Alagút szindróma

Alagút szindróma okai, felismerése és kezelési lehetőségei

Az alagút szindróma elnevezés mögött olyan kórkép rejlik, amely során a szalagok és izmok, illetve csontok által körbefont hasadékban található idegek nyomás alá kerülnek. Ezt a hasadékot nevezzük alagútnak, a szindróma pedig fájdalomérzettel és zsibbadással is járhat az érintett területen. Egyik leggyakoribb típusa a carpalis alagút szindróma, amely nem más, mint a kéztőalagút szindróma.

Tarts velünk, hiszen alábbi cikkünkben a betegséget kiváltó okokat és a konkrét kezelési lehetőségeket is bemutatjuk!

Melyek az alagút szindróma tünetei?

 • Fájdalom
 • Zsibbadás
 • Érzéskiesés
 • Izomgyengeség
 • Izomsorvadás

Kéztőalagút szindróma tünetei

 • Ujjak zsibbadása
 • Ujjak és a csukló nehéz hajlítása
 • Fájdalom

Milyen okok vezethetnek alagút szindróma kialakulásához?

A lassan kialakuló alagút szindróma hátterében csontkinövés, ízületi fejlődési rendellenesség és gyulladás, illetve vérömleny és sérülés is állhat. Ha az érintett területen lefutó perifériás idegek nyomás alá kerülnek, akkor az idegek ingerület továbbítása jelentősen csökkenhet, ami fájdalomhoz és izomgyengeséghez, továbbá érzéskieséshez és zsibbadáshoz is vezethet.

Vizsgáljuk meg közelebbről is a leggyakoribb okokat:

Erőltetés okozta gyulladás

A nehéz fizikai munkát végzők és a sportolók körében is gyakran túl nagy terheléssel kell megküzdeniük az izmoknak és az ízületeknek, ezért akár a kéz és a láb inai is begyulladhatnak. A nyomás hatására zsibbadás jelentkezhet, idővel pedig kínzó fájdalom teheti tönkre a mindennapokat.

Csontkinövés (exostosis)

A csontkinövések tovább szűkíthetik az idegvezető csatorna átmérőjét, és a puha idegek még nagyobb nyomás alá kerülhetnek. Az ideg felszabadítására a csontkinövés eltávolítása jelenti a megoldást.

Sportsérülés

Sérülés

Egy baleset vagy sportsérülés következtében szintén károsodhatnak az idegek. Ekkor az érintett terület rehabilitációja szüntetheti meg a panaszokat, ezért sérülés esetén tanácsos minél hamarabb gyógytornászhoz vagy manuálterapeutához fordulni.

Bizonyos betegségek növelik az alagút szindróma kialakulásának esélyét!

 • Hormonháztartási problémák
 • Cukorbetegség
 • Reumás betegségek

Ha az imént említett betegségek egyikével küzdesz, fordíts kiemelt figyelmet a csuklód, a könyököd és a vállad, továbbá a lábad pihentetésére is. Kerüld a túlterhelésüket, és ha a legkisebb fájdalmat is érzed, mindenképpen vizsgáltasd ki a probléma okát. Habár az alagút szindróma gyógytornával és manuálterápiával hatékonyan kezelhető, de ha túl későn fordulsz szakorvoshoz, sajnos már csak a műtét segíthet.

Hogyan diagnosztizálható az alagút szindróma?

Mielőtt megismernénk a diagnosztizálás menetét, soroljuk fel a betegség leggyakoribb típusait:

 • Csukló alagút szindróma
 • Könyök alagút szindróma
 • Vállövi alagút szindróma
 • Medence alagút szindróma

Legyen szó bármelyik típusról is a fent említettek közül, a diagnózist jellemzően ortopéd szakorvos, manuálterapeuta végzi. Először megismeri a fennálló panaszokat és a kórelőzményt, majd az anamnézis felállítása után speciális fizikai vizsgálatok segítségével és idegnyújtási tesztekkel derít fényt a probléma pontos forrására.

Fontos megjegyezni, hogy az alagút szindróma a kezdeti szakaszában hasonló tüneteket produkálhat, mint a porckorongsérv (a gerincből kilépő idegek itt a sérv miatt szorulnak be a csigolya által határolt csontos alagútba) vagy éppen a keringési zavarok. A fizikális vizsgálaton kívül tehát idegvezetéses vizsgálatra (ENG-electroneurographia) is sort kell keríteni, hiszen ezzel a módszerrel mérhető a perifériás idegek vezetési sebessége.

Akár idegi ultrahang és képalkotó vizsgálat is szükséges lehet

Ezek a vizsgálatok a csontszerkezeti eltérések – például repedések vagy törések – feltérképezése érdekében is indokoltak lehetnek. Miután a szakorvos minden szükséges információt kézhez kapott, kezdődhet a betegség kezelése.

Az alagút szindróma kezelése

Kezelés házilag

Ha a betegség nem jár túl nagy fájdalommal, érdemes a csuklót egyenesen tartani, a zsibbadó alkart vagy lábat pedig rendszeresen átmozgatni. Akár a melegvizes borogatás és a masszírozás is segíthet, ha rendszeresen alkalmazzuk. A kéztő alagút kezelése házilag is lehetséges, amennyiben még időben hozzálátunk. Azonban ha a tünetek erősödnek, illetve az ujjakban zsibbadás és fájdalom tapasztalható, célszerű mihamarabb gyógytornász segítségét kérni.

Előzzük meg a bajt!

 • Ha irodai munkát végzünk, állítsuk be megfelelően az asztal magasságát. A monitor legyen szemmagasságban, a billentyűzet és az egér pedig csak annyira legyen magasan, hogy használatuk közben az alkar egyenes maradjon. Óránként pedig tartsunk 5-10 perces szünetet, hogy a folyamatosan behajlított könyököt egy kicsit kinyújtsuk és pihentessük. 

Gyógytorna

Az alagút szindróma gyógytornával hatékonyan kezelhető, azonban elengedhetetlen, hogy időben gyógytornászhoz forduljunk. Miután a gyógytornász megismerte a panaszokat, illetve elvégezte a szükséges vizsgálatokat, személyre szabott kezelési tervet készít. A terápián pedig olyan gyakorlatokat mutat be a pácienseknek, amelyek végzése elősegíti a nyomás alá került idegek felszabadítását.

A gyógytorna során otthon végezhető gyakorlatokat is elsajátíthatsz, így akár minden nap aktívan tehetsz az egészségedért. Az alagút szindróma kezelése műtét nélkül is megoldható, ehhez azonban egy percet sem szabad késlekedni a terápiával.

TIPP: Az alagút szindróma műtét utáni gyógytorna rendkívül fontos a gyors felépülés érdekében. Akár már túl vagy a műtéten, vagy még csak most következik az operáció, a MozgásKlinika szakképzett gyógytornász csapatára mindig számíthatsz, hogy a lehető leghamarabb felépülj.

Manuálterápia

A manuálterápia – akár gyógytornával kombinálva – szintén célravezető kezelési módszer. Itt a páciens csupán passzívan vesz részt a terápián, tehát nem kell gyakorlatokat végrehajtania, hiszen a manuálterapeuta speciális fogásokkal gondoskodik a nyomás alá helyezett idegek felszabadításáról és a mozgásszervi funkciók helyreállításáról.

Csapatunkkal már az első találkozásunkkor hozzálátunk a kezeléshez!

 • Amint megismertük a panaszaid, és elvégeztük a vizsgálatokat, azonnal elkezdjük az egyénre szabott kezelésed. Ennek köszönhetően már az első alkalom után javulást tapasztalhatsz, és nem kell hosszú napokat vagy heteket várnod a terápiára.

Mikor szükséges műtéten részt venni?

 • Ha a konzervatív kezelési módok nem vezetnek eredményre, akkor az operáció lehetőségét is mérlegelni kell. A beavatkozás során az ideget nyomó izmot vagy szalagot vágják át, a műtét pedig egynapos sebészet formájában történik. Ezt követően rehabilitációra van szükség.

Az alagút szindróma hátterében többek között túlerőltetés, csontkinövés vagy sérülés is állhat. Akár a csuklót, a könyököt vagy az alsó végtagokat érinti a betegség, a legfontosabb, hogy minél hamarabb szakorvoshoz fordulj. Így elkerülheted a műtétet, és konzervatív kezelési módszerek segítségével inthetsz búcsút a fájdalommal és zsibbadással járó betegségnek.

Alagút szindrómával küzdesz? Ne halogasd a kezelést, épülj fel minél hamarabb!

Keresd bizalommal a MozgásKlinika profi gyógytornász és manuálterapeuta csapatát, és jelentkezz konzultációra még ma!