Beállt nyak, nyakmerevség

Nyakmerevség, beállt nyak okai, tünetei és kezelése

A nyakmerevség vagy beállt nyak gyakori panasznak számít az egyre több ülőmunkát végző társadalmunkban, azonban korántsem csak a mozgásszegény életmód állhat a hátterében. A nyaki izommerevség elsősorban a fej oldalra fordításakor jelentkezik, és rendkívül beszűkítheti a mozgástartományt. Mi okozhatja a problémát? Milyen kísérő tünetekkel járhat, és hogyan oldható a nyaki merevség? Alábbi cikkünkben pontosan ennek jártunk utána!

A nyakmerevség okai

Rándulás

Az esetek túlnyomó többségében egy kisebb rándulás vagy izomhúzódás vezet nyaki merevséghez. Leggyakrabban a lapockaemelő izom húzódik meg, amely a váll és a nyaki gerinc összekapcsolásáért felelős. Rándulást vagy húzódást egyetlen rossz mozdulat is előidézhet, azonban a rossz alvási pozíció, a sportolás közbeni túlterhelés és a számítógép- vagy telefonhasználat miatti folyamatos merev testtartás is problémát okozhat.

Egy rándulás miatt is könnyen kialakulhat nyakmerevség

Nyaki gerinc rendellenessége

Többek között ide tartozik a nyaki porckorongsérv és a degeneratív nyaki gerinc- vagy ízületi betegségek is. A gerincsérv okozta nyakfájdalomhoz gyakran társul fejfájás vagy karzsibbadás. A felső nyaki szakasz problémája migrént, fülzúgást vagy állkapocsízületi problémát idézhet elő. 

Stressz

A feszültséggel teli és túlhajtott, stresszes életmód miatt a nyak izmai erősen megfeszülhetnek, ami folyamatos fájdalmat okozhat. Ha stresszesek a mindennapjaid, érdemes egy kicsit visszavenni a tempóból, és több időt fordítani a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre. Kifejezetten fontos legalább 7 órát aludni naponta, hogy a szervezetnek legyen elég ideje regenerálódni, és mindig friss fejjel, feszültségmentesen induljanak a reggelek. Amint csökken a stressz mértéke, az izomzat sem lesz többé olyannyira feszült és görcsös.

Helytelen testtartás a számítógép előtt

Helytelen testtartás

Akár fizikai vagy irodai munkáról beszélünk, a helytelen testtartás folyamatos terheléssel párosulva garantáltan gerinc- és nyaki panaszokat idéz elő. Például az előrehelyezett nyak- és fejtartás következtében a fej súlya felborítja a terhelés egyensúlyát, így a nyak elülsői izmai megnyúlnak, a hátulsó izmok pedig megrövidülnek. A nyakcsigolyák pozícióinak változása csigolya deformitásokat okozhat, amely nemcsak nyaki merevséget, hanem fülzúgást és fejfájást, illetve vérnyomáskiugrást is eredményezhet.

SMS-nyak

  • Az SMS-nyak korunk népbetegsége, hiszen az okostelefonok robbanásszerű elterjedésével az emberek alapvető testtartása is nagyot változott. Napjainkban az okostelefont használók legalább 3-4 órát töltenek telefonozással, és folyamatosan terhelik a csigolyákat a nyak, illetve a fej előre tolásával. Emiatt pedig a háti és az ágyéki gerincgörbület egyaránt kiegyenesedik, ami a nyak környékén tapasztalható, fájdalmas izommerevséget vált ki.

Előrebukó és beforgatott vállak

  • A testtartás vizsgálatakor az egyik elsődleges szempont a vállak pozíciójának ellenőrzése. Ugyanis ha a vállöv körüli izmok egyensúlya felborul, akkor a mellizmok megrövidülnek, a lapockát záró és a mély nyaki izmok egyaránt gyengülnek. Szerencsére egy gyógytornász vagy manuálterapeuta azonnal kiszúrja a testtartási hibákat, és konkrét javaslatokat nyújt a helyes testtartás kialakítása érdekében.

Kiegyenesedett nyaki lordózis

  • A nyaki gerinc görbületének fontos szerepe a koponya tartása és védelme, amennyiben a testtartásunk helytelen és a súlyvonal előre helyeződik, a nyaki gerinc íve kiegyenesedik. Ezt a problémát a számítógép használata közben vagy vezetés során is érezhetjük, hiszen ilyenkor a fejünket előrébb tartjuk a törzsünknél. Az előrehelyzett fejtartás megváltoztatja a gerinc élettani görbületét. A tarkó körüli izmok túlfeszülnek, spasztikussá válnak a mély nyaki izmok pedig elgyengülnek. Ebből a tartási rendellenességből degeneratív elváltozás és porckorong betegség alakuhat ki.

A nyaki merevség tünetei

A merev nyak az alábbi tünetekkel párosulhat:

  • A fej mozgatása fájdalmat okoz, különösen az oldalra irányuló mozdulatok esetén.
  • A fájdalom a hátba és a felső végtagokba is kisugározhat.
  • A fej oldalra mozgatása szinte lehetetlenné válik – ekkor az izmok már túlságosan összehúzódnak.
  • Nyaki zsibbadás
  • Végtagzsibbadás
  • Fejfájás
  • Fülzúgás

Mikor érdemes orvoshoz fordulni? 

Habár az esetek többségében a nyakmerevség néhány nap, vagy legfeljebb egy hét alatt magától elmúlik, azonban ha tovább tart, akkor már orvoshoz kell fordulni a panasszal. Akkor is célszerű szakorvos segítségét kérni, ha a nyaki merevség és fájdalom rendszeresen visszatér, hiszen ilyenkor egyáltalán nem biztos, hogy mindig csak egy-egy rossz mozdulat okoz gondot.

Ha a nyakmerevség fejfájással és szédüléssel társul, azonnal fordulj orvoshoz!

A beállt nyak kezelése

“Mit csináljak, ha beállt a nyakam?” – az alábbi kezelési módszerek garantáltan segítenek a tünetek enyhítésében és a probléma megszüntetésében is:

Pihenés

Általában ez jelenti az első lépést, hiszen legtöbbször a nyaki merevség a pihenésnek és a terhelés csökkentésének köszönhetően magától elmúlik. Ha erősebb fájdalom tapasztalható, akkor fájdalomcsillapító szedésével és hideg vagy meleg vizes borogatással is elősegíthető a nyaki merevség oldása. Ezekben a napokban mindenképpen kerüld a túlzott telefon- vagy számítógép használatot, és lehetőleg a sportolást is. Hagyj időt a meghúzódott vagy megrándult izmoknak, hogy teljes mértékben regenerálódjanak.

TIPP: Teremts kényelmes alvási feltételeket memóriahabos matrac és párna beszerzésével, hogy a tested tökéletesen simuljon az ágyneműbe. Így leveheted a terhet a csigolyáidról, és minden nap komfortosan aludhatsz.

Manuálterápia

A nyaki izomgörcs oldása manuálterapeuta közreműködésével gyorsan és fájdalommentesen elérhető. A manuálterápia a páciens passzív részvételével történik, de bizonyos esetekben aktív mozgást is igényelhet. Természetesen először a diagnózis felállítása következik egy alapos vizsgálat formájában, majd a manálterapeuta részletesen kidolgozza a kezelési tervet.

Már az első alkalom után fejlődés tapasztalható, azonban a nyaki merevség erősségétől függ, hogy mennyi kezelésre lesz szükség. Akárcsak a gyógytorna esetében, úgy itt is megtanulhatók az otthon végezhető gyakorlatok.

Nyak kezelése

Gyógytorna

A beállt nyak torna segítségével rendkívül hatékonyan kezelhető. A gyógytornász egy alapos vizsgálat után elkészíti a kezelési tervet, amely kifejezetten a merev nyaki izmok oldását megcélzó gyakorlatokat tartalmazza. A gyógytorna során pedig ezeket a gyakorlatokat kell végrehajtani, természetesen végig a a tornász felügyelete és segítsége mellett.

Mivel számos gyakorlat otthon is végezhető, ezért a kezelések végén a gyógytornász házi feladatot is adhat, hogy akár minden nap konkrét lépéseket tehess a nyaki merevség megszüntetése érdekében.

Legyen szó manuálterápiáról vagy gyógytornáról, az alapos vizsgálatoknak köszönhetően az esetleges testtartási problémákra is garantáltan fény derül, amelyek korrekciójával megelőzhető a panaszok visszatérése. A helyes testtartás elsajátításával minimálisra csökkented annak az esélyét, hogy a jövőben nyaki merevségre kelljen ébredned.

A nyakmerevség egy sokakat érintő, kifejezetten gyakori probléma. Szerencsére az esetek többségében a baj néhány nap alatt magától elmúlik, azonban ha hetek óta fennáll, illetve fejfájással és szédüléssel vagy éppen fülzúgással is társul, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A merev nyaki izmok manuálterápiával vagy gyógytornával remekül ellazíthatók, és rövid időn belül megszüntethető a beszűkült mozgástartomány és a vele járó kellemetlenség.

Beállt a nyakad, és minél hamarabb túl szeretnél lenni rajta? Szakképzett gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkkal garantáltan segítünk – keress minket bizalommal!