Boka dagadás

A boka dagadás okairól és kezelési módjairól részletesen

A boka dagadás nagyrészt az ülőmunkát végzőket érinti, azonban a sok állás és akár a rossz cipőválasztás is a lábszár körüli terület duzzadásához vezethet. A probléma rendkívül megnehezítheti a járást, illetve jelentősen ronthatja a munkateljesítményt is. Milyen további okok állhatnak a boka duzzanata mögött? Hogyan segíthet a gyógytorna a bedagadt boka kezelésében? Alábbi cikkünkből mindent megtudhatsz!

Milyen tünetekkel járhat a boka dagadás?

 • Bal boka dagadása
 • Jobb boka dagadása
 • Mindkét boka dagadása
 • Külső boka alatti duzzanat
 • Belső boka alatti duzzanat
 • Boka feletti duzzanat

“Mitől dagad a bokám?” – a boka dagadás okai

Sérülés

A bokaficam és bokarándulás egyaránt erős duzzanatot okozhat. Bokaficam lehet részleges vagy teljes. Akár a bokaszalagok is elszakadhatnak, a lábszárcsonti ideg is sérülhet és még a felépülés utáni időszakban is duzzadt maradhat a boka.

A bokaízület rándulása enyhébb tünetekkel jár, hiszen csupán az izmok és a szalagok túlnyúlásáról, nem pedig a szakadásáról beszélhetünk. A dagadt boka és lábfej pedig jellemzően egy erősebb rándulás következménye. A bokarándulás tünetei között a boka dagadás és fájdalom, illetve a véraláfutás is megtalálható.

Boka sérülés

Túlterhelés

Napi 8-10 órányi állómunka jelentősen terheli a bokákat, a szalagok és ízületek pedig néhány nap alatt túlterhelődhetnek. A túlzott terhelés következtében a boka bedagadhat, további terhelés hatására pedig bokaízületi gyulladás is felléphet. Ilyenkor tanácsos a terhelést csökkenteni a megfelelő cipő viseletével vagy a pozíció gyakori változtatásával, tehermentesítés fellépő használatával.

Sportolást követően jelentkező bokaduzzanat miatt ajánlott néhány napos pihenőidőt tartani, amíg a boka duzzanata elmúlik. Semmiképp nem szabad folytatni a sportolást, hiszen jobb néhány napot kihagyni, mint egy esetleges gyulladás miatt több hetes kényszerpihenőre vonulni. A boka körüli izomzat erősítése és a megfelelő helyzetérzékelés (propriocepció) kialakítása segítheti a sportolót a tünetek megelőzésében.

Ülő munka során jelentkező bokadagadás általában vénás keringési elégtelenség következménye. Gyakran a visszerek problémája. Gyakori pozícióváltás, kompressziós harisnya és vénás torna segíthet a problémán.

Achilles-ín gyulladás

Bokaízületi gyulladás

A bokaízület elhasználódása és szüntelen terhelése bokaízületi gyulladást eredményezhet. Többnyire az Achilles-ín gyullad be, amely a monoton állómunkát végzők vagy sportolók körében fordul elő a leggyakrabban. A bokaízületi gyulladás és a duzzanat megelőzése érdekében célszerű munka és sportolás előtt is alaposan bemelegíteni a bokát, hogy a szalagok és ízületek már felkészülten várják a terhelést.

A hosszabb ideje tartó boka dagadást érdemes mihamarabb kivizsgáltatni!

 • Az előbb említett mozgásszervi problémákon kívül akár súlyos betegségek is állhatnak a boka dagadása mögött. Többek között szív és érrendszeri megbetegedés, magas vérnyomás és vesebetegség, illetve májprobléma és mélyvénás trombózis is előidézheti a belső és külső boka duzzanatát. Legyen szó bármelyik betegségről is, ha a boka már több mint 7 napja duzzadt, tanácsos azonnal szakorvoshoz fordulni.

Mit tehetünk a dagadt boka ellen?

Gyógytorna, dagadt boka torna

A boka dagadás kezelésére szolgáló gyógytorna gyakorlatok segítenek a sérült izületek és izmok helyreállításában, hogy a duzzanat minél gyorsabban megszűnjön, illetve a boka visszanyerje a funkcióját. MozgásKlinikánkon az előzetes vizsgálatok elvégzése után olyan gyakorlatokat mutatunk be, amelyek célzottan a duzzadt bokát kezelik – köztük természetesen otthon végezhető gyakorlatokat is. Rendszeres gyógytornával a boka duzzanata és fájdalma is megszüntethető, ehhez azonban minél hamarabb hozzá kell látni a megfelelő kezeléshez.

Manuálterápia

Speciális, kézzel végzett fogásokkal szintén hatékonyan kezelhető a boka dagadás. Manuálterápia során a páciensnek nem kell önállóan gyakorlatokat végrehajtani, ezért a gyógytornával ellentétben egy passzív kezelési módról beszélhetünk. A manuálterápia akár gyógytornával is kombinálható, ennek lehetőségéről azonban csak a konzultációnk során tudunk részletes tájékoztatást nyújtani.

Mi a gyógytorna és a manuálterápia menete?

1. Konzultáció, vizsgálatok

A boka dagadás kezelésének első lépését a részletes konzultáció és az anamnézis felvétele jelenti. Ilyenkor megismerjük a panaszaid, illetve a problémára vonatkozó kérdéseket teszünk fel. Elvégezzük a szükséges vizsgálatokat, hogy fényt derítsünk a boka duzzanatát kiváltó baj forrására. Amint felvettük az anamnézist, és minden fontos információ a rendelkezésünkre áll, azonnal belevágunk az egyénre szabott kezelési terv összeállításába.

2. Személyre szabott kezelési terv készítése

Konkrét tervet készítünk a boka duzzanat kezelésére, hogy minél gyorsabban elmúljanak a panaszaid. Ebben a tervben olyan gyógytorna gyakorlatokat – és manuálterápiás technikákat – sorolunk fel, amelyek kifejezetten a boka dagadás kezelésére szolgálnak. Lépésről lépésre segítünk a probléma leküzdésében, illetve otthon végezhető gyakorlatokat is megtanítunk számodra, hogy akár minden nap aktívan tehess az egészségedért. MozgásKlinikánkon mindig a személyre szabott kezelés játszik főszerepet, ezért nálunk valóban Te leszel a középpontban.

Kezelési terv összeállítása

3. Kezelés

A vizsgálatok elvégzése, az anamnézis felvétele és a kezelési terv összeállítása után azonnal elkezdjük a kezelést. Már a legelső találkozásunk során sort kerítünk a terápiára, így soha nem kell napokat vagy heteket várnod a boka duzzanat és a fájdalom enyhítésére. Kezeléseinket végig a profi szakmai hozzáállás és az empátia, illetve a türelem jellemzi.

A bedagadt boka kezelése házilag is lehetséges?

Ha csupán kisebb mértékű rándulásról vagy sérülésről beszélünk, abban az esetben akár házilag is kezelhető a boka duzzanata.

Az alábbi lépések segíthetnek a duzzadt boka otthoni kezelésében:

 • Pihentesd a bokád. Az első és legfontosabb teendő, hogy kerüld a bokád újbóli terhelését. Ha teheted, mellőzd a munkavégzést és a sportolást is, hogy kellő időt adj a bokádnak a felépüléshez. A boka dagadás általában 3–4 napon belül elmúlik, azonban ha mégsem, akkor szakorvoshoz szükséges fordulnod a problémával.
 • Jegeld a duzzadt bokát. A jegelés megnyugtatja a sérült ízületeket és szalagokat, továbbá elősegíti a gyors regenerálódásukat. Érdemes naponta 2-3 alkalommal jegelni a bokát, hogy az ödéma növekedése a lehető legnagyobb mértékben lelassuljon.

Ezekre tanácsos odafigyelni a mindennapokban a baj megelőzéséhez:

 • Mozogj rendszeresen. Ha ülőmunkát végzel, fordíts kiemelt figyelmet a testmozgásra. Ajánlott legalább heti 2-3 alkalommal mozogni egy kicsit, hogy javítsd a vérkeringésed, és minimálisra szorítsd a boka dagadás kialakulásának esélyét.
 • Munka közben tarts szünetet, és tornáztasd meg a lábad. Óránként iktass be 5-10 percnyi szünetet, és a lábizmaid megfeszítésével tornázz egy kicsit. Már egy séta is sokat segíthet, ezért semmiképp ne hanyagold el a tornáztatás fontosságát.

A boka dagadás hátterében többnyire mozgásszervi problémák állnak. Általában sérülés, túlterhelés vagy bokaízületi gyulladás következtében dagadnak be a bokák, a baj kezelésére pedig a pihentetés és a gyógytorna, illetve a manuálterápia jelentheti a megoldást. Ha a bokád már több napja duzzadt, és nem akar múlni a fájdalom, fordulj minél hamarabb szakorvoshoz.

Vedd fel a harcot a duzzadt bokával szemben!

MozgásKlinikánk tapasztalt gyógytornász és manuálterapeuta csapatával szívesen segítünk a probléma leküzdésében – jelentkezz konzultációra még ma!