Teniszkönyök

A teniszkönyök okai, tünetei és kezelési lehetőségei

A teniszkönyök a teniszezők közel 50%-át érinti, azonban korántsem csak a sportolók életét keseríti meg az alkar izmainak tapadási helyén kialakuló ín- vagy csonthártyagyulladás. Mi állhat a teniszkönyök kialakulásának hátterében? Hogyan kezelhető hatékonyan a probléma? Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Mi a teniszkönyök?

A teniszkönyök egy fokozott fizikai igénybevételtől fakadó betegség, amely íngyulladással vagy csonthártgyulladásal (epikondilitisz) is járhat az izmok tapadási helyén. Először mikroszkopikus beszakadások jönnek létre, de idővel az esetek kisebb százalékában akár makroszkópikusan látható szakadások is tapasztalhatók az izomzatban.

A teniszkönyök okai

Nézzük, mitől alakulhat ki az egyre többeket érintő kellemetlen probléma:

Fizikai munkavégzés

A nehéz fizikai munkát végzők körében nem ritka a könyökfájdalom, amely akár a teniszkönyök fennállását is jelezheti. Egyrészt a folyamatos erőltetés is jelentősen megterheli az alkar izmait, másrészt a helytelen testtartás is hozzájárul a teniszkönyök kialakulásához. Azonban, aki napi szinten végez fizikai munkát, annak az izmai és az ízületei, illetve az ínszalagjai jobban hozzászoknak a terheléshez, ezért a teniszkönyök nagyobb eséllyel érinti a hetente csak egyszer vagy kétszer fizikai munkát választókat.

Fizikai munkavégzés

Monoton munkavégzés

Ahogyan említettük, a teniszkönyök nemcsak a fizikai dolgozókat, hanem a monoton, egyhangú munkát végzőket is elérheti. Ugyanis az irodai dolgozók és a fodrászok, illetve a festők is minden nap szüntelenül erőltetik az alkarjukat. Munka közben kifejezetten érdemes óránként legalább 5 percnyi szünetet tartani, hogy az alkar és a vállak kicsit megpihenjenek, a műszak után pedig az alkar izmok nyújtása is rengeteget segíthet a teniszkönyök megelőzésében.

Csonthártyagyulladás

A csonthártya egy kötőszövet eredetű vékony hártya, amely a csontot szorosan körülveszi. Gyulladása esetén mozgási nehézség és erősen égő vagy lüktető fájdalom, illetve a bőr kipirosodása tapasztalható, a probléma pedig idővel akár teniszkönyökhöz is vezethet. A gyulladás elsősorban azokat érinti, akik hosszantartó és erős nyomással terhelik az alkar csontjait.

Sportolás okozta teniszkönyök

Sportolás okozta túlterhelés

Minden sport, amely az alkar izmait nagymértékben igénybe veszi, sajnos teniszkönyök kialakulását okozhatja. A betegség nem véletlenül a teniszről kapta a nevét, hiszen az egykezes és kétkezes fonákok, illetve röpték és adogatások közben az alkar megállás nélkül dolgozik, ezért az izmok és ízületek könnyedén túlterheltté válhatnak. A teniszezésen kívül a vívás, a falmászás és a testépítés, de még a pingpongozás is teniszkönyököt okozhat.

A teniszkönyök tünetei

 • Fokozódó fájdalom
 • Alkar izomláz
 • Kéz vagy kar zsibbadása
 • Érzékenység
 • Mozgási nehézség
 • Erőtlen szorítás
 • Könyök puhasága
 • Duzzanat

Jelentkezzen bármelyik tünet is a fentiek közül, érdemes még időben lépni, és orvoshoz fordulni a problémával. Így megelőzhető a súlyosabb panaszok kialakulása, és a teniszkönyök rövid időn belül kezelhető. Már akkor tanácsos segítséget kérni, ha a teniszkönyök jellegzetes duzzanata ugyan még nem látszik, de a fenti tünetek közül már legalább egy érint minket.

További szövődmények is felléphetnek!

Nézzük, melyek ezek:

 • Ügyetlenebb mozgás. Ha a teniszkönyököt nem kezeljük, a mozgás egyre ügyetlenebbé válik, ez pedig a munka- és a sportteljesítményünkre is alaposan rányomja a bélyegét. Nem szabad tehát félvállról venni a könyökfájdalmat, hiszen a jelenlegi panaszok sokkal súlyosabbá válhatnak a jövőben.
 • Beszűkült mozgásterjedelem. A teniszkönyök kialakulása miatt a karunkat nem tudjuk teljesen kinyújtani, hiszen alkarunk mozgástartománya az égő fájdalom és az izomzat, illetve az ízületek sérülése miatt korlátozódik. Ez szintén rendkívül kellemetlen és frusztráló mindennapokat eredményezhet.
 • Csökkenő szorítási erősség. Az alkar gyengülése miatt a szorítóerő is nagymértékben romolhat. Ekkor már nem vagyunk képesek a korábban megszokott súlyokat olyan könnyen megemelni, és sokkal rövidebb ideig tudunk egyhuzamban monoton munkát végezni.

A teniszkönyök kezelése

Szerencsére a teniszkönyök gyógyításához nem feltétlenül kell műtéti beavatkozásra sort keríteni. Ugyanis a teniszkönyök gyógytorna és manuálterápia segítségével is remekül kezelhető.

A teniszkönyök torna során a gyógytornász vagy manuálterapeuta először is alapos vizsgálatot végez, hogy felállíthassa a pontos diagnózist. Ezután személyre szabott kezelési tervet készít, amelyben a teniszkönyök tüneteinek enyhítésére és az alkar izomzat erősítésére szolgáló gyakorlatokat tüntet fel. A fájdalom pedig már az első alkalom után érezhetően csökkenhet, és minden kezelés után javulás tapasztalható.

Sőt, az otthon végezhető gyakorlatoknak köszönhetően a teniszkönyökkel küzdők akár minden nap, önerőből is konkrét lépéseket tehetnek a teljes gyógyulás felé. Ezenkívül a gyógytornászok és manuálterapeuták olyan hasznos tanácsokat is adnak, amelyek betartásával a jövőben minimálisra szorítható a teniszkönyök kialakulásának esélye.

A teniszkönyök gyógyulási ideje

Átlagos esetben a túlterhelés okozta teniszkönyök 1-2 hét alatt meggyógyul, és minden visszatérhet a régi kerékvágásba. Azonban súlyosabb tünetek fennállásakor akár több hónapot is igénybe vehet a felépülés, amelynek ideje a megfelelő kezelésekkel csökkenthető. Műtétet pedig csakis a 12 hónapnál hosszabban tartó, kifejezetten súlyos panaszok esetén szoktak javasolni.

Fontos a megelőzés!

 • Tartsunk óránként szünetet munka közben. Akár fizikai vagy irodai munkát végzünk, óránként iktassunk be legalább 5 percnyi szünetet, hogy az alkar izmaink egy kicsit ellazulhassanak. Nyújtsuk néhány percig az alkarunkat, hogy minél kevésbé legyenek merevek az izmaink és ízületeink, és felfrissülve vághassunk bele a munka folytatásába.
 • Sportoljunk mértékkel, és ne feszítsük a túl a húrt. Mozgás előtt mindig melegítsünk be alaposan, közben pedig figyeljünk oda tudatosan, hogy hol vannak a határaink. Ha úgy érezzük, hogy a következő ismétlés vagy a hátralévő 10 perc már nem menne, ne erőltessük az alkarunkat. Inkább pihenjünk néhány percet, vagy fejezzük be az edzést.
 • Fájdalom esetén pihentessük az alkarunkat. A kevésbé súlyos teniszkönyök a legtöbb esetben egyszerű pihentetéssel önmagától elmúlik, ezért munka után igyekezzünk fizikailag minél kevésbé megterhelő tevékenységeket választani. Ha fáj az alkarunk, soha ne erőltessük tovább a munkát vagy a sportolást, hiszen az hosszú kihagyáshoz is vezethet.

A teniszkönyök a sportolókat és a monoton munkát végzőket egyaránt érinti, azonban gyógytorna és manuálterápia segítségével még idejében kezelhető a probléma. Ha huzamosabb ideje könyökfájdalom tapasztalható, vagy a könyökünkön már meg is jelent a jellegzetes duzzanat, ne halogassuk a gyógytornász felkeresését. Addig is pihentessük az alkarunkat, és igyekezzünk rendszeresen nyújtani is, hogy a kellemetlen fájdalom és a beszűkült mozgástartomány minél kevesebb ideig okozzon gondot a mindennapokban.

Teniszkönyökkel küzdesz, és szeretnél végre megoldást találni a problémára? Válaszd profi gyógytornász és manuálterepeuta csapatunkat, és személyre szabottan segítünk számodra – jelentkezz bátran konzultációra!