Állkapocs kattogás

Állkapocs kattogás okai és kezelése

Az állkapocs kattogás mögött az ízület diszfunkciója áll. A kattogás pedig rágás, beszéd vagy éppen ásítás közben is jelentkezhet, ezért kifejezetten kellemetlenné teheti a mindennapokat. Sokan csak legyintenek rá, azonban érdemes minél hamarabb szakorvoshoz vagy manuálterapeutához fordulni, hiszen a megfelelő kezeléssel nemcsak az állkapocs kattogása szüntethető meg, hanem a további problémák is sikeresen megelőzhetők.

“Miért kattog az állkapcsom?” – ezek lehetnek az okai!

Nézzük a leggyakoribb okokat:

Körömrágás: az állkapocs kattogás egyik kiváltó oka

Rossz mindennapi szokások

Ha valaki túl erősen rágózik, vagy előszeretettel rágja a körmeit, azzal az állkapcsát és a fogzománcát egyaránt károsítja. Azonban az ajkak harapdálása, rágása és az állkapcsos stresszesen, erőteljesen történő összeszorítása is előidézheti a kattogással járó panaszokat.

Fogászati okok

Ha nem megfelelő a fogpótlás, rossz a fogak érintkezése a harapás során vagy fogszabályzás alatt áll, illetve ha tályog alakult ki, az szintén kattogó állkapocshoz vezethet. Emellett a fogágybetegségek és a hosszú ideje tartó fogászati kezelések is felelősek lehetnek a kellemetlen problémáért. Ha a fogászati beavatkozás után állkapocs kattogás tapasztalható, célszerű a lehető leghamarabb visszamenni a fogorvoshoz, hogy ellenőrizze, mi okozhat gondot.

Ízületi gyulladások

Az ízületi gyulladás (artritisz) jelentősen károsíthatja a rágóízületet. A porc elkopása vagy a discus felszívódása beszűkíti az ízületi rést, ami hangos kattogással és fájdalmas rágással járhat együtt. Az ízületi gyulladások rheumatoid arthritis (RA) és osteroarthitis (OA) során is jelentkezhet állkapocsízületi gyulladás.

Állkapocsízületi gyulladás

Elváltozások

Ide tartozik az ízületi mozgáshatárok beszűkülése, amely a szájzár vagy az ízületi alkotók összenövése és meszesedése miatt alakulhat ki. Továbbá az ínszalag megnyúlása is állhat a kattogás hátterében, amely külső behatás (például állkapocs trauma) következtében jöhet létre, ezt már luxációnak nevezzük.

Izomegyensúly zavar

A kóros fogérintkezés, a harapási rendellenességek vagy a bruxizmus az állkapocsízületi izmok egyensúlyvesztéséhez (izomdiszbalansz) vezetnek. Az izmok spazmusa, kórós feszülése elmozdítja a rágóízületben lévő porcot, ami kattogáshoz vezet. Az izmok lazításával és a fogak helyes érintkezésével a rágóízületi mozgások normalizálódnak és a kattogás megszűnik.

Fogcsikorgatás

Pszichés gondok

A stressz és az alvászavar, illetve az alvás közbeni fogcsikorgatás, a fogak szorítása (bruxizmus) hatalmas terhelésnek teheti ki az állkapcsot, és funkcionális, strukturális eltéréseket okozhat. Gyakran az alvásidő alatt történő fogcsikorgatásról nem is tud a páciens, hiszen tudattalanul végzi, a káros szokás mögött pedig a túlzott feszültség vagy akár a depresszió is húzódhat.

Milyen közvetlen tünetekkel járhat a rágóízület helytelen működése?

 • Állkapocsízület kattogása
 • Egyoldali vagy kétoldali arcfájdalom
 • Fogérzékenység
 • Rágóízület beszűkült mozgása, száj nyitási fájdalma

Milyen kísérő tünetek léphetnek fel?

 • Halláscsökkenés
 • Rágóizmok megnagyobbodása, duzzanata
 • Fülzúgás
 • Fülfájás
 • Fejfájás
 • Szédülés
 • Koncentrációzavar
 • Alvászavar

Érdemes időben lépni!

 • “Evés közben kattog állkapcsom.”
 • “Rágás közben kattog az állkapcsom.”

Ha a fenti tüneteket már napok vagy hetek óta tapasztalod, mindenképpen fordulj szakorvoshoz. Ugyanis a kezeletlen probléma napról napra súlyosbodhat, illetve szövődmények kialakulásához is vezethet – például súlyosan elkophatnak a porcfelszínek és a porc is felszívódhat. Ha pedig teljesen kiakad a rágóízületi porc az egyrészt kínzó fájdalmat, másrészt szájzárat is okozhat, ezért sosem szabad félvállról venni az állkapocs kattogását.

Gyakori eset, hogy egy ásítást vagy erőteljesebb harapást követően az addig csak enyhén kattogó állkapocs egyszercsak egy hatalmasat kattan – ez általában azt jelzi, hogy a rágóízületi porc kiakadt a helyéről. Ezután fokozott fájdalom és rágási nehézség tapasztalható, továbbá a szájnyitási képesség is rendkívül beszűkülhet. Ekkor már egy percet sem várhat az orvos felkeresése, hiszen a panaszok megszüntetéséhez és a további gondok megelőzéséhez a discust vissza kell állítani a normális pozíciójába.

Az állkapocs kattogás kezelése

1. Diagnózis

Mivel az állkapocs fájdalom és kattogás mögött számos ok vagy betegség állhat, ezért első körben mindig a probléma forrásának meghatározására kerül sor. Kizárólag az orvosi diagnózis felállítása után következhet a kezelési terv kidolgozása, amely immár célzottan hivatott kezelni a fennálló problémát.

A manuálterapeuta először is beszélget a pácienssel, meghallgatja a panaszait, majd tapintásos vizsgálat segítségével térképezi fel a helyzetet. Nem csak az állkapocsra fókuszál, hiszen a testtartást is alaposan megvizsgálja. A testtartás vizsgálata azért szükséges, mert temporomandibuláris ízületi betegséget akár a helytelen testtartásból fakadó gerincferdülés vagy a nyaki gerinc elváltozásai is okozhatnak. Ezután gondosan megvizsgálja az állkapocs ízületi mechanikáját, illetve mozgásterjedelmét is, hogy elváltozásokat keressen, palpálja a feszes izmokat az arckoponyán keresztül illetve a szájüreg felől is.

2. Személyre szabott kezelési terv kidolgozása

Az átfogó vizsgálatok után a manuálterapeuta már pontosan ismeri az állkapocs kattogásának kiváltó okait, és konkrét javaslatokat fogalmaz meg a probléma hatékony kezelésére. Elsősorban olyan gyakorlatokat állít össze, amelyek kifejezetten az állkapocs kattogását és fájdalmát enyhítik, majd idővel meg is szüntetik azt.

Természetesen a kezelési tervben otthon végezhető gyakorlatok is szerepelnek, így a páciensnek nem kell mindig a következő kezelésre várnia, hiszen egyedül is elvégezheti a számára kijelölt “házi feladatokat”. Ennek köszönhetően a fejlődés mértéke sokkal gyorsabbá válik, és az állkapocs torna segítségével a páciens akár minden egyes nap aktívan tehet az egészségéért.

Állkapocsízületi manuálterápia

3. Állkapocsízületi torna

Az állkapocsízületi, más néven temporomandibuláris terápiával már az első alkalom után csökkenthető a kattogás mértéke és az állkapocs fájdalma. Az ízületi torna során a manuálterapeuta mindvégig segítséget nyújt a gyakorlatok helyes végrehajtásában, továbbá az otthon végezhető gyakorlatokat is pontosan megtanítja.

Azonban a manuálterepaeuta nemcsak a gyakorlatok terén segít, hanem életmódbeli tanácsokat is ad a páciensek számára. Felhívhatja a figyelmet a helyes testtartás fontosságára és a fogcsikorgatás mellőzésére, és olyan konkrét tanácsokat nyújthat, amelyek betartásával kiküszöbölhetők az előbb említett rossz szokások.

A terápia végén pedig egy videoanyagot is kaphat a páciens, amelyben az otthon végezhető gyakorlatok szerepelnek, hogy a terápia minél gyorsabban elérje a célját, és végre megszűnjön az állkapocs kattogása.

Az állkapocs kattogás teljesen tönkreteheti a mindennapokat, azonban korántsem csak a rágás vagy beszélgetés közbeni kellemetlen hang jelentheti az egyedüli problémát. Fontos leszögezni, hogy az állkapocs kattogása csak egy tünet, amelynek hátterében komoly fogászati vagy szájüregi problémák állhatnak. Szerencsére az esetek többségében nem kell a legrosszabbra gondolni, de jobb elővigyázatosnak lenni, és minél hamarabb szakorvoshoz fordulni.Végre megszabadulnál az állkapocs kattogástól, hogy újra kényelmesen beszélgethess, és a rágás se okozzon többé problémát? Szakképzett manuálterapeuta csapatunkkal szívesen állunk rendelkezésedre – jelentkezz konzultációra még ma!