Mennyibe kerül megszabadulni a derékfájdalomtól?

Porckorongsérv ára

Az egészségügyi ellátás már régóta jár palástolt kiadásokkal. A gerincgyógyászaton belül a porckorongsérv kezelése (nem műtéti úton) szintén költségekkel járhat. 
 
A derékfájdalom miatt leggyakrabban járt út a páciensek részéről a háziorvos, majd mozgásszervi szakorvos (ortopéd, reuma, neuro) innen valamilyen képalkotó majd fizikoterápia. Ezek sokszor hónapokat vesznek igénybe, miközben gyógyszerekkel, vitaminokkal majd úszás vagy masszázs során sikerül a tüneteket valamennyire csökkenteni. Közben sok jótanács és tipp elhangzik, hogyan és miként lehetne a gerincsérvet gyógyítani, de a hosszú út a fizikoterápiáig hiába, hiszen ez idő alatt akár krónikussá is válnak a tünetek.
Bár a társadalombiztosításunk finanszírozza a kezelésünket, de a legtöbb esetben képzett szakemberhiány illetve túlzsúfoltság miatt nem korszerű terápiában részesülünk. Sikertelen a terápia, a fájdalom és mozgáskorlátozottság továbbra is megmarad. Ez sem ingyenes, ugyanis ekkora már jókora összeget hagyunk a patikában.
A másik lehetséges út, amikor alternatív gyógyászatba vetett hitünk kapcsán olyan terápiákat választunk gerincsérvünk kezelésére, melynek az orvosi szakirodalomban semmiféle evidenciája nincs!
Ez nem azt jelenti, hogy a fájdalom nem fog megszűnni, ugyanis a gyógyulásba vetett hit már önmagában erős hatás a fájdalom csökkentésére!
Ezek a terápiák olykor sikeresek, olykor nem, van akinél működik átmenetileg, van akinél nem.
A terápiák nagyon széles skálán mozognak a gerincmasszázstól kezdve a denevérpadon át az alternatív mozgásterápiáig. A káposztaleveles borogatás és kuruzslás egyéb formája nincs köztük, ezeket nem is merjük terápiaként említeni! A gyógyfürdőbe a belépő díja, mozgásos csoportos órák díja, masszázs díja, az eszközök, könyvek díja mind számottevő lehet, de a siker elenyésző. A felsorolt módszerek csak tüneti kezelést jelentenek, okot egyik sem szünteti meg, így olyan akár egy palliativ terápia. A gerincsérves tünetek időről-időre egyre intenzívebben térnek vissza. Az állapot krónikussá fajul. 
 
Konkrét diagnózisért, gyors segítséget várva is képesek vagyunk 1 hét leforgása alatt 100.000 Ft-ot kiadni, csakhogy előrébb jussunk a gerincsérv terápiájában. Felkereshetünk egy magánorvost, aki 15-20.000 Ft-os díj ellenében alaposan megvizsgál bennünket és javasol egy képalkotó vizsgálatot.
Magán  MRI készítése 25-60 ezer forint között mozog de ennek segítségével pontos képet kapunk a porckorong kiboltosulás mértékéről stb. A kontrollvizsgálatra és MRI bemutatására visszamehetünk a diagnosztizáló orvosunkhoz, aki javasolhat műtétet illetve gyógytornát. A kontrollvizsgálat díja és néhány bogyó a patikából…megint mélyebbre nyúltunk a pénztárcánkba, de nem jutottunk előre. Van egy diagnózisunk, de a derekunk továbbra is fáj! Elhisszük, hogy fel kell keresnünk egy gyógytornászt, hiszen az orvos is ezt mondta! 
 
A legkevésbé választott út, hogy a derékfájdalom megjelenését követően egyből gyógytornászhoz fordulunk. 
A nemzetközi orvosi szaklapok és szakmai ajánlások azt igazolják, hogy a derékfájdalom aktív terápiával (gyógytorna) kezelhető a leginkább. Több kutatás igazolja ezt az állítást!
Amennyiben derékfájdalmunk van és gyógytornászhoz fordulunk, úgy a speciális továbbképzésekkel rendekező gyógytornász képes eldönteni, hogy az adott tipusú derékfájdalmunk gyógyítható-e gyógytornával vagy sem. Arra is képes, hogy speciális mozgásvizsgálat során kiszűrje, hogy ezeket a panaszokat gerincsérv okozza-e vagy sem.
Kompetenciájának megfelően képes elkezdeni a terápiát! Nem csupán a tüneteket enyhíti! A derékfájdalom okát képes megszüntetni. Amennyiben nem a hatáskörébe tartozó tüneteket észlel, úgy mindenképp orvosi konzultációt javasol. 
 
Ha tüneteinkkel gyógytornászhoz fordulunk a terápia az első alkalommal elkezdődik. A MozgásKlinikán a páciens  az első alkalommal egy állapotfelméréssel egybekötött terápián vesz részt. A következő kontroll időpont már csak terápiás foglalkozás. Ezt követően a kezelési tervben meghatározott 3 hónapos intenzív gyógytorna következik. Már heti 1 alkalom gyógytorna is elegendő lehet, ha naponta 10 perc házifeladat elvégzését is beiktatja a páciens. 
 
15 alkalom összesen, amit a gyógytornásszal tölteni kell. Manuálterápia, McKenzie terápia és gyógytorna kezelések segítik a gyógyulást. Kiszámoltuk, 124 ezer forint összesen ez a 3 hónapos terápia amivel egy életre meg lehet szabadulni a derékfájdalomtól!
A terápia során olyan erősítő és mobilizáló gyakorlatokat tanítunk, melyek kimondottan a gerinc mellett futó izmokat célozzák. A terápia tartalmaz annyi oktatási anyagot is, melynek segítségével a páciens egy gerinckímélő életmód mellett végezhet, akár hétköznapi vagy hobbi sportmozgásokat is
Aktív terápia a páciens részéről is? Igen! A terápiába vetett hit a motiváció és a szorgalom elengedhetetlen! Ezt a legjobb terapeuta sem tudja kispórolni a betegének!
 
Tegyük meg együtt az első lépést a gyógyulásod felé!