Állkapocsízületi manuálterápia

Állkapocsízületi torna (temporomandibuláris terápia)

Az állkapocsízületi probléma rendkívüli fájdalommal járhat, ezért már a legkisebb panaszok esetén is azonnal tanácsos megoldást keresni a súlyosabb tünetek megelőzése érdekében. Állkapocs terápia  – más néven temporomandibuláris terápia – segítségével pedig nemcsak enyhíthetők az állkapocs fájdalommal és fülzúgással vagy fejfájással járó panaszok, hanem teljes mértékben meg is szüntethetők.

Milyen panaszok esetén javasolt állkapocs torna mellett dönteni?

Az állkapocs ízületeit kezelő temporomandibuláris terápia azok számára javasolt, akiknek fáj vagy kattog az állkapcsuk. Állkapocs torna segítségével pedig a temporomandibularis ízület fájdalmából fakadó kísérő tünetek is enyhíthetők és megszüntethetők, például a fülfájás és fülzúgás, illetve a szájzár és a szédülés is.

A temporomandibuláris diszfunkció az alábbi tünetekkel járhat:

Állkapocs fájdalom

Hogyan zajlik a temporomandibuláris terápia?

1. Vizsgálat és anamnézis felvétele

Első alkalommal a manuálterapeuta meghallgatja a páciens panaszait, illetve tapintásos vizsgálatot végez, hogy minél átfogóbb képet kapjon a fennálló tünetekről. Részletesen megvizsgálja a testtartást, hiszen a temporomandibuláris ízületi betegség hátterében akár gerincferdülés vagy egyéb helytelen testtartási forma is állhat. Ezután szemügyre veszi az állkapocs ízületi mechanikáját és mozgásterjedelmét is, hogy diszfunkciókat keressen.

2. Egyénre szabott kezelési terv kialakítása

Második lépésként a kezelési terv kidolgozása következik, amelyben a manuálterapeuta a korábban megállapított eltérések és tünetek alapján konkrét javaslatokat nyújt a páciens számára. Olyan gyakorlatokból állítja össze a terápia menetét, amelyek célzottan az állkapocs fájdalmat hivatottak enyhíteni és idővel teljes egészében megszüntetni.

A kezelési tervben otthon végezhető gyakorlatok is szerepelhetnek, így a páciens akár minden nap lépésről lépésre haladhat a gyógyulás irányába.

Állkapocsízületi torna

3. Terápia

A kórtörténet felállítását és a kezelési terv kialakítását követően kezdődhet a terápia. A kezelések során a manuálterapeuta minden gyakorlat végrehajtásában folyamatos segítséget nyújt, és alapos gondossággal tanítja meg az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezését is. Felhívja a figyelmet az esetleges rossz szokások mellőzésére, például a helytelen testtartásra és a fogcsikorgatásra, hasznos tanácsokat nyújtva a megelőzésükhöz.

A terápia végén pedig házi feladatot is adhat, hogy a temporomandibuláris ízület kezelése minél gyorsabban elhozza a kívánt eredményt.

Az állkapocs gyógytorna előnyei és hátránya

Előnyei

  • Már az első kezelésen jelentősen enyhülhet a fájdalmad. Habár a fájdalom megszüntetésének ideje a probléma mértékétől függ, azonban állkapocsízületi tornával és annak manuálterápiás kezelésével, már az első terápia után pozitív változást érezhetsz. Ez pedig minden egyes alkalommal tovább fog javulni.
  • Otthon végezhető gyakorlatokat is elsajátíthatsz. A terapeuta pontosan megmutatja a gyógytorna gyakorlatok és rágóizmokat lazító feladatok helyes kivitelezését, hogy otthon is aktívan tehess az egészségedért. Ez csupán néhány percet vesz igénybe, mely könnyen beépíthető a napi fogmosási rutinba.
  • Gondos figyelemmel követjük végig a terápiád. Szakembereinkkel nem hagyunk magadra az első néhány kezelést követően, ezért rendszeres kontrollvizsgálattal győződünk meg arról, hogy minden a terv szerint halad-e. Folyamatos konzultációs lehetőséget biztosítunk.
  • Nem kell újabb és újabb kezelési módszereket keresned. Segítségünkkel a temporomandibuláris ízület problémája és az állkapocs fájdalommal járó összes panasz egyetlen helyen orvosolható. Ezzel időt és energiát nyersz, csapatunkkal pedig összehangoltan dolgozunk az egészségedért.
  • Végre visszatér a mindennapos komfortérzeted. Az állkapocs fájdalom megszűnésével újra kényelmesen haraphatsz, rághatsz és ásíthatsz, anélkül, hogy félned kellene a következő mozdulattal járó következményektől. A kezelés hatására a mosoly is szépül az arc szimetrikussá válik.

Hátránya

  • A terápiát megelőzően specialisták felkeresésére lehet szükség. Tüneteidtől függően fogorvoshoz és szájsebészhez vagy fül-orr-gégészhez illetve neurológushoz irányíthatunk, hogy az állkapocs torna kezdésekor már minden fontos információ birtokában legyünk. Ez némi idővel járhat, de elengedhetetlen ahhoz, hogy a lehető legjobb kezelést nyújtsuk számodra.
  • Néha az első alkalom után minimális izomláz tapasztalható. De szerencsére nem kell megijedni, hiszen ez jelzi, hogy az állkapcsod ízületei és izmai újra mozgásba lendültek. Az esetleges kellemetlenség pedig olyannyira csekély, hogy még az igazán félősek is bátran belevághatnak a terápiába.

Az állkapocsízületi torna személyre szabott kezeléssel segít megszüntetni a fájdalmat. A kezelés során a manuálterapeuta fényt derít a probléma forrására, majd konkrét megoldási tervet dolgoz ki számodra, hogy minél hamarabb elmúljanak az akár kínzó fejfájással, hangos állkapocs kattogással és szüntelen fülzúgással járó panaszok.

Búcsút intenél az állkapocs fájdalomnak? Tapasztalt manuálterapeuta csapatunkkal szívesen állunk rendelkezésedre. Jelentkezz konzultációra még ma!