Mozgásszervi betegség

Ezek a leggyakoribb mozgásszervi betegségek

Melyek a leggyakoribb mozgásszervi betegségek? Milyen káros életmódbeli szokások vagy megbetegedések állhatnak a hátterükben, és hogyan kezelhetők a panaszok? Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, és azt is megmutatjuk, mit érdemes tenned, ha mozgásszervi problémákkal küzdesz!

Baker-ciszta

A Baker-ciszta egy térdhajlatban található dudor vagy duzzanat, amelynek tünetei között a fájdalom és a szorító érzés, illetve a merevség is megtalálható. A fájdalom a térd hajlítása és kinyújtása során fokozódhat, a ciszta pedig idővel megrepedhet és ki is szakadhat. Jellemzően ízületi betegség vagy sérülés, trauma következtében alakul ki. A folyadékkal teli duzzanat akár önmagától is felszívódhat, de ha néhány napon belül sem múlik el, vagy nem enyhül a fájdalom, akkor orvoshoz kell fordulni.

Bechterew-kór (spondylitis ankylopoetica)

Egy gyulladásos betegségről beszélünk, amely leginkább a gerinc ízületeket és a keresztcsont, továbbá a medencecsont közötti ízületeket érinti. A tudomány jelenlegi állása szerint a betegség pontosa okai még nem ismertek, de a genetikai hajlam bizonyosan szerepet játszik a megjelenésében. Leggyakoribb tünete a késő éjszakai vagy hajnali órákban tapasztalható derék- vagy hátfájdalom. Kezelés hiányában a fájdalom kétoldalúvá válhat, a gerinc akár teljesen el is merevedhet, a légzési elégtelenség is kialakulhat.

Bechterew-kór (spondylitis ankylopoetica)

Csigolyaelcsúszás (spondylolisthesis)

Ha az egymáson fekvő csigolyák elmozdulnak az eredeti helyzetükből, csigolyaelcsúszásról beszélünk. A probléma derékfájással és lábba sugárzó fájdalommal, illetve hátmerevséggel és izomgörccsel is járhat. A csigolyák elmozdulását általában a törzsizomzat gyengesége és a gerinc instabilitása idézi elő, de akár ízületi gyulladás vagy csontritkulás és sérülés is okozhatja. Kialakulásának kockázatát a mozgásszegény életmód és a sportgyakorlatok helytelen végzése is jelentősen növeli.

Gerinccsatorna-szűkület

A gerincoszlop csigolyái egy csontos csatornát képeznek, amelynek ha az átmérője nagymértékben lecsökken, gerinccsatorna-szűkület áll fenn. Ekkor nemcsak a gerincvelő, hanem az érintett területen futó idegek is nyomás alá kerülnek, ami erős derék- és nyakfájást, illetve végtagzsibbadást is eredményezhet. Az esetek többségében a gerinccsatorna a gerinc túlterhelése és elhasználódása miatt szűkül be, a kezelésére pedig a gyógytorna jelentheti a megoldást, amennyiben a betegséget idejében diagnosztizálják.

Gerincferdülés (scoliosis)

Az egyik leggyakoribb mozgásszervi betegség, a gerincferdülés során a gerinc oldalirányba, tehát balra vagy jobbra görbül, gyakran csavarodik. Általában 10-12 éves korban vagy a pubertáskorban már észlelhetők a jelei, a kialakulásának oka pedig többségében ismeretlen. A gyenge hátizom, a hanyagtartás és a túlzott terhelés hozzájárul kialakulásához. A gerincferdülés sajnos korántsem csak esztétikai gondot jelenthet, hiszen akár erős hátfájást és súlyos kardiológiai problémákat is okozhat.

Ínhüvelygyulladás

Hosszan tartó, monoton terhelés hatására az ínak begyulladhatnak, és még a legkisebb mozgás is fájdalommal járhat. Az ínhüvelygyulladás szó hallatán legtöbben az ujjakra gondolnak, hiszen a rengeteg gépelés és kattintgatás alaposan megterheli az ujjak ízületeit. Azonban a betegség többek között a csuklót és az alkart, illetve a könyököt és a lábfejet is érintheti. Ha az ínhüvely begyulladt, akkor a sérült területet azonnal pihentetni kell, hosszabb ideje fennálló vagy visszatérő betegség esetén pedig ajánlott mihamarabb gyógytornászhoz fordulni.

Köszvény

A köszvény olyan ízületi gyulladás, amely rohamokban jelentkezik, és bizonyos időközönként csillapodik, majd újra visszatér. Az ízületi fájdalom kifejezetten kellemetlen lehet, az érintett terület pedig kipirosodhat és megduzzadhat. Hátterében a magas húgysavszint áll, amely károsítja az ízületeket. Bizonyos életmódbeli tényezők – például a túlzott húsfogyasztás és alkoholbevitel – tovább növelik a betegség kockázatát. Szerencsére a köszvény tudatos diétával és megfelelő folyadékbevitellel remekül kezelhető, ezért mindenképpen érdemes a háziorvos vagy egy dietetikus tanácsait is kikérni. A köszvény nem mozgásszervi probléma, hanem belgyógyászati kórkép amelynek komoly mozgásszervi tünete is van.

Lumbágó

A lumbágó derékfájdalmat jelent, a nyilalló fájdalom pedig a gerincoszlop feletti részen vagy az alsó gerinctájon tapasztalható. Ezt a fájdalmat akár a gerinc túlterhelése, a törzsizmok elgyengülése vagy egy kisebb izomhúzódás is kiválthatja, de bizonyos esetekben a gerincsérv tehető felelőssé. Megelőzésében fontos szerepet játszik a gerinc mértékkel történő terhelése, a törzsizmok tudatos aktiválása! Fájdalom esetén mielőbb tanácsos gyógytornára és manuálterápiára jelentkezni.

Porckopás

Porckopás (artrózis)

A csontokat körülvevő porcok az idő előrehaladtával és intenzív mozgás hatására egyaránt kopásnak indulnak. Ez az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma, amely hazánkban is népbetegségnek számít. Az artrózis egyik legjellemzőbb tünete, hogy a fájdalom és az ízületi merevség kizárólag “bejáratás”, azaz egy kis mozgás következtében enyhül. Azonban kezelés nélkül a fájdalom és a mozgásbeszűkülés állandósulhat is, ezért az egészséges életmódra való odafigyelés mellett konzervatív kezelésekre is érdemes járni.

Porckorongsérv

Sérvről akkor beszélhetünk, ha a porckorongok közötti, kitüremkedett zselés anyag leszakad, majd elválik a porckorongtól. A köznyelvben gyakran gerincsérvként emlegetik a problémát. A sérv hát-, derék- és nyakfájdalommal, illetve karokba és lábakba sugárzó fájdalommal is együtt járhat. Jellemzően a mozgásszegény életmód, sok ülés, és a helytelen testtartás, továbbá a nyaki gerincet szüntelenül terhelő telefonozás váltja ki.

Scheuermann-kór

A Scheuermann-szindróma néven is ismert mozgásszervi betegség miatt a csigolyák ék alakúvá, a hát pedig domborúvá válik. Ezenkívül a gerinc mozgástartománya is nagymértékben beszűkülhet, így a mozgás is jóval nehezebbé válhat a kelleténél. A fokozott háti görbület (kifózis) akár szabad szemmel is látható, a páciensek pedig hát-és derékfájdalomról, illetve lapockák közötti fájdalomról számolnak be. A betegség rendszeres gyógytornával és manuálterápiával kezelhető.

Csigolyameszesedés (spondylosis)

Leginkább időseket érintő mozgásszervi betegség, amelyet a gerinc vagy a nyak meszesedése eredményez. A spondylosis ismérve, hogy a csigolyák között elhelyezkedő kisízületek meszesednek el, ezért a porckorong ellaposodik, a csigolyák közötti rés pedig jelentősen beszűkülhet. Legfőbb tünete a reggeli órákban érezhető és az előrehajlás vagy ülés hatására fellépő derékfájdalom. A betegséget minél hamarabb kezelni kell, hiszen nemcsak a fájdalom fokozódhat, hanem a mozgástartomány is jobban beszűkülhet, ha nem fordulsz időben szakemberhez.

Teniszkönyök

Ez a betegség a teniszezők majdnem 50%-át érinti, de közel sem csak a sportolók életét keseríti meg. A teniszkönyök a fokozott, gyakran túl intenzív fizikai igénybevétel miatt alakul ki, gyakran pedig ínhüvelygyulladással és csonthártyagyulladással is együtt jár. A fájdalom fokozódhat, az alkarban folyamatos izomláz érezhető, a kéz vagy akár a teljes kar zsibbadhat és érzékennyé válhat. Szerencsére a teniszkönyök nemcsak műtéti beavatkozással kezelhető, hanem gyógytornával és manuálterápiával is orvosolható.

Teniszkönyök

Milyen káros életmódbeli szokások okozhatnak mozgásszervi megbetegedéseket?

A globális trendek széles körben befolyásolják az emberek életmódját, és ezeknek gyakran vannak közvetlen és közvetett hatásai a mozgásszervi egészségre. Néhány ilyen tendencia:

 1. Fokozódó ülőmunka és túlzottan mozgásszegény életmód: Az ülőmunka és a mozgásszegény életmód trendje az elmúlt évtizedekben, különösen a technológiai fejlődés és az informatikai iparág robbanásszerű növekedése óta erősödött. A számítógépek és más digitális eszközök mindennapi használata, valamint a munkahelyi tevékenységek jelentős részének az irodákba történő koncentrálása jelentősen növelte az ülőmunkát végzők számát.

Ez a trend komoly kihívásokat jelent a mozgásszervi egészség szempontjából. A hosszantartó ülés, különösen ha nem megfelelő testtartással történik, fokozza a hát, a vállak és a nyak területén jelentkező fájdalmak és rendellenességek kockázatát. Az ülő életmód hozzájárul a gerinc degeneratív elváltozásainak kialakulásához, valamint a testtartás romlásához, amely tovább súlyosbíthatja a fájdalmat és az ízületi problémákat. Ezen kívül az izomgyengülés és a mozgáshiány egyéb negatív egészségügyi következményekkel is járhat, mint például az anyagcsere-betegségek kockázatának növekedése vagy a kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt negatív hatások.

 1. Szüntelen távmunka/otthoni munkavégzés: Ezt a helyzetet tovább súlyosbította a COVID-19 pandémia során jelentősen megnövekedett távmunka trendje. Bár a pandémia után sok cég visszatért a hagyományosabb munkavégzési formákhoz, a távmunka továbbra is népszerű maradt, hozzájárulva az ülőmunka okozta mozgásszervi problémák fennmaradásához vagy súlyosbodásához. A munkahelyi és otthoni környezet gyakran nem biztosít megfelelő ergonómiát, ami hozzájárul az ülőmunka negatív hatásaihoz. Az utóbbi időben azonban a távmunka népszerűsége csökkenőben van, ahogy a munkavállalók keresik a munka és magánélet egyensúlyát, és újraértékelik a hibrid munkavégzési modelleket.
 2. Sneaker trend: A sneaker trend nemcsak egy divatos jelenség, hanem egy kulturális mozgalom, amely a fiatalabb generációk, különösen a Z generáció által indult el. Ezek a sportos lábbelik egyre inkább a mindennapi viselet részévé váltak, függetlenül attól, hogy milyen eseményről van szó. Ez a hype mára már olyan méreteket öltött, hogy szinte mindenki részese lett ennek a mozgalomnak, ami komoly kihívást jelent a hagyományos cipőipar számára. A trend sikerét jól mutatja, hogy a legmenőbb celebek is előszeretettel viselnek sneakereket, és számos híres cipőmárkával működnek együtt. Ezek az együttműködések nemcsak új divatirányzatokat teremtenek, hanem az árakat is az egekbe repítik, ami még inkább fokozza a sneaker-őrületet.
  A kényelmes, sneaker típusú cipők népszerűsége javíthatja a láb egészségét és támogatást nyújthat a helyes járásban, viszont a nem megfelelő támaszt nyújtó divatos modellek hosszútávon problémákat okozhatnak.
 3. Rengeteg gaming és az e-sport növekvő népszerűsége:
  A videojátékok világa dinamikusan fejlődik, és ma már sokkal többet jelent, mint puszta szórakozás a fiatalok számára. A gaming, mely egykor a fiatalabb generációk kiváltsága volt, mára átalakult, és jelentős részét képezi mindennapi kultúránknak. A gamerek átlagéletkora folyamatosan növekszik, ami azt jelzi, hogy a videojátékok vonzereje kiterjedt az idősebb korosztályokra is. Ez a változás részben a technológia fejlődésének és a játékok sokszínűségének köszönhető.

Globálisan a gaming már egy hatalmas üzleti ágazat, mely magába foglalja az esportot is, ami mára önálló iparággá nőtte ki magát. Az esport versenyek nézőszámai és a díjazások összegei olyan mértékben nőttek, hogy sok esetben felülmúlják a hagyományos sporteseményeket. Ez a jelenség új lehetőségeket nyit meg a játékiparban dolgozó szakemberek, a játékosok, és a szurkolók számára egyaránt.

Az állandóan változó gaming világ jelentős hatással van a társadalomra, az oktatásra, a munkaerőpiacra, és még a mindennapi életre is. A mozgásszervi egészség szempontjából fontos megemlíteni, hogy a hosszú távú játék hatásai komoly kihívásokat jelentenek, így a helyes testtartás és a szükséges szünetek betartása kiemelt fontosságú a játékosok egészségének megőrzése érdekében.

A hosszú órákig tartó játék ülő helyzetben a karokban, a csuklóban és a hátfájásban is megnyilvánulhat. Ezek a tevékenységek különösen az ún. „gamer’s thumb” és „tennis elbow” kialakulásának kockázatát növelik.

Okoseszközök használata
 1. Okoseszközök állandó használata: A modern technológiai kor egyik legjelentősebb jelensége az állandó okoseszköz-használat trendje. Az okostelefonok, tabletek és egyéb digitális eszközök szinte állandó jelenléte a mindennapi életben jelentős hatással van a mozgásszervi egészségre. A készülékek hosszantartó használata, különösen a fej előrehajló vagy lefelé néző tartásban, jelentősen növeli a nyak és a felső hátsó rész terhelését, ami a „tech neck” vagy „smartphone nyak” jelenségéhez vezet. Ez a folyamatos terhelés hosszú távon gerincproblémákat, feszültséget és fájdalmat okozhat a nyakban, valamint a vállakban és a felső háti szakaszban.

Az okoseszközök túlzott használata a kéz és a csukló területén is problémákat okozhat, mint például az ún. „texting thumb” vagy „smartphone thumb”, ami az ujjak, a csukló és az alkar túlterheléséből ered. A kisméretű érintőképernyők és billentyűzetek hosszantartó használata fokozza az ízületi gyulladás, az inak túlterhelése és egyéb repetitív sérülések kockázatát.

Ezenkívül az okoseszközök állandó használata csökkentheti a fizikai aktivitás mértékét, hozzájárulva a mozgásszegény életmódhoz és az ezzel kapcsolatos egészségügyi problémákhoz, mint például az izomgyengeség és az anyagcsere-betegségek. Ez a kombinált hatás – az ülőmunka, a távmunka és az okoseszközök állandó használata – különösen aggasztó a hosszú távú mozgásszervi egészség szempontjából, mivel ezek a trendek a modern társadalom elkerülhetetlen részeivé váltak. Az egészséges testtartásra, a rendszeres mozgásra és a digitális eszközök használatának mérséklésére való odafigyelés létfontosságú lehet a mozgásszervi problémák megelőzésében és kezelésében.

 1. Helytelen fitnesz és edzés trendek: Bár az edzés javítja az általános egészséget, bizonyos intenzív edzésformák, mint például a crossfit vagy a túlzott súlyzózás, növelhetik a sérülések kockázatát, különösen, ha nem megfelelő felügyelet mellett történnek.
 2. Utazási szokások változása: A hosszú repülőutak és autóvezetés szintén hozzájárulnak a mozgásszervi problémákhoz, mint a derékfájás és az ízületi merevség.
 3. Növekvő, kezeletlen stressz:
  A stressz, mint mindennapi életünk szerves része, számos egészségügyi problémát okozhat a mozgásszervrendszerben is. A folyamatos nyak- és vállövi feszültség többféle tünetet idézhet elő. Például a krónikus fejfájás gyakran összefügg a vállakban és a nyakban tartott feszültséggel. Ezen kívül a nyak- és vállfájdalom is közvetlenül köthető a stressz okozta izomfeszültséghez, ami hosszú távon akár merevséget és korlátozott mozgékonyságot is eredményezhet. További problémák közé tartozik a testtartás romlása és az izomgörcsök, amelyek szintén gyakran stressz eredetűek. Ezek a tünetek nemcsak a fizikai állapotra, hanem az általános életminőségre is negatívan hatnak, ezért fontos a stresszkezelés és a megfelelő mozgásszervi ellátás.

Fontos az egészségügyi tudatosság növekedése!

 Az egészséges életmód és wellness iránti növekvő érdeklődés elősegíti az aktív életmódra való áttérést, ami csökkentheti a mozgásszervi problémák kialakulását.

A fenti trendek mind pozitív, mind negatív hatással lehetnek az egyének mozgásszervi egészségére. Az egészségmegőrzés érdekében fontos a rendszeres mozgás, a megfelelő testtartás fenntartása, szünetek beiktatása az ülőmunka során, valamint a stresszkezelési technikák alkalmazása.

Hogyan kezelhetők a mozgásszervi panaszok?

A különböző mozgásszervi betegségek konzervatív kezelési módszerekkel, például gyógytornával és manuálterápiával is gyógyíthatók. Természetesen a legfontosabb tényező a probléma korai diagnosztizálása, hiszen minél hamarabb fény derül egy-egy betegségre, annál gyorsabban és annál nagyobb sikerrel orvosolható a baj.

Mozgásszervi betegséggel küzdesz, és minél hamarabb búcsút szeretnél inteni a panaszoknak? Foglalj időpontot online felületünkön, és keresd bizalommal MozgásKlinikánk profi és empatikus fizikoterapeuta csapatát.