnak. Gépírók, festők és fodrászok körében kifejezetten gyakori probléma, hiszen a csukló folyamatos és egyoldali terhelése már egészen fiatalon ízületi porckopáshoz vezethet.

A csuklót érintő arthrosis során a fájdalom általában a csukló kézháti oldalán üti fel a fejét. Tünetei között a csukló duzzadása és a fogóerő gyengülése is megtalálható. Az ízületi porckopás kezelése fájdalomcsillapítók szedésével és pihentetéssel, továbbá fizioterápiával történik.

Csuklóalagút szindróma

A kéztőcsontok és a kötőszövet szalag alagutat képeznek a csuklóban az idegek és a futó inak számára. A nervus medianus két feladatot lát el: egyrészt beidegzi a kéz izmainak többségét, másrészt a nagyujj kivételével az összes ujj érzékelését biztosítja. Fájdalom akkor alakulhat ki, ha a csukló megerőltetése miatt az ideg nyomás alá kerül az alagútban – ekkor a fájdalom mellett zsibbadás és izomgyengeség is jelentkezhet.

Kinövések a csuklón

A csuklóganglion eleinte egy kötőszövetes csomó, mely üregessé válva később növekedésnek indul, belsejében folyadék gyűlik össze. Ezek a kis ízületi ciszták különböző méretekben a csukló hátoldalán is megjelenhetnek. A ciszták eltüntetésének első lépése a gyulladáscsökkentés, tehermentesítés, azonban ha ez nem vezet sikerre, akkor műtéti úton távolíthatók el a ganglionok.

Ganglion ciszta

A csukló fájdalom kezelése

1. A problémát kiváltó ok feltárása

Első lépésként pontosan meg kell ismernünk a csukló fájdalmat kiváltó probléma forrását. Lehet, hogy csak egy kisebb húzódás okoz bajt, azonban az is előfordulhat, hogy ínhüvelygyulladással vagy ízületi porckopással kell megküzdenünk. Találkozásunk alkalmával feltérképezzük a panaszaid, majd alaposan megvizsgáljuk a csuklót és a kézfejet, hogy felvegyük az anamnézist.

Kezelési terv összeállítása

2. Egyénre szabott terápiás terv készítése

Amint fényt derítettünk a problémára, azonnal összeállítjuk a személyre szabott kezelési tervet. Listát készítünk a gyógytornában használatos gyakorlatokról és a manuálterápiás kezelés menetéről is, hogy a csukló fájdalmat gyorsan és célzottan szüntessük meg. Ha minket választasz, soha nem egy átlagos, “mindenre is alkalmas” kezelésben fogsz részesülni, hanem valóban egyéni ellátásra számíthatsz.

3. Gyógytorna, manuálterápia

Csukló fájdalom ellen a rendszeres gyógytorna és manuálterápia a leghatékonyabb választás. A két kezelés akár kombinálható is a minél hamarabbi felépülés érdekében – erről a konzultációnk során tudunk dönteni. Szakemebereinkkel otthon végezhető gyakorlatokat is megtanítunk számodra, hogy akár minden egyes nap aktívan tehess a fájdalom leküzdéséért.

MozgásKlinikánkon a legelső találkozásunkkor hozzálátunk a csukló fájdalom kezeléséhez, hiszen az anamnézis felvétele és a kezelési terv összeállítása után rögtön elkezdjük a terápiát. Ennek köszönhetően már az első kezelést követően javulást tapasztalhatsz, és pontosan tudni fogod, mit kell tenned a csuklód gyógyulása érdekében.

A csukló fájdalom kezelése házilag is lehetséges?

  • Ha a fájdalmat egy kisebb húzódás váltja ki, akár házilag is orvosolhatók a panaszok. Ilyenkor a csukló pihentetése és a monoton mozdulatsorok mellőzése, illetve a jegelés jelentheti a megoldást. Azonban ha a fájdalom egy hét után sem múlik el, célszerű minél hamarabb gyógytornászhoz fordulni.

A csukló fájdalom milliónyi hétköznapi tevékenység elvégzését megakadályozhatja. Legyen szó gépírásról vagy kisebb-nagyobb fizikai munkavégzésről, még az enyhébb fokú fájdalom is nagymértékben ronthatja a teljesítményünket. Fájdalom esetén tanácsos minél hamarabb segítséget kérni, hiszen a kezeletlen probléma akár ízületi gyulladást vagy porckopást is eredményezhet.

Ints búcsút a csukló fájdalomnak, és keresd bizalommal a MozgásKlinika szakképzett gyógytornász és manuálterapeuta csapatát – jelentkezz konzultációra még ma!