Idegzsába

Idegzsába tünetei és kezelése fizioterápiával

Az idegzsába heves fájdalmat jelent, amely az érzőidegek mentén tapasztalható. Jellemzően rohamokban jelentkezik, a fájdalom típusát pedig égő vagy szúró érzésként lehet leírni. A neuralgia néven is ismert probléma nem betegség, hanem tünet, amelynek hátterében többek között fertőzés és az idegek becsípődése is állhat. Alábbi cikkünkben az idegzsába tüneteiről és kezeléséről is részletesen beszámolunk!

Melyek az idegzsába tünetei?

 • Éles, szúró fájdalom
 • Égető fájdalom
 • Zsibbadás
 • Érzékenység
 • Terhelés hatására fokozódó fájdalom
 • Mozgáskorlátozottság
 • Izomgörcs

Érdemes megemlíteni a derékfájdalmat is, amely az alsó végtagokba is kisugározhat – ekkor az idegzsába láb fájdalmat és gyengeséget is előidézhet. Gyakran a combizom vagy lábikragörcs, illetve fájdalom mögött is idegzsába húzódik meg, és előfordulhat, hogy csupán az egyik lábban tapasztalhatók tünetek.

Nyaki idegzsába tünetei

 • Lüktető fájdalom
 • Izomfeszülés
 • Nyakmerevség
 • Karba sugárzó fájdalom, kézzsibbadás
Beállt nyak, nyakmerevség

Bordaközi idegzsába tünetei

 • Bordaközi fájdalom
 • Mellkasi fájdalom
 • Felső hasi fájdalom
 • Be- vagy kilégzés közbeni fájdalom
 • Hátfájás

Ha a fenti tünetek közül akár csak egy is megkeseríti a mindennapjaid, érdemes minél hamarabb konzultálni egy ortopéd szakorvossal vagy fizioterapeutával, majd a vizsgálatok segítségével fényt deríteni a probléma forrására. Ugyanis az idegzsába gyulladás tünetei idővel súlyosbodhatnak, és a rohamok egyre erősebbé válhatnak.

Ezek lehetnek az idegzsába okai

Sérülés

Neuralgiás panaszokat akár egy kisebb sérülés is okozhat – elég egy rossz mozdulat, és az idegek máris sérülést szenvedhetnek, meghúzódnak, túlnyúlnak, ami akár kínzó fájdalommal járó idegzsábát is eredményezhet. A fájdalom mértéke attól függ, hogy az idegek működése mennyire változott meg a trauma hatására.

Ha néhány napon belül sem múlik el a fájdalom, vagy akár még fokozódik is, abban az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni! Nem szabad megvárni, amíg az idegzsába már elviselhetetlen fájdalmat vagy mozgáskorlátozottságot okoz, hiszen az idejében diagnosztizált károsodott idegek még hatékonyan gyógyíthatók, később viszont már maradandóvá is válhat a probléma.

Gerincsérv, porckorongsérv

Idegek nyomása, becsípődése

Nemcsak sérülés, hanem porckorongsérv vagy gerinccsatorna-szűkület miatt is nyomás alá kerülhetnek az idegek, amelyek be is csípődhetnek. Ezen mozgásszervi betegségek ülőidegzsábát okozhatnak, de természetesen az idegek a túl intenzív sportolás és a szüntelen fizikai munkavégzés következtében is összenyomódhatnak, illetve becsípődhetnek.

Sőt, az ülőmunka és a mozgásszegény életmód kombinációja szintén idegzsába kialakulásához vezethet. Éppen ezért ajánlott óránként egy kis szünetet tartani, és sétálni vagy átmozgatni a testet kicsit, hogy az idegek legalább néhány perc erejéig felszabaduljanak a folyamatos nyomás alól. Egy-két nyújtó- vagy tartásjavító gyakorlattal már rengeteget tehetsz a gerincedért és a neuralgia megelőzéséért.

Fertőzés

A fertőzések az idegeket is elérhetik, ami erős idegfájdalommal járhat. Az influenza vagy a Lyme-kór is idegzsábát okozhat. Ilyenkor a legfontosabb teendő a fertőzés kezelése, amelynek csillapításával az idegfájdalom is enyhül, megszüntetésével pedig teljes mértékben el is múlik. Előfordulhat, hogy egyidejűleg több fertőzés is károsítja a szervezetet, ezért a fertőzés egyik idegről a másikra is átterjedhet.

Mitől alakulhat ki arcideggyulladás?

 • Az arcidegzsábát (trigeminus neuralgia-t) például egy fogfertőzés is előidézheti, ezért fogfájás esetén egy percet sem szabad késlekedni a fogorvos felkeresésével.

További lehetséges okok

 • Cukorbetegség. A diabéteszes betegek körében az idegek fokozott veszélynek vannak kitéve, hiszen a magas vércukorszint akár súlyosan is károsíthatja az idegszöveteket – roncsolódhatnak az idegrostokat tápláló erek és az idegszálak védőhüvelyei is. Ennek megelőzésében csakis a szigorú étrend és a mozgásterápia, illetve szükség esetén a megfelelő készítmény használata segíthet.
 • Vérszegénység. Szervezetünknek kellő mennyiségű B12-vitaminra van szüksége az idegsejtek ellátásához és védelméhez. Anémiával küzdők esetében viszont pontosan a B12-vitamin hiánya jelenti az egyik legnagyobb problémát, ezért a fáradékonyság és a csökkenő teljesítőképesség, továbbá a szédülés mellett fájdalommal járó idegzsába is felléphet.
 • Bizonyos gyógyszerek szedése. Nem ritka, hogy egy újonnan szedett gyógyszer idegzsábát vagy rá jellemző tüneteket okoz. A daganatos megbetegedésekre felírt gyógyszerek pedig rendszerint ilyen mellékhatásokat okoznak. Ha egy gyógyszer nem várt mellékhatásokat idéz elő, tanácsos a lehető legrövidebb időn belül az orvosnál érdeklődni, ugyanis lehet, hogy egy másik készítmény szedése már nem fog kellemetlenségekkel járni.

Az idegzsába kezelése

1. Kiderítjük, mi okozza a panaszokat

Alapos fizikális vizsgálatokkal, idegnyújtási tesztekkel megállapítjuk, hogy milyen mozgásszervi betegség vagy éppen sérülés károsíthatja az idegeket. Lehet, hogy gerinccsatorna-szűkület vagy porckorongsérv jelenti a fájdalom forrását, de természetesen számos egyéb mozgásszervi megbetegedés is szóba jöhet. Ahogyan említettük, az idegzsába csupán egy tünet, ezért mindig a háttérben meghúzódó problémára kell rávilágítani.

2. Egyéni kezelési tervet készítünk

Hisszük, hogy kizárólag a teljes mértékben egyénre szabott kezelés hozhatja el a fájdalommentes jövőt. Éppen ezért szakembereinkkel minden páciensünk számára egyedi terápiás tervet állítunk össze, amelyben felsoroljuk a konkrét gyógytorna gyakorlatokat és manuálterápiás fogásokat. Célzottan kezeljük a fennálló problémát, de a rendszeres mozgás mindennapokba való beépítésére is kiemelt figyelmet fordítunk.

Kezelési terv összeállítása

3. Hozzálátunk a fizioterápiához

Pontosan tudjuk, hogy gyakran a kezelés már egyetlen napot sem várhat, ezért csapatunkkal soha nem késlekedünk. Mindent megteszünk, hogy a fájdalmad a lehető legrövidebb időn belül enyhítsük, majd teljes mértékben meg is szüntessük. MozgásKlinikánkon már rögtön az első találkozásunk során, az anamnézis felvételét és a kezelési terv összeállítását követően elkezdjük a terápiád!

Meddig tart az idegzsába?

 • Többnyire néhány nap alatt megszűnnek a panaszok, de súlyosabb idegzsába esetén akár hónapokba is telhet a rehabilitáció. Az idegzsába gyógyulási idejéről konzultációnk során tudunk részletes tájékoztatást nyújtani, miután a vizsgálataink segítségével megismertük a helyzet súlyosságát.

Az idegzsába kezelése házilag is lehetséges?

 • Amennyiben a fájdalom és az idegek károsodása kisebb mértékű, úgy akár otthon is átvészelhető a baj. Rendkívül fontos, hogy az érintett területet legalább néhány napig nem szabad terhelni, hiszen az újbóli erőltetés még nagyobb fájdalmat eredményezhet. Célszerű kifejezetten izom- és idegfájdalom elleni krémet használni, szükség esetén pedig fájdalomcsillapítót szedni. Fontos, hogy az ideget pihentessük, ne nyújtsuk túl a végtagot!

Szerencsére a neuralgia, ismertebb nevén idegzsába fizioterápia segítségével hatékonyan kezelhető. Első lépésként az idegkárosodást okozó problémát szükséges megtalálni, majd kezdetét is veheti a személyre szabott terápia. MozgásKlinikánkon gyógytornával és manuálterápiával enyhítjük, majd szüntetjük meg a fájdalmad. Ne hagyd, hogy a tünetek súlyosbodjanak és tönkretegyék a mindennapjaid – inkább tedd még ma az első lépést a gyógyulás felé.

Profi, empatikus és azonnali kezelést nyújtó csapatot keresel? Dönts bátran MozgásKlinikánk szakképzett gyógytornászai és manuálterapeutái mellett!