Bokatörés

Bokatörés utáni gyógytorna: így segít a gyors felépülésben

Akár egyszerű vagy súlyos bokatörésről beszélünk, a lehető leggyorsabb felépülés érdekében célszerű mozgásterápiával is támogatni a gyógyulást. Szerencsére bokatörés utáni gyógytorna segítségével hamarabb visszatérhetsz a munka és az edzés világába is. Ismerd meg, mit érdemes tudni a jótékony tornáról!

A bokatörés okai

A bokatörés hátterében mindig egy csavarásos erőbehatás áll. Sajnos a baj bármikor megtörténhet, ezért már egyetlen óvatlan lépés is törést eredményezhet. Nézzük, melyek a leggyakoribb okok:

  • Félrelépés. Jellemzően akkor fordul elő, amikor véletlenül rálépünk valamire, a bokánk pedig megcsavarodik az egyensúlyunk elvesztése következtében. Akár a házimunka végzése vagy sportolás közben is aláfordulhat a bokánk, ekkor pedig azonnal orvoshoz szükséges fordulni.
  • Magasból történő leesés. Ha egy létráról vagy a tetőről leesünk, akkor az esés terhe teljes mértékben a bokánkra nehezedhet. Jobb esetben megúszhatjuk egy bokarándulással vagy ficammal, viszont akár bokatörés is lehet a vége. Ha magasban dolgozunk, figyeljünk fokozottan a biztonságunkra.
  • Baleset. Akár autóbaleset vagy sportbaleset is végződhet bokatöréssel. Ilyenkor szintén orvost vagy mentőt kell hívni, hiszen a baleset miatt más testrészünk is megsérülhetett. A bokatörés utáni fájdalom csakis a megfelelő kezeléssel enyhíthető.
  • Csontritkulás (oszteoporózis). A csontok gyengesége miatt már egy kisebb baleset, például egy rossz lépés is bokatörést okozhat. A csontritkulás gyakori betegségnek számít, idejében elkezdett konzervatív terápiával pedig jelentősen javítható a csontok állapota.

Milyen tünetek utalnak bokatörésre?

  • Bokaérzékenység
  • Lüktető fájdalom a bokában
  • Lábdagadás
  • Véraláfutás
  • Járási problémák
  • Járásképtelenség

A mihamarabbi sürgősségi ellátás elengedhetetlen a sérült csontok és ízületek helyreállításához, illetve a további szövődmények megelőzéséhez is. A bokatörés után bokarögzítő viselése is szükségessé válhat a sérült terület tehermentesítése érdekében.

Bokatörés után meddig dagad a láb?

Hetekig dagadhat a láb, de súlyosabb törés esetén akár még több ideig jelentkezhetnek lábdagadással kapcsolatos problémák. Azonban ha a balesetet követő 2-3 hónapban sem akar enyhülni a dagadás, akkor egyetlen percet sem szabad késlekedni a szakorvos felkeresésével. Általánosságban a bokatörés felépülési ideje 12 hetet vesz igénybe.

Meddig fáj a bokatörés?

A sérülés súlyosságától függően pár hétig biztosan. Azonban az első néhány napban érzett fájdalom mértéke napról napra csökkenhet, a teljes felépülés pedig 2-3 hónapba is telhet.

TIPP: Ebben az időszakban igyekezz minél többet pihentetni a lábad, és kerüld a legkisebb terhelést is. Ha a fájdalom a kezelés hatására sem enyhül, egyeztess azonnal az orvosoddal vagy gyógytornászoddal.

Hogyan segítenek a bokatörés utáni gyógytorna gyakorlatok?

A jótékony gyakorlatok a sérült bokacsontot és ízületeket állítják helyre. A gyógytorna akkor sem maradhat el, ha nem kerül sor műtétre, hiszen az eredeti mozgásfunkciók visszaállítása csakis így garantálható. A bokát minden esetben megfelelően rögzítjük, majd a fájdalom csillapítására és a duzzanat csökkentésére szolgáló gyakorlatokkal támogatjuk a felépülésed. Speciális, személyre szabott gyógytornával akár hetekkel korábban felépülhetsz, és végre visszatérhetsz a régi kerékvágásba.

A gyógytorna bokatörés után azért is fontos, hogy a beszűkült mozgásterjedelem helyreálljon, illetve a láb ne dagadjon be többször. Ezenkívül az izomerő-egyensúly visszaállítására is kiemelt figyelmet fordítunk, hogy a jövőben minél kevesebb esély nyíljon a bokatörésre. Mindehhez bizonyítottan bevált gyakorlatokat végzünk.

Otthon végezhető gyakorlatokat is elsajátíthatsz!

Számos otthon végezhető mozgásformát is megtanítunk, hogy a terápia után is minden nap aktívan tehess az egészségedért. Így jelentősen csökkentheted a mozgásszervi betegségek kialakulásának esélyét, ráadásul remek formába is hozhatod magad. Csapatunkkal holisztikusan tekintünk az egészségedre, tehát a teljes jóllét elérését célozzuk meg a kezelésünkkel.

Kezelési terv összeállítása

Miért érdemes bokatörés műtét utáni gyógytornára jelentkezni?

A bokatörés műtét utáni felépülési idő nagymértékben lerövidíthető, ha a lehető leghamarabb elkezdjük a mozgásterápiát. Így az operáció után gyorsabban megszabadulhatsz a fájdalomtól, és végre visszanyerheted az egészséges mozgás örömét. Ahogyan említettük, a beavatkozás utáni gyógytorna nem egy opció, hanem egy kötelező rehabilitációs program, ezért már a műtét előtt érdemes időpontot foglalni a terápiára.

Mennyi a bokatörés gyógyulási ideje?

Általában a bokatörés gyógyulása 12 hétig tart. A felépülés ideje két tényezőtől függ: egyrészt a törés súlyosságától, másrészt a megfelelő terápia idejében történő elkezdésétől.

Ha bokatöréssel küzdesz, jelentkezz minél hamarabb gyógytornára, hogy gyorsabban felépülj. MozgásKlinikánkon szakképzett és empatikus csapatunkkal várunk, kezelésedhez pedig már az első találkozásunkkor hozzálátunk. Számodra is személyre szabottan segítünk, ezzel garantálva a kezelés nagyfokú hatékonyságát. Foglalj időpontot online felületünkön!