Fülzúgás (tinnitus)

A fülzúgás (tinnitus) okai és kezelési módjai

A fülzúgás (tinnitus) teljesen tönkreteheti a mindennapokat, hiszen nagymértékben csökkenti a koncentrációs képességet, ami a munkában és a magánéletben nyújtott teljesítményünket is porig rombolhatja. A fülzúgás tehát nem játék, ugyanis magas vérnyomás vagy súlyosabb betegség is lehet a probléma forrása. Milyen betegségek okozhatnak elviselhetetlen fülzúgást, és hogyan kezelhető a tinnitus? Mutatjuk!

Tinnitus jelentése és tünetei

A tinnitus jelentése fülzúgás. Fontos leszögezni, hogy a fülzúgás nem önálló betegség, hanem valamilyen háttérben meghúzódó betegség jellegzetes tünete. Ugyan az orvostudomány még nem tud magyarázatot adni rá, hogy miért és hogyan alakul ki fantomzaj a fülben és az agyban, de a modern vizsgálatoknak és kezelési módoknak köszönhetően a fülzúgás már hatékonyan kezelhető.

MozgásKlinikánkon kizárólag a mozgásszervi eredetű fülzúgást tudjuk manuálterápiával kezelni, ezért fülzúgás esetén a tünetet kiváltó ok feltérképezése érdekében mindenképpen keressen fel fül-orr-gégész szakorvost.

A fülzúgás tünetei

Habár a fülzúgás önmagában egy tünet, de számos típusa létezik, és több kísérő tünettel is együtt járhat. Sőt, a fülzúgás sem mindig ugyanolyan formában tapasztalható, mivel vannak, akik inkább éles hangot tapasztalnak, és vannak. akik tompa lüktetésről számolnak be.

Nézzük a konkrét tüneteket:

 • Fülcsengés, fülsípolás
 • Féloldali fülzúgás
 • Pulzáló, lüktető hang a fülben
 • Fejzúgás
 • Halláscsökkenés
 • Szédülés
 • Láz

Ha a fülzúgás szédüléssel vagy lázzal jár, azonnal keressük fel az orvost!

 • Ha ezen két tünet közül csak az egyiket is tapasztaljuk, egy percig se halogassuk az orvos felkeresését, hiszen szédülés fennállásakor magas vérnyomás, láz esetén pedig középfülgyulladás lehet a fülzúgást kiváltó ok.

A fülzúgás leggyakoribb okai

“Miért sípol a fülem?” – erre a kérdésre csakis alapos vizsgálatok után lehet pontos választ adni, hiszen számos betegség okozhat fülzúgást vagy sípolást. Mutatjuk, melyek ezek:

Izom eredetű fülzúgás

A rágóízületi izmok feszessége, elégtelen működése könnyen okozhat fülzúgást vagy fülcsengést. Azonban egyes páciensek zúgás vagy csengés helyett olyan morajlásról számolnak be, mintha bogarak zümmögnének vagy lepkék csapkodnák szárnyaikat a füleikben.

Ér eredetű fülzúgás

Az erek tágulása szintén fülzúgást okozhat, ekkor a betegek a kellemetlen fantomzajt a szívdobbanások ütemével együtt hallják. Gyakran a középfülgyulladás során a középfül nyálkahártyájában tágul ki az ér, aminek következtében a fokozott véráramlás okoz zúgást.

Dobhártya károsodás

Akár hangos munkakörnyezetben dolgozunk, vagy éppen előszeretettel hallgatjuk a legnagyobb hangerőn kedvenc zenéinket, a dobhártyánk a terhelés hatására jelentősen károsodhat. Ennek egyik tünete lehet a fülzúgás, azonban a halláscsökkenés és a fül váladékozása sem ritka a panaszok között. A dobhártyán pedig egy kisebb repedés is bőven elegendő lehet ahhoz, hogy magas frekvenciájú fülzúgás tegye tönkre a mindennapokat.

Hangos zenehallgatás

Fülviasz felhalmozódása

Alapvetően a fülviasz védelmező szerepet lát el, hiszen óvja a hallójáratot a kosz bejutásától és a baktériumok elszaporodásától. Azonban ha túl sok fülzsír halmozódik fel a hallójáratban, az egyrészt irritálja a dobhártyát, másrészt pedig a hallást is rontja, és fülzúgás alakulhat ki. Természetesen a túl kevés fülviasz sem megfelelő, mivel hiányában a kosz és a baktériumok ellenállás nélkül jutnak be a hallójáratba.

Magas vérnyomás

A tartósan fennálló magas vérnyomás az érfalak meszesedését és rugalmasságuk csökkenését is maga után vonhatja. Ha a belső fül vérkeringésével gondok vannak, a fülzúgás az egyik legkorábban jelentkező panasz lehet, ami csak akkor enyhül, ha a hipertóniát kezelik, azaz a vérnyomás visszaáll a normálisra.

Középső- vagy belsőfül probléma

A középső- vagy belsőfül-gyulladását baktériumok vagy vírusok okozhatják. Gyulladás esetén a fül kipirosodhat és meg is duzzadhat, ezért ha a fülzúgás mellett az előbbi tüneteket tapasztaljuk, jó eséllyel gyanakodhatunk gyulladásra. Fülcsepp használatával általában néhány nap alatt megszűnik a probléma, de ha egy hét után sem enyhülnek a tünetek, nem szabad várni az orvos felkeresésével.

Stressz

Feszültség, merevség a nyakban vagy gerincben

Az izmok és idegek megfeszülését akár a stressz is kiválthatja, de túlterhelés vagy éppen mozgásszegény életmód is állhat a háttérben. Ha a csigolyák között futó artéria, illetve az idegek csatornái beszűkülnek, amiatt fülzúgás jöhet létre. A fülzúgás tehát nyaki gerinc eredetű is lehet, ezért ezt a lehetőséget sem szabad kizárni a probléma lehetséges forrásainak listájáról.

Mit lehet tenni fülzúgás ellen?

Első lépés a fülzúgást kiváltó ok meghatározása!

A tinnitus kezelése akkor kezdődik, ha a vizsgálatokat követően már kiderült, hogy pontosan mi is okozza a problémát, hiszen a “zúg a fülem” panasz mögött számos ok állhat.

Kezelési módszerek

Gyógytornával és manuálterápiával kizárólag a mozgásszervi eredetű fülzúgásokat kezeljük. Annak eldöntésére, hogy a fülzúgás kiváltó okaként mozgásszervi probléma feltételezhető-e, kérjük, keressen fel fül-orr-gégész, illetve neurológus szakorvost.

 • Fülviasz eltávolítása. A fültisztítást a fülviasz alapvetően védelmező szerepe miatt nem szabad túlzásba vinni, ezért heti 2-3 alkalommal már elegendő fültisztító pálca és 1 csepp babaolaj, olívaolaj használatával kitakarítani a hallójáratokat. Azonban ha túl sok megkeményedett fülviasz halmozódott fel, ott már fül-orr-gégész szakorvos segítsége szükséges.
 • Fertőzés, gyulladás kezelése. Középfül vagy belsőfül fertőzéses gyulladásakor fülcseppel, orrcseppel kezelhető a betegség. Ezek a fülcseppek a gyulladáscsökkentés mellett fájdalomcsillapító hatóanyagokat is tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a fülfájás és a duzzanat, végső soron pedig a fülzúgás megszüntetéséhez is. Fertőzés vagy gyulladás gyanúja esetén szakorvosi vizsgálat javasolt.
 • Magas vérnyomás kezelése. A hipertónia életmód- és étrendbeli változtatásokkal hatékonyan kezelhető, de túl magas vérnyomás esetén gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat. Amint a vérnyomás helyreáll, a szédülés és a fáradékonyság mellett a fülzúgás is megszűnik. Magas vérnyomás esetén kérjük keresse fel háziorvosát!
 • Hallókészülék. A károsodott dobhártya és a hallásromlás kezelésére a hallókészülék viselése jelenthet megoldást. Napjainkban már kifejezetten fülzúgás elleni hallókészülékek is léteznek, amelyek hangterápiás eszközként funkcionálnak, hiszen a fülzúgás mértékét természetes zajok segítségével csökkentik. Auditológiai, illetve fül-orr-gégészeti konzultáció javasolt.
 • Fülzúgás elleni torna. A nyaki torna fülzúgásra az egyik legjobb választás, ha a fülzúgást nyaki gerinc eredetű betegség probléma okozza. Ugyanis a fülzúgás elleni torna javítja a vérkeringést, erősíti a porckorongokat, és akár már az első alkalom után javulás tapasztalható. Azonban a gyógytorna állkapocsízületi betegség esetén is elsőrangú kezelési lehetőség. Első alkalommal a gyógytornász vagy manuálterapeuta felveszi az anamnézist, azaz megismeri a páciense panaszait, majd alaposan megvizsgálja a gerincet és az állkapcsot is, hogy elváltozásokat keressen. Következő lépésként pedig személyre szabott kezelési tervet készít, amelyben otthon végezhető gyakorlatokat is felsorol.

A fülzúgás kezelési módja a zúgást vagy csengést kiváltó betegség típusától függ. Éppen ezért érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hogy minél hamarabb fény derüljön a probléma forrására, és immár célzott kezeléssel legyen orvosolható a kínzó fülzúgás. Legyen bármi is a fülzúgás kiváltó oka, ahogy korábban is említettük, a fül zúgása nem önálló betegség, hanem mindig valaminek a tünete.

Fülzúgással küzdesz, és jó lenne végre megszabadulni a szüntelen zajtól? Profi gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkkal személyre szabottan segítünk a nyaki gerinc eredetű és állkapocs betegség okozta fülzúgás kezelésében – jelentkezz konzultációra még ma!