Ingyenes derékfájás szűrőprogram

A köznyelvben lumbágóként emlegetett tünet valójában több betegség, aminek többféle oka lehet, hajlamosak vagyunk nem tudomást venni róla, pedig nem múlik el magától, gyógytorna hiányában kiújul, és kezelés nélkül a tünetek egyre inkább kihatnak életünkre. Az életminőséget már rövid távon is drasztikusan ronthatják, és a munkaképesség is romlik.

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma, de általában is az egyik leggyakoribb tartósan fennálló kórkép, ezt a WHO publikációi igazolják, de a MozgásKlinika saját felmérései és klinikumban szerzett tapasztalatai is alátámasztják.

A derékfájdalom (low back pain) valójában egy tünetegyüttes, ami sokféle problémára vezethető vissza, ennek megfelelően terápiás módszertana is változatos.

A terület széles körű érintettség okán és a szerteágazó következmények miatt is alaposan kutatott, de a lakosság körében a percepció kevésbé súlyos és hajlamosak ignorálni a problémát, ami pedig a súlyosabb kórképek kialakulásához vezethet.

Az egyéni következmények mellett a társadalmi és gazdasági következmények sem elhanyagolhatók, hiszen a megnövekedett egészségügyi kiadások mellett a munkaképesség csökkenése révén a foglalkoztatók és az egészségbiztosítási oldalon is további externáliák keletkeznek.

Az Európai Unió 2020-2022-ben lezajlott kutatása felmérte azokat a tényezőket, amelyek az európaiak jobb mozgásszervi egészségi állapotához vezethetnek, a most következő időszakban az eredmények hasznosításán, illetve a további célzott és adaptált kutatások megvalósításán a sor.

Az egész közép-kelet európai régióban, de Magyarországon különösen, a mozgásszervek morbiditási és járulékos következményként mortalitási adatai messze elmaradnak az identikus Uniós adatoktól. Úgy a traumatológiai, mint az ortopédiai vagy reumatológiai betegek középtávú rehabilitációja, utánkövetése, a szükséges életmódi korrekciók – különös tekintettel a megfelelő mozgásformák megválasztására és kontrollált végzésére – a tágabb civil társadalom és a szűkebb szociális környezet támogatása nélkül nem lehet kellően hatékony, ezt az Uniós tapasztalatok is igazolták.

Ebben a szélesebb együttműködésben kíván a Mozgásklinika elsőként a magán mozgásszervi ellátást szolgáltatók közül országos hálózatának hatékonyságával részt venni, és csatlakozásra bíztat minden, a területen tevékenykedő köz- és magánszolgáltatást nyújtó szakembert és centrumot. A közös fellépés érheti el azt az eredményességi küszöböt, hogy Magyarország polgárai jobb mozgásszervi állapotban, magasabb mozgáskultúrával éljenek és optimalizált mozgási munkakörnyezetben dolgozhassanak.

Ennek érdekében a MozgásKilinika 2 saját programot is indít, amelyben evidencia alapú egészsé szabályai szerinti teszteket végezve igyekszik segíteni a lakosság mozgásszervi állapotának felmérésében, és releváns kutatási adatok gyűjtésében:

Munkahelyi derékfájdalom szűrőprogram

Amelyben cégek és önkormányzatok számára kínálunk kedvezményes vagy ingyenes szűrőprogramot, ahol a résztvevőknek egy online kérdőív kitöltése után előzetesen egyeztetett időpontban egy fizikai szűrést is végzünk. Az eredményről a pácienseket tájékoztatjuk, kérésre ajánlásokat is tudunk tenni – ennek módja előzetesen tisztázandó – majd az teszt eredményeket anonimizálva hozzáférhetővé tesszük az Uniós adatbázisok számára, illetve a MozgásKlinika is publikálni fogja a saját kiértékelése alapján. Ebben a programban mindenképpen szükségünk van egy fogadó partnerre (önkormányzat, vagy cég), aki a helyszínt biztosítja és a résztvevőket előre beosztva szervezi, illetve a részvevők számának megfelelő, személyes vizsgálatot lehetővé tevő, zárható helységeket biztosít. Ez a vizsgálat némileg alaposabb, de a helyszíni megjelenés korlátozza is a maximum résztvevők számát.

Online derékfájás szűrőprogram

Lényegében egy online kérdőívvé alakítottunk egy népszerű és szakmailag gold standardnak tekintett tesztet annak érdekében, hogy segítsünk eligazodni a mozgásszervi betegségek kapcsán – főleg derékfájás – állapotuk súlyosságát illetően, még mielőtt szakemberhez fordulnának. Ezt főleg azon betegek számára hasznos, akik földrajzi helyzetükből adódóan jutnak nehezen egészségügyi szakemberhez. Ugyanakkor korábbi felméréseinkből az is világos számunkra, hogy jelentős a latencia a tünetek megléte és a terápia felvétele között, így azon betegek számára is hasznos lehet egy ilyen eszköz, akik tüneteikről tudnak, de azokat nem gondolják elég súlyosnak ahhoz, hogy terapeutát keressenek.