Ínhüvelygyulladás

Így küzdhető le és előzhető meg az ínhüvelygyulladás!

Az ínhüvelygyulladás egy roppant kellemetlen mozgásszervi betegség, amely jellemzően hosszan tartó terhelés hatására alakul ki. Az ínhüvelyekben futó inakat nyákszerű anyag “olajozza”, hogy a kézfej és a csukló mozgatása is súrlódásmentes legyen. Túlzott terhelés esetén viszont az inak begyulladhatnak, aminek következtében az ujjak vagy a végtag mozgatása rendkívül fájdalmassá válhat.

Hogyan szüntethető meg az ínhüvelygyulladás, és mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Kihez érdemes fordulni a problémával, és mennyi idő alatt várható gyógyulás? Alábbi cikkünkben pontosan ezekre a kérdésekre válaszolunk!

Ezek az ínhüvelygyulladás tünetei

 • Fájdalom
 • Duzzanat
 • Húzó, feszítő érzés az érintett terület mozgatása közben
 • Mozgáskorlátozottság
 • Hidegrázás
 • Láz

Az inak gyulladására az immunrendszer védelmi mechanizmusa hőemelkedéssel és akár lázzal is válaszolhat. Ilyenkor egy percet sem szabad késlekedni a vizsgálatokkal és az ínhüvelygyulladás kezelésével, hiszen az elhúzódó gyulladás miatt akár hosszú napokig is magas láz léphet fel. A lázcsillapító készítmények és a gyulladáscsökkentő krémek használata mellett az érintett szakasz pihentetése jelentheti a megoldást.

Hol léphet fel ínhüvelygyulladás?

 • Kézfej
 • Ujj (leggyakrabban a hüvelykujj, a középső ujj és a mutatóujj érintett)
 • Csukló
 • Alkar
 • Bicepsz
 • Könyök
 • Térd
 • Lábfej

Melyek az ínhüvelygyulladás kialakulásának okai?

Billentyűzet és egér szüntelen használata

A számítógép-használat mindennapjaink szerves részévé vált, azonban azok, akik a teljes munkaidejüket és akár még a szabadidejüket is a monitor előtt töltik, előbb-utóbb nagy valószínűséggel ínhüvelygyulladással fognak szembesülni. Ugyanis az inak minden egyes billentyű leütésekor és az egérgombok kattintásakor terhelés alatt állnak, egy átlagos napon pedig akár több 10.000 karakternyi szöveget is írhatunk, illetve több ezerszer kattinthatunk az egérrel is.

TIPP: Ha rengeteget írsz, vedd le az ujjaidról a terhelést mechanikus billentyű segítségével. Érdemes egy úgynevezett piros vagy barna “switch-es” típust választani. Ezzel a döntéssel már önmagában rengeteget tehetsz az ujjízületeidért, hiszen minél kisebb erőkifejtést igényel a billentyűzet gombjainak lenyomása, annál kevesebb esélyt adsz az ízületek és inak begyulladásának.

Túlzott terheléssel járó edzés

Az intenzív sportolás szintén ínhüvelygyulladáshoz vezethet, különösen az alkar és a lábfej területén. Edzés közben a megemelkedett adrenalinszint miatt a fájdalom kevésbé érezhető, és gyakran már csak az edzés utáni órákban vagy napokban veszik észre a tüneteket a sportolók. Természetesen a probléma nem csak élsportolók esetében jelentkezhet, hiszen azok, akik még csak most kezdtek sportolni, de túl nagy volumennel vágtak bele, ugyancsak ínhüvelygyulladással nézhetnek szembe.

Mi legyen az edzés 1. lépése? A bemelegítés!

 • Alapos bemelegítés hiányában nemcsak az inak, hanem az ízületek és az izomrostok is könnyedén sérülést szenvedhetnek. Sajnos még a tapasztaltabb sportolók körében is gyakori hiba a bemelegítés elhanyagolása, pedig a baj 5 percnyi átmozgató edzéssel megelőzhető lenne. Konditermi edzéshez tanácsos egy kellően puha edzőkesztyűt is viselni, hogy a kézfejed minél jobban megkíméld.

Mi legyen az utolsó lépés? A nyújtás!

 • Edzés után néhány percig érdemes a kézfejet és csuklót finoman nyújtani, hogy az inak és ízületek merevségét csökkentsd. Így az edzéseid mindig megfelelően zárhatod, és másnap nem kell fájdalommal vagy zsibbadással számolnod.

Hangszerek használata

A zenészek rengeteget gyakorolnak a sikeres produkciók érdekében, ezért egyáltalán nem véletlen, hogy az ínhüvelygyulladás az egyik leggyakoribb következménye a különböző hangszerek használatának. Jellemzően a zongoristák és a gitárosok, illetve a vonós hangszereken játszók terhelik túl az inakat. Az ujjak mellett az alkar is sérülést szenvedhet, hiszen az alkarizomzat folyamatosan dolgozik a billentyűk és a húrok lenyomása közben.

A helyes technika nélkülözhetetlen a gyulladás megelőzéshez

Habár a rutinos zenészeket sem feltétlenül kerüli el az ínhüvelygyulladás, de a tanulókat szinte mindig megtalálja. Éppen ezért elengedhetetlen a megfelelő technika elsajátítása és az alkarizomzat erősítése, illetve zenélés közben tanácsos kisebb szüneteket is tartani, hogy az inak legalább néhány perc erejéig pihenjenek.

Az ínhüvelygyulladás kezelése

Gyulladt terület pihentetése

Első lépésként az érintett területet nyugalomba kell helyezni, a további terhelést pedig teljes mértékben kerülni. Mindenképpen meg kell várni, amíg a gyulladás és a fájdalom megszűnik, hiszen ellenkező esetben a gyulladás súlyosbodhat, az ínhüvelygyulladás pedig sokkal tovább tarthat a kelleténél.

Bizonyos esetekben rögzítő sín használatára is szükség lehet. amely stabilitást biztosít és leveszi a terhet a gyulladt területről. Ezzel kapcsolatban ortopédiai szakorvos vagy gyógytornász nyújthat tájékoztatást.

Hideg vizes borogatás

Naponta 2-3 alkalommal célszerű hideg vizes borogatással nyugtatni a gyulladt inakat és idegeket. Fontos azonban, hogy jeget soha nem szabad közvetlenül a bőrre helyezni, hiszen az súlyos fagyási sérüléseket is okozhat, mivel pillanatok alatt erősen roncsolhatja a szöveteket.

Gyulladáscsökkentő krém használata

A gyulladáscsökkentő krémek szintén nyugtatják és ellazítják a fájdalmas területet. Napjainkban már számos nem szteroid tartalmú, vény nélkül is megvásárolható készítmény kapható a gyógyszertárakban, és egy próbát biztosan érdemes tenni velük.

Gyógytorna

Az ínhüvelygyulladás torna segítségével remekül kezelhető, amely sokkal többről szól, mint a gyulladás leküzdése. Ugyanis egyrészt csökkentjük és megszüntetjük a gyulladást, másrészt a megelőzésre is kiemelt figyelmet fordítunk. Megtanítjuk számodra a csuklód és az ujjaid, illetve a lábaid “karbantartására” szolgáló, otthon is könnyen kivitelezhető gyakorlatokat, de a helyes testtartás alapelveit is elsajátíthatod.

Felhívjuk azokra az intő jelekre is a figyelmet, amelyek már az inak túlterhelésére utalnak. Így még idejében szünetet tarthatsz, és többé nem fogod túlzottan megerőltetni az ujjaid, a könyököd vagy éppen a lábaid.

Kezelési terv összeállítása

Az ínhüvelygyulladás kezelése házilag is lehetséges?

Kisebb mértékű gyulladás esetén pihentetéssel és gyulladáscsökkentő krémmel akár házilag is kezelhető a probléma. Az ínhüvelygyulladás kezelése tehát otthon is sikeres lehet, azonban ha a panaszok még 4-5 nap után sem enyhülnek vagy múlnak el, akkor érdemes mihamarabb ortopédiai vizsgálaton részt venni.

Mennyi az ínhüvelygyulladás gyógyulási ideje?

Általában 7-14 nap elegendő a teljes gyógyuláshoz. Természetesen a felépülés ideje a kezelés hatékonysága mellett a gyulladás mértékétől is függ. Ha nem akut, hanem krónikus vagy gennyes gyulladás áll fenn, akár hosszú heteket is igénybe vehet a gyógyulás.

Az ínhüvelygyulladást minden esetben komolyan kell venni, hiszen kezelés hiányában vagy további terhelés hatására a gyulladás fokozódhat, és akár magas lázat is eredményezhet. Szerencsére néhány napnyi pihenés után már enyhülni szoktak a tünetek, viszont ha nem tapasztalható változás, akkor a lehető legrövidebb időn belül ajánlott ortopédiai szakorvoshoz vagy gyógytornászhoz fordulni.

Küzdd le a gyulladást MozgásKlinikánk profi gyógytornász és manuálterapeuta csapata segítségével!

Rögtön az első alkalommal hozzálátunk a kezelésedhez, hogy minél hamarabb visszatérhess a munkához, az edzéshez vagy éppen a zenéléshez – mindezt exkluzív környezetben, személyre szabott kezeléssel.

Jelentkezz konzultációra még ma!