Kínzó állkapocs fájdalom

Állkapocs fájdalom okai, tünetei és kezelése

Az állkapocs fájdalom teljesen tönkreteheti a mindennapokat, ezért soha nem szabad halogatni a kezelését. Mi állhat az állkapocs fájdalom hátterében? Melyek a jellemző tünetek, és hogyan kezelhető a probléma? Alábbi cikkünkben pontosan ennek jártunk utána!

Állkapocs fájdalom okai

“Mitől fáj az állkapcsom?” – ezek állhatnak a probléma mögött:

  • Ízületi porc elmozdulása. Leggyakrabban az ízületi résben lévő rostos porc elmozdulása, úgynevezett diszlokációja okozza az állkapocsízületi problémát ennek következtében pedig állcsont fájdalom léphet fel. Gyakori kísérő tünet a rágóízület kattogása. 
  • Fogászati probléma. A bölcsesség fog helytelen pozíciója, vagy az alsó és felső fogsor rossz érintkezése, harapási rendellenességek illetve a fogszabályzás alatt változó fogérintkezés is okozhat állkapocsízületi problémákat és elviselhetetlen fájdalommal járhat, amely az állkapocsra is teljes erővel kiterjedhet.
  • Ízületi merevség. Gyakran a merev, beszűkült ízületek okoznak fájdalmat az állkapocsban, amelyet a csontok vagy egyéb ízületi összetevők összenövése, az ízületi porc felszívódása vagy az ízületi rés teljes beszűkülése válthat ki.
  • Neurogén fájdalom. Az arcideg, nervus trigeminus problémái is okozhatnak rágóízületi diszfunkciót. Az idegkilépési pont éppen a rágóízület előtt található. Gyakran a visszatérő ciklusokban jelentkező Cluster fejfájás okoz gondot, amely először a szem környékén érezhető, de idővel átterjed az állkapocsra is.
  • Fogcsikorgatás, bruxizmus. Gyakran csak alapos vizsgálatok után derül ki, hogy az állkapocs csont fájdalmát valójában az éjszakai fogcsikorgatás okozza, amelyről nem is tud a páciens. Azonban a stresszes életmód következtében nappal is előfordulhat a fogak kényszeres összeszorítása és csikorgatása. Az állkapocs folyamatos szorítása a bruxizmus, amely megterheli a rágóizmokat és az ízületi felszínt, ezzel károsítva azt.
  • Pszichés probléma. A túlhajszolt mindennapok és a stressz által kiváltott alvászavarok egyaránt strukturális eltéréseket okozhatnak, és az állkapocsban jelentkező erős fájdalom forrásai is lehetnek.

Az állkapocs fájdalom tünetei

Kattogás

Fájdalom esetén gyakran minden egyes szájnyitásnál vagy zárásnál kattan egyet az állkapocs, jól hallhatóan érzékeltetve a problémát. Ennek hátterében mindig valamilyen állkapocsízületi diszfunkció áll, ezért nem érdemes félvállról venni a dolgot. Ugyanis a kattogás jelzi, hogy a porckorong elmozdul az ízületi résből, és a száj kinyitásakor ugrik vissza a helyére – ekkor hallható a kellemetlen kattogás.

Szájzár

Szájzár (trismus) akkor áll fenn, ha az alsó és a felső metszőfogak élei közötti távolság kisebb mint 2,5 cm. Ilyenkor az állkapcsot mozgató izmok görcsösen összehúzódhatnak, ami nem csak fájdalmat okozhat, de a harapást és a rágást is akadályozhatja, egyes esetekben pedig nyelési nehézségeket is eredményezhet.

Sajgó fülzúgás és fülfájás

Fülzúgás

Az állkapocsízületi rés beszűkülése során, fontos erek és idegek kerülhetnek nyomás alá, amelyek kiválthatnak fülzúgást, fülcsengést is. A páciensek számára már sokszor elviselhetetlen tünet, az állkapocsízületi manuálterápiával és otthoni rágóízületi tornagyakorlatokkal megszüntethető.

“Fáj az állkapcsom a fülemnél” – az egyik legjellemzőbb tünet

Gyakran a fájdalmat hasogató, sajgó fülfájás is kísérheti. Általában azon az oldalon tapasztalható fülzúgás és fülfájás, amelyiken az állkapocs is fáj, ugyanis az állkapocs ízületeinek károsodásával járó hasogatás vagy nyillalás átterjedhet a fülre is. Az állkapocs mozgatására pedig még tovább fokozódhat a baj.

Szédülés

Az ízületi fájdalmak akár szédülést is előidézhetnek, ezért korántsem csak fizikai, hanem érzelmi fájdalom is tapasztalható, amelynek gyökerét az állkapocs környékén szükséges keresni. Sőt, a szédülés mellett különböző típusú fejfájások és látászavarok is jelentkezhetnek.

Hogyan kezelhető az állkapocs fájdalom?

Gyógyszeres kezelés

Első körben az orvos gyógyszeres kezelést javasolhat a fájdalmak enyhítésére. Felírhat fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt, illetve izomlazító készítményt is.

Természetesen az adott gyógyszert alapos kivizsgálás után választja ki, hiszen nem mindegy, hogy az állkapocsízület gyulladása vagy éppen az éjszakai, akaratlan fogcsikorgatás okozza a bajt.

Gyógyszeres kezelés állkapocs fájdalomra

Fogászati beavatkozás

Következő lépésként – ha szükséges – fogászati beavatkozásra kerülhet sor. Ekkor a fogorvos ajánlása általában fogszabályozáshoz, harapásemelő viseléséhez vagy implantációhoz kötődhet, amennyiben nem fogágybetegség vagy tályog okozza a fájdalmat. A fogakból eredő probléma kezelésére pedig szájsebészt ajánlhat, aki elvégzi az operációt.

Beavatkozás terén szóba jöhet állkapocsízületi artroszkópia, fejecs műtét és nyílt ízület műtét is, a probléma típusától függően. Persze egyáltalán nem biztos, hogy mindenképpen operálni kell, ezért erre a kérdésre csakis a vizsgálatot követően lehet pontos választ kapni.

Állkapocsízületi manuálterápia

Állkapocsízületi manuálterápia

A temporomandibuláris terápia néven is ismert kezelés kifejezetten az állkapocsízületi problémák orvoslására szolgál. A szájsebészeti beavatkozás kiegészítő kezeléseként segít enyhíteni a fájdalmat, illetve helyreállítani a tarkó körüli izmok egyensúlyát és a fejízület pozícióját is.

A manuálterápia ebben az esetben is egy átfogó diagnózis felállításával kezdődik, majd olyan gyógytorna gyakorlatok végrehajtásával folytatódik, amelyek a rágóízületeket és az állkapcsot támogatják.

Állkapocs fájdalom jelentkezésekor fontos, hogy minél hamarabb megtedd az első lépést a gyógyulás felé. Ugyanis a kezdetben még csak kattogással vagy kisebb kellemetlenségekkel jelentkező tünetek rövid időn belül súlyosabbra fordulhatnak.

Ha fáj az állkapcsod, ne aggódj, segítünk. Jelentkezz konzultációra még ma!