Térdműtét utáni gyógytorna

Térdműtét utáni gyógytorna az igazán gyors felépülésért

Ha egy térdsérülés miatt operáción kellett részt venned, és minél hamarabb fel szeretnél épülni, akkor a térdműtét utáni gyógytorna jelenti a megoldást. Rendszeres torna segítségével ugyanis jelentősen lerövidítheted a gyógyulás idejét, és korábban visszanyerheted a régi formád. Mutatjuk, milyen esetekben és hogyan tudunk segíteni!

A térdsérülések tünetei és vizsgálati, kezelési módszerei

Akut esetben hirtelen, nagy erőbehatás hatására történő sérülés fennállásakor a sérült úgy érezheti, hogy a térde kifordult vagy “kiment”, és részben vagy akár teljesen kiugrott a helyéről.

A sérülés gyakran pattogó hanggal és erős fájdalommal, illetve az esetek többségében nagyfokú duzzanattal is jár. Előfordulhat, hogy a sérültek egy része nem tud rálépni a sérült végtagra.

Nézzük, milyen vizsgálatokra kerülhet sor:

Fizikális vizsgálat

A térd állapotának felmérésekor az orvosok megvizsgálják a nyomásérzékenységet, és instabilitási jeleket is keresnek. Kifejezetten fontos az ellenoldali térddel történő összehasonlító vizsgálat elvégzése.

Képalkotó vizsgálat

Rutinvizsgálat alkalmával röntgenképet készítenek, azonban a szalagok és porcok állapotának megítélésére már MRI felvétel készítése szükséges.

Műtét és rehabilitáció

A műtéti indikáció természetesen a sérülés mértékétől és a páciens kooperációjától, aktivitásától függ, a rehabilitáció típusát pedig a műtét technika határozza meg. A terhelés mértékét minden esetben a szakorvos tájékoztatása alapján lehet pontosan megszabni.

Térdprotézis műtét utáni gyógytornával segítünk a mihamarabbi felépülésben!

Az alábbi kezelésekben számíthatsz ránk:

Keresztszalag műtét utáni gyógytorna

A keresztszalag műtét után a seb gyógyulásáig a gyakorlatok közötti időre nyugalomba helyezzük a végtagot. Egyrészt jegeléssel csillapítjuk a fájdalmat, másrészt az ízületen kívüli vérömleny felszívódását is elősegítjük.

A posztoperatív (műtét utáni) első napon izometriás gyakorlatokkal és 0-30 fokos mozgatással kezdjük meg a terápiát. A második naptól a mobilizációra fókuszálunk, továbbá mankóval tehermentesítést végzünk a flexió fokozása mellett.

A tehermentesítés jellemzően 10-14 napot vesz igénybe. A korlátozott mozgást lehetővé tevő rögzítést 4-6 hétig javasoljuk. A kockázati szinttől függően a thrombosis prophylaxis (trombózis megelőzés) szintén 4-6 hétig tarthat. Következő lépésként a gyógytorna folytatásával fokozatosan növeljük a funkciókat. A 8. héttől a kerékpározás, a 12. héttől pedig az úszás a javasolt mozgásforma.

Keresztszalag műtét utáni gyógytorna

Milyen gyorsan térhetsz vissza dolgozni?

  • Irodai munka esetén: 4-6 hét után
  • Könnyű fizikai munka esetén: 3-4 hónap után
  • Nehéz fizikai munka esetén: 4-8 hónap után

Mikor sportolhatsz újra?

  • A térdet kevésbé terhelő sportágakkal érdemes 6-8 hónapot várni, a térdet kifejezetten igénybevevő mozgásformákhoz pedig 8-10 hónap után ajánlott visszatérni.

Meniscus szakadás műtét utáni gyógytorna

Általában a műtét egynapos sebészeti ellátásban történik, a pácienst tehát aznap hazaengedik. A sportoláshoz való visszatérés előtt 6 hetes rehabilitációs gyógytornát javaslunk, hogy a térdet megfelelően felkészítsük a fokozott terhelésre, illetve csökkentsük az újbóli sérülések esélyét.

Természetesen a rehabilitáció legfőbb célja itt is a fájdalomcsillapítás és a trombózis kialakulásának megelőzése. Azonban javítjuk a vénás keringést, csökkentjük a duzzanatot, továbbá fokozzuk a mozgástartományt, és a propriocepció fejlesztése mellett az izmokat is erősítjük.

Milyen mozgásformákkal támogatjuk a térdízület felépülését?

Artroszkópos térdműtét utáni gyógytorna

Artroszkópos térdműtét utáni gyógytorna

Az artroszkópos műtét egy gyakori beavatkozás, amely minimális invazív eljárással javítja a sérült térdízületet. Az operáció utáni mobilizációval gondoskodunk a térdfunkciók helyreállításáról, továbbá az ízületek stabilizálásáról és az izomzat erejének megőrzéséről is.

Rögzítéssel és tehermentesítéssel, illetve a térd mozgásterjedelmének növelésével és az izomzat erősítésével támogatjuk a térd gyógyítását. Az ideális gyógytorna gyakorlatokat a kontrollvizsgálatok eredményeinek megismerése után választjuk ki.

A rehabilitáció legalább olyan fontos a gyógyuláshoz, mint az operáció!

Sajnos a páciens hibás tájékoztatása rendkívül gyakori hiba, aminek során a rehabilitáció fontosságát nem emelik ki a szakorvosok. Ugyanis nem elég megoperálni a sérült térdízületet, majd pihentetéssel várni a gyógyulást, hiszen megfelelő rehabilitáció nélkül számtalan posztoperációs szövődmény felléphet.

A hosszas ülés következtében duzzanat keletkezhet, sportolás után pedig az instabilitás érzése jelentkezhet. Sőt, a combkörfogat csökkenése, tehát az izomsorvadás is gondot okozhat a műtét utáni időszakban.

Ha térdműtét előtt állsz, vagy már túl is vagy rajta, semmiképp ne feledkezz meg a rehabilitációról. MozgásKlinikánkon tapasztalt gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkkal gondoskodunk a mihamarabbi gyógyulásodról.

A lehető leggyorsabban szeretnél felépülni? Jelentkezz konzultációra még ma!